GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Centar Zagreba bez dovoljno parking mjesta, a bit će i gore

Centar Zagreba bez dovoljno parking mjesta, a bit će i gore
PARKING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 19:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kao da ionako ne nedostaje parkirališnih mjesta u metropoli, stanari centra posljednjih se tjedana suočavaju s dodatnim problemom - na postojećim parkiralištima ukidaju se mjesta za parkiranje kako bi se na njima postavili podzemni spremnici za smeće, a kad se tome pridodaju parkirna mjesta ukinuta zbog skela i obnove, jasno je da se prostori za parkiranje drastično smanjuju dok broj automobila raste.

To, naravno, nisu jedini razlozi zašto građani diljem Zagreba, ne samo u centru, imaju sve manje mogućnosti za parkiranje, čak i uz naplatu.

Naime, prema pravilima grada pojedini korisnici imaju pravo na dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta među kojima su ponajviše državna tijela, sudbena vlast, tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, a posebno veleposlanstva i konzulati.

Ovi posljednji možda su i najzanimljiviji slučaj - njima se bez plaćanja naknade mogu dodijeliti maksimalno tri rezervirana parkirna mjesta, no imaju mogućnost dobiti ih i više, i to na temelju opravdanog zahtjeva Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Svi oni, logično, najviše vole biti u centru grada - i ambasade, i državna, i lokalna tijela - što je dovelo do toga da se bazen slobodnih parkirališnih mjesta za građane drastično smanjuje, ali zato raste onaj rezerviran za podobne.

Da stvar bude apsurdnija, većina tih parkirališnih mjesta izvan radnog vremena i vikendima je prazna, ali se građani svejedno na njih ne smiju parkirati jer bi im vozila mogla biti uklonjena.

Sve to nagnalo je Jutarnji list da Grad Zagreb pitamo koliko je mjesta pod naplatom na vanjskim parkiralištima u stvarnosti uopće na raspolaganju građanima, posebno kad iz ove brojke još izbacimo prilično velik broj mjesta rezerviran za osobe s invaliditetom, no dobiveni nas je odgovor šokirao.

Naime, iz gradske su uprave poručili da Grad, koji dodjeljuje mjesta povlaštenim korisnicima, ne zna koliko je mjesta u stvarnosti dodijeljeno kojoj skupini korisnika i da će nam tu brojku moći dati nakon nekoliko mjeseci.

"Do sada u Gradu Zagrebu nije postojala centralno vođena evidencija svih rezerviranih parkirališnih mjesta koja su kroz dugi niz godina davana u zakup ili na korištenje brojnim javnim tijelima i institucijama, ustanovama te pravnim osobama. Svjesni smo problema s parkirnim mjestima te smo krenuli s revizijom svih postojećih parkirališnih mjesta", poručili su iz gradske uprave te dodali da će izmijeniti postojeću odluku kojom se ostvaruje pravo na dodijeljeno parkirališno mjesto i uskoro je uputiti na javno savjetovanje.

"Nakon donošenja Odluke moći ćemo znatno kvalitetnije regulirati i uređivati parkirališna mjesta. Budući da se radi o opsežnom poslu, očekujemo da će podaci koje ste tražili biti na raspolaganju tijekom idućih mjeseci", naveli su, ali nisu napisali u kojem će smjeru ići te izmjene, odnosno hoće li se možda reducirati broj mjesta koji se automatski dodjeljuje pojedinim skupinama.

Zvuči prilično nevjerojatno da je Grad godinama državnim uredima, ministarstvima, konzulatima, turističkim zajednicama i svim ostalima dodjeljivao parkirališna mjesta, a da to pritom nije zabilježeno ni u jednoj gradskoj statistici, ali s obzirom na činjenicu da se centar grada, odnosno područje Donjeg grada, većinski pretvorilo u parkirališnu zonu za povlaštene, zapravo se tome ne treba čuditi.

Mi smo šturu statistiku uspjeli pronaći u jednoj studiji koju je 2019. godine za potrebe Grada izradio Fakultet prometnih znanosti, ali ni u njoj, nažalost, nisu pobrojana rezervirana parkirališna mjesta u Zagrebu.

Tamo se navodi da je broj mjesta pod naplatom na vanjskim parkiralištima grada 35.708, od čega oko 8000 na području Donjeg grada.

Informacije o broju rezerviranih mjesta nema, osim što je analizom, logično, utvrđeno da je zauzetost tih mjesta znatno manja od zauzetosti mjesta koja ne koriste povlaštene institucije.

Konkretno, analiza je pokazala da je prosječna dnevna popunjenost parkirališnog mjesta pod naplatom 95 posto, a rezerviranih kapaciteta samo 67 posto, pa je već i ta studija naglasila da bi postojeća parkirališna mjesta u određenim dijelovima dana bilo najbolje prenamijeniti (primjerice u noćnom periodu).

Tagovi: parking, zagreb, centar zagreba, podzemni spremnici
PROČITAJ I OVO
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
POTONUĆE
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
SAN FRANCISCO - Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvješća da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
PROTIVLJENJE
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
BERLIN - Njemački proizvođači automobila protive se mogućim europskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
OPPOSITION
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
BERLIN - German car manufacturers are against the possible European punitive tariffs on the import of electric cars from China.
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
POVLAČENJE
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
LJUBLJANA - Njemački proizvođač automobila i kamiona Mercedes-Benz opozvao je 341.000 vozila modela GLE i GLS, proizvedenih od 2017. do 2023. godine, zbog opasnosti od požara. Opoziv se odnosi i na 109 njihovih vozila u Sloveniji.
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
KRITIKE
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
MILANO - Stellantis je odlukom o proizvodnji prvog potpuno električnog Alfa Romea u inozemstvu prekršio talijanske zakone, ustvrdio je ministar industrije Adolfo Urso.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE