GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW na udaru kritika zbog marokanskog dobavljača kobalta

BMW na udaru kritika zbog marokanskog dobavljača kobalta
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 08:43
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
MUNCHEN - Njemački automobilski koncern BMW našao se na udaru kritika nakon što je grupa novinara otkrila velike propuste u zaštiti okoliša i prava radnika u jednom rudniku kobalta u Maroku koji BMW-u dobavlja ovaj mineral.

Prema rezultatima istraživanja grupe novinara njemačkog javnog servisa NDR i WDR te dnevnika Süddeutsche Zeitung (SZ), marokanska kompanija Managem, koja upravlja rudnikom kobalta u marokanskom Bou Azeru, je odgovorna za kršenja standarda zaštite okoliša i radničkih prava.

Istodobno se kompaniju Managem, koja je u vlasništvu marokanske kraljevske obitelji, optužuje za neudovoljavanje međunarodnih standarda zaštite radnika kao i pritisaka na radnike koji se pokušavaju sindikalno organizirati.

Minhenski automobilski koncern BMW, koji je s Managemom 2020. potpisao ugovor vrijedan 100 milijuna eura, je u prvoj reakciji najavio da će provjeriti optužbe na račun svog dobavljača kobalta koji BMW koristi za proizvodnju baterija za svoje električne automobile. Prema zakonu o kontroli dobavljača koji je na snagu stupio početkom ove godine, i kompanije u Njemačkoj se mogu pozvati na odgovornost u slučaju povrede ekoloških i standarda zaštite radnika. BMW 20 posto svojih potreba za kobaltom pokriva preko svog marokanskog dobavljača. U ugovoru se Managem obvezao na „etički prihvatljivu eksploataciju kobalta". I francuska automobilska kompanija Renault namjerava od Menagema u budućnosti kupovati kobalt.

Istraživači NDR-a, WDR-a i SZ-a su u suradnji s francuskim i marokanskim kolegama došli do informacija da prilikom eksploatacije kobalta velike količine otrovnog arsena, koji se s kobaltom iskapa na površinu, dolaze u kontakt s vodom i time zagađuju vodu koja se koristi za navodnjavanje. U probama urina stanovnika u blizini rudnika su pronađene drastično veće količine arsena od dozvoljenih.

Nadalje su zabilježene i povrede radničkih prava, posebice što se tiče sigurnosti. Predstavnici neovisnih sindikata svjedoče o tome da Managem zapošljava nestručne radnike ta da ih ne obavještava o opasnosti po zdravlje koja prijeti za radnike u rudniku. Isto tako rudnici nisu opremljeni dovoljnom količinom zaštitne opreme za radnike. Marokanski sindikat GDT tvrdi da Managem svojim radnicima brani članstvo u ovom sindikatu.

U Managemu su na upit novinara odbacili sve optužbe te priopćili kako su u rudnicima kobalta Bou Azer na snazi „visoki radni i socijalni standardi". BMW je poručio da će, ako se ispostavi da su optužbe točne, poduzeti potrebne mjere.

Tagovi: BMW, kobalt, Maroko, Renault
PROČITAJ I OVO
Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
JASNA PORUKA
Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
ZAGREB . Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati radnička prava, uključujući kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice nakon vala radničkog nezadovoljstva u Švedskoj,
Amsterdam u većini ulica uvodi ograničenje brzine na 30 km/h
POTEZI
Amsterdam u većini ulica uvodi ograničenje brzine na 30 km/h
AMSTERDAM - Amsterdam je prvi grad u Nizozemskoj koji uvodi ograničenje brzine do 30 kilometara na sat na većini svojih ulica kako bi grad bio sigurniji i manje bučan, a mjera stupa na snagu.
Danski mirovinski fond prodaje dionice Tesle zbog spora sa sindikatima u Švedskoj
PRODAJA
Danski mirovinski fond prodaje dionice Tesle zbog spora sa sindikatima u Švedskoj
KOPENHAGEN - Danski mirovinski fond PensionDanmark odlučio je prodati vlasničke udjele u Tesli zbog sukoba američkog proizvođača električnih automobila sa sindikatima u Švedskoj.
Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
POBUNA
Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
KOPENHAGEN - Tesla se suočava s rastućim buntom u Skandinaviji nakon što su se danski lučki radnici pridružili štrajku sućuti sa švedskim mehaničarima, vršeći pritisak na diva za električna vozila da zaposlenicima odobri prava na kolektivno pregovaranje.
Njemačka: Prodaja automobila u studenom slabija nego 2022.
PAD
Njemačka: Prodaja automobila u studenom slabija nego 2022.
BERLIN - Prodaja novih automobila u Njemačkoj pala je u studenom 5,7 posto na godišnjoj razini, objavila je u utorak Uprava za motorna vozila
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE