GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Die Welt: Mate Rimac je balkanski Elon Musk

Die Welt: Mate Rimac je balkanski Elon Musk
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 19:32
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - I njemački tisak analizira nove poslovne poteze hrvatske kompanije Rimac Automobili. Matu Rimca ovaj berlinski tjednik naziva “balkanskim Elonom Muskom”.

Uz pomoć novca uglednih investitora, Mate Rimac se pokušava probiti na tržištu dobavljača auto-dijelova – tako Die Welt ukratko opisuje poslovnu strategiju hrvatske kompanije Rimac Automobili. To je tvrtka koja proizvodi „najbrži i najmoćniji auto s dozvolom korištenja na cesti koji se može kupiti", piše berlinski dnevnik.

Rimac Nevera „katapultira" svog vozača s 1914 KS u roku od 9,3 sekunde do brzine od 300 kilometara na sat, napominje ovaj list. Podaci su impresivni, a impresivna je i cijena vozila – više od dva milijuna eura se mora izdvojiti za jedan ručno izrađeni primjerak ovog električnog automobila.

Serijska proizvodnja je počela i već za nekoliko mjeseci bi prvi automobili trebali biti isporučeni mušterijama, potvrdio je Mate Rimac, utemeljitelj i šef Rimac Automobila. To je veliki korak za još uvijek mlado poduzeće, piše Die Welt, ali i napominje kako Rimac razmišlja i nekoliko poteza unaprijed:

„On ubuduće ne želi samo proizvoditi vlastite automobile, već želi prodavati i tehnološki zahtjevne dijelove za e-automobile velikih proizvođača poput Mercedesa, Porschea i Ferrarija", piše njemački list i dodaje: „Elon Musk s Balkana, kako ga se često naziva, svoje poduzeće pretvara u dobavljača automobilskih dijelova." Prije svega se tu radi o baterijama i električnim pogonskim vratilima, piše ovaj list.

Proces ekspanzije će Rimac, kako napominje Die Welt, financirati ponajprije „injekcijom kapitala" od strane japanskog tech-investitora Softbank i investicijske banke Goldman Sachs. Brzi rast znači i zapošljavanje novih ljudi – u članku se citira izjavu Mate Rimac o tome ta njegova firma tijekom ove godine želi zaposliti 600-700 osoba. Trenutno za Rimac Automobile radi njih oko 1500.

Ulaskom u „klub jednoroga" (kako se naziva kompanija čija je tržišna vrijednost veća od jedne milijarde američkih dolara), „Hrvat postaje najuspješniji utemeljitelj u europskoj povijesti automobilske industrije", piše Die Welt.

Berlinski list podsjeća da su inženjeri Porschea „već odavno bili uvjereni u to da će start-up iz Zagreba jednoga dana postati relevantan igrač europske auto-industrije". Njemačka tvrtka je naime već 2018. „ušla" u Rimac Automobile, preuzela suvlasnički udio, te Rimcu prošle godine praktički prepustila većinski udio u Bugattiju.

Die Welt u svom članku citira i Lutza Meschkea, zamjenika uprave Porschea i financijskog direktora te kompanije, koji je izrazio zadovoljstvo ulaskom novih investitora u zajedničko poduzeće. Rimac će, kaže Meschke, postati još jači partner Porschea:

„Suradnja donosi prednosti objema stranama po pitanju tehnologije i inovativnosti."

Fotografija: Rimac Automobili / Facebook

Tagovi: Mate Rimac, Elon Musk, Rimac Automobili, Porsche, Goldman Sachs
PROČITAJ I OVO
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE