GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW u problemima zbog svog dizel motora

BMW u problemima zbog svog dizel motora
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 07:41
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Njemačka je pokrenula službeni postupak protiv BMW-a. Nakon opsežnih mjerenja postoji sumnja da je BMW nezakonitim trikovima manipulirao vrijednostima štetnih emisija.

U konkretnom slučaju radi se inicijalno o starijem SUV modelu, X3 s dvolitrenim dizelskim motorom. Prema internim dosjeima, automobil ispušta manje dušikovih oksida kada je, između ostalog, klima uređaj isključen, piše Bild.

Ovo je pobudilo sumnje jer tijekom laboratorijskih ispitivanja klima uređaj obično ostaje isključen jer ga stručnjaci koji su upoznati s procesom vide ga kao takozvani “defeat device” – nedozvoljeni uređaj za koji lažno smanjuje emisiju štetnih plinova. Međutim, 2,0-litreni dizel u X3 emitira znatno niže emisije kada se klima uređaj ne koristi, što navodi istražitelje da povjeruju kako se radi o nedozvoljenom uređaju (defeat device).

U lipnju je Njemačka organizacija za zaštitu okoliša (DUH) objavila studije prema kojima BMW također koristi takve nedopustive uređaje kako bi smanjio pročišćavanje ispušnih plinova u stvarnom radu.

“Šokantno je da čak i više od sedam godina nakon što se saznalo za skandal s dizelom, otkrivamo najviše emisije dušikovih oksida koje smo ikada izmjerili u dizelskim vozilima tijekom stvarne vožnje i pronalazimo nedozvoljene uređaje u softveru za kontrolu motora”, rekao je savezni direktor Jürgen Resch.

Proizvođač je odbacio ove tvrdnje. BMW dosad nije bio znatno okrznut u aferi s dizelima, dok je Volkswagen morao platiti milijarde kazni i odšteta zbog milijunskih prijevara s emisijama.

“Nismo dirali u vozila. Imamo dizelske motore koji su čisti. I najbolji su na svijetu”, rekao je bivši šef BMW-a Harald Krüger 27. rujna 2017.

Münchensko javno tužiteljstvo zatvorilo je istragu protiv BMW-a 2019. “Navod o prijevari nije potvrđen”, reklo je tada tijelo. Bavarski proizvođač automobila navodno je greškom koristio pogrešan softver u nekim modelima. Za navodnu nesreću BMW se izvukao s kaznom od 8,5 milijuna eura.
Sadašnji proces mogao bi postati znatno skuplji za njemačkog proizvođača automobila.

“Agencija za nadzor nad tržištem pokrenula je postupak saslušanja protiv BMW-a u kolovozu 2023. Radi se o sumnji na nedopušteni uređaj za isključivanje u upravljanju motorom X3 2 l dizel. Homologacije tipa emisije u to je vrijeme izdalo irsko tijelo za homologaciju. Irsko tijelo za izdavanje odobrenja i Agencija su u bliskom kontaktu”, priopćeno je iz ove Agencije.

“Riječ je o postupku koji je u tijeku, čiji se zaključak (odluka) ne može predvidjeti s obzirom na ocjenu postojećih rezultata mjerenja, saslušanje proizvođača te daljnja mjerenja i analize”, dodaju.

Prema izvješćima, BMW pokušava odbaciti incident kao grešku u proizvodnji. U tom slučaju, proizvođač bi samo trebao pogođena vozila uskladiti sa zakonom. Međutim, ako se pokaže da su softverski trikovi lažni, proizvođač bi se mogao suočiti s kaznenim posljedicama. Osim toga, vlasti će vjerojatno povećati potragu za softverskim trikovima u drugim modelima BMW-a, a rezultat bi mogao biti domino efekt.

Tagovi: bMW, dizel, motor, njemačka
PROČITAJ I OVO
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
POTEZI
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
ZAGREB - Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini". Ispravljenu vijest donosimo u cijelosti.
Centar Zagreba bez dovoljno parking mjesta, a bit će i gore
PARKING
Centar Zagreba bez dovoljno parking mjesta, a bit će i gore
ZAGREB - Kao da ionako ne nedostaje parkirališnih mjesta u metropoli, stanari centra posljednjih se tjedana suočavaju s dodatnim problemom - na postojećim parkiralištima ukidaju se mjesta za parkiranje kako bi se na njima postavili podzemni spremnici za smeće, a kad se tome pridodaju parkirna mjesta ukinuta zbog skela i obnove, jasno je da se prostori za parkiranje drastično smanjuju dok broj automobila raste.
Ženevski sajam automobila ponovno otvorio svoja vrata
DOGAĐAJI
Ženevski sajam automobila ponovno otvorio svoja vrata
ŽENEVA - Nakon gotovo petogodišnje pauze uzrokovane problemima u industriji tijekom pandemije covida-19, Ženevski međunarodni sajam automobila ponovno je otvorio svoja vrata.
BYD s novim super automobilom napada Ferrari i Lamborghini
POTEZI
BYD s novim super automobilom napada Ferrari i Lamborghini
PEKING - BYD Co. je u nedjelju debitirao sa svojim najskupljim automobilom, 1,68 milijuna juana (233.450 USD) potpuno električnim superautomom visokih performansi koji se suprotstavlja luksuznim opcijama koje "gutaju" gorivo koje nude konkurenti kao što su Ferrari NV i Lamborghini.
Xiaomi ima velike ambicije s novim električnim vozilom, cilja na 20 milijuna premium korisnika
STRATEŠKI
Xiaomi ima velike ambicije s novim električnim vozilom, cilja na 20 milijuna premium korisnika
PEKING – Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi vjeruje da je identificirala potrošačku nišu koja će isplatiti svoj nadolazeći električni automobil na žestoko konkurentnom tržištu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE