GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW i Mercedes s dosad najjačim udarom na Teslu u segmentu e-vozila

BMW i Mercedes s dosad najjačim udarom na Teslu u segmentu e-vozila
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2023 / 08:38
Autor: SEEbiz / CNBC
MÜNCHEN - BMW i Mercedes čine svoj najveći prodor do sada u električne automobile u pokušaju da se obrane od rastuće konkurencije kineskih igrača i sustignu američkog diva Teslu

Proteklih dana, u sklopu sajma automobila IAA Mobility u njemačkom Münchenu, automobilski divovi su predstavili električne konceptne automobile i nove platforme za svoja buduća vozila na baterije.

Europski proizvođači automobila, za koje se smatralo da stoje iza kineskih tvrtki poput BYD-a kojeg podržava Warren Buffett i Tesle Elona Muska, morali su brzo djelovati kako bi tržištu pokazali da su spremni biti glavni igrači u električnoj erim  piše CNBC

Mercedes-Benz je u nedjelju predstavio svoj koncept CLA Class, električno vozilo izgrađeno na novoj arhitekturi koja će biti temelj budućih baterijskih automobila njemačkog auto diva. Tvrtka je rekla da konceptni automobil ima domet od 750 kilometara (466 milja) kao i sposobnost da dosegne domet od 400 kilometara uz samo 15 minuta punjenja.

Izvršni direktor Mercedesa Ola Kallenius govorio je o automobilu, nazivajući ga "revolucionarnim razvojem" za njemačku tvrtku.

"S tim brojevima učinkovitosti, takvom vrstom dometa, takvom vrstom brzog punjenja, ne znam niti jedno vozilo, u toj klasi, koje se tome može mjeriti", rekao je Kallenius Annette Weisbach iz CNBC-a u nedjelju.

U subotu je konkurentski BMW pokazao "Vision Neue Klasse", još jedan električni konceptni automobil koji naglašava ambicije tvrtke u pogledu električnih vozila. Neue Klasse nova je BMW-ova arhitektura za njegova električna vozila. Prva vozila temeljena na ovoj platformi trebala bi ući u proizvodnju 2025. godine.

“Za samo dvije godine, ovi će se automobili pojaviti na cestama i time, općenito, vodimo BMW u novu eru inovacija i održivosti. To je svrha naše izložbe ovdje na IAA, rekao je izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse za Arabile Gumede za CNBC.

Zipse je rekao da će BMW ove godine udvostručiti svoju prodaju električnih vozila. Do kraja 2023., 15% BMW-ove globalne prodaje bit će električna vozila na baterije, dodao je.

Mercedesove i BMW-ove namjenske EV platforme odstupaju od prethodne arhitekture u kojoj bi prilagodili motore s unutarnjim izgaranjem ili hibridne modele i dodali baterije. Ovo je dosad najveći poticaj tvrtki prema novoj platformi za eru električnih vozila.

Analitičari kažu da su najave Mercedesa i BMW-a veliki koraci, ali bi ih moglo ostaviti u zaostatku za Teslom.

“Nove platforme u Mercedesu i BMW-u po prvi put pokazuju za što će europski OEM proizvođači [proizvođači originalne opreme] biti sposobni. Ovi automobili su vjerojatno još za godinu dana, ali njihove specifikacije pokazuju da će europski proizvođači originalne opreme moći stvoriti uvjerljive proizvode”, rekao je Daniel Roeska, viši istraživački analitičar u Bernstein Researchu, za CNBC putem e-pošte.

Roeska je rekao da će ove nove platforme "velikim dijelom zatvoriti jaz" u odnosu na Teslu i kineske igrače, "ali ne u potpunosti".

BMW i Mercedes koračaju sve dalje u sve konkurentnije tržište električnih vozila, kojim uglavnom dominiraju Tesla i razni kineski igrači.

Tesla je u drugom tromjesečju držao 20% globalnog tržišta električnih vozila, a slijedi ga BYD s 15%, prema Counterpoint Researchu.

A konkurencija je postala oštrija zahvaljujući ratu cijena koji je u velikoj mjeri potaknuo Tesla. Američki proizvođač automobila počeo je snižavati cijene 2023., obećavši da će kratkoročno žrtvovati marže radi povećanja tržišnog udjela.

I Mercedes i BMW igraju u premium segmentu tržišta, gdje se natječu automobili poput Teslinog Modela S i Modela X. Dok se pripremaju izbaciti više električnih vozila u nadolazećim godinama, Mercedes tvrdi da mu fokus nije na guranju velikih količina.

"Ne forsiramo količinu, fokusiramo se na vrijednost umjesto količine", rekao je Kallenius.

U međuvremenu, čini se da je Volkswagenova strategija puštanje automobila po različitim cijenama kako bi zauzeli različite segmente tržišta.

Tvrtka je u nedjelju objavila da će lansirati jedanaest novih potpuno električnih modela do 2027., naglašavajući svoj poticaj za EV. Godine 2026. Volkswagen je rekao da planira lansirati ID. 2all, električno vozilo koje će se prodavati za manje od 25.000 eura (26.942 USD).

Njemački automobilski div pokazao je ID. Električno vozilo GTI Concept na sajmu IAA i rekao je da bi proizvodna verzija automobila trebala stići na cestu 2027. godine.

Tagovi: BMW, Mercedes, Tesla
PROČITAJ I OVO
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE