GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Daimler: Investitori žele neovisnog predsjednika Uprave umjesto Zetschea

Daimler: Investitori žele neovisnog predsjednika Uprave umjesto Zetschea
ŽELJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 22:18
Autor: Siniša Malus
STUTTGART - Investitori su pozdravili odluku bivšeg izvršnog direktora Daimlera Dietera Zetschea da se odrekne uloge predsjedatelja njemačkog proizvođača automobila, najavljenu tijekom vikenda i započinjući utrku za traženje neovisnog šefa nadzornog odbora tvrtke.

Zetsche (67), bivši čelnik marke Mercedes-Benz, trebao je zauzeti mjesto predsjednika Upravnog odbora tvrtke sa sjedištem u Stuttgartu nakon dvogodišnjeg razdoblja hlađenja.

No, iznenađujuće je u intervjuu za nedjeljne novine Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung najavio da će se odreći svoje pozicije, prekidajući desetljećima staru praksu među njemačkim tvrtkama da članove odbora promiču u direktore.

Sada Manfred Bischoff, trenutni Daimlerov predsjednik mora pronaći novog kandidata za nasljednika prije nego što se povuče 31. ožujka 2021. godine.

"To omogućuje Daimleru da se preorijentira pod novim upravljanjem, što je korak koji je s naše točke gledišta nužan", rekao je za Reuters Michael Muders, upravitelj fonda u njemačkom Union Investmentu.

Ingo Speich, voditelj održivosti i korporativnog upravljanja u Deka Investmentu, rekao je da s obzirom na neriješena pitanja o Daimlerovoj umiješanosti u skandal s emisijom dizela, "novi predsjednik ili predsjedavajući trebao bi lišen sukoba interesa".

Podsjetimo, prije dva tjedna objavili smo kako će Daimler platiti 875 milijuna dolara kazne zbog kršenja američkih zakona o čistom zraku. To će se dogoditi u okviru nagodbe s američkim i kalifornijskim regulatorima od 1,5 milijardi dolara zbog prekomjerne emisije dizela u putničkim vozilima i kombijima, pokazuju sudski dokumenti.

Tagovi: Daimler, Dieter Zetsche, Mercedes, Deka Investment, Ingo Speich, Manfred Bischoff
PROČITAJ I OVO
Rekordni kineski izvoz automobila u travnju
REKORDI
Rekordni kineski izvoz automobila u travnju
PEKING - Kineski izvoz automobila porastao je na rekordnu razinu u travnju, pokazuju podaci objavljeni u petak.
Allianz će dopustiti korištenje rabljenih dijelova u popravku automobila
POTEZI
Allianz će dopustiti korištenje rabljenih dijelova u popravku automobila
MUNCHEN - Osiguravajuće društvo Allianz dopustit će popravak automobila u Njemačkoj rabljenim rezervnim dijelovima, priopćio je u petak osiguravajući div sa sjedištem u Münchenu.
Klimatski prosvjednici pokušali provaliti u tvornicu Tesle kod Berlina, više uhićenih
PROSVJED
Klimatski prosvjednici pokušali provaliti u tvornicu Tesle kod Berlina, više uhićenih
BERLIN - Klimatski prosvjednici ljuti zbog Teslinih planova da proširi svoju Gigatvornicu Berlin-Brandenburg u Njemačkoj pokušali su u petak provaliti u tvornicu, navodi se u priopćenju lokalne policije.
Rekordna godišnja dobit Honde
SJAJNE BROJKE
Rekordna godišnja dobit Honde
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Honda ostvario je 20,4 trilijuna jena (120 milijardi eura) prihoda od prodaje u fiskalnoj godini koja završava u ožujku, što je 20,8 posto više nego godinu ranije.
Nissan gotovo udvostručio godišnju neto dobit
UZLET
Nissan gotovo udvostručio godišnju neto dobit
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Nissan u prošloj je fiskalnoj godini, koja je završila krajem ožujka, ostvario 426,6 milijardi jena (2,55 milijardi eura) čiste dobiti, što je 92,3 posto više nego godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE