GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biste li kupili polovni električni automobil?

Biste li kupili polovni električni automobil?
PREDNOSTI I MANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 08:22
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Tesla je nedvojbeno jedan od najpopularnijih proizvođača električnih automobila, a Model 3 jedan je od najpopularnijih na tržištu.

Suvremene tehnologije, inovativan pristup, ali i prihvatljiva cijena te dobre performanse čine Troiku popularnim izborom. Koje su prednosti i mane rabljenog Modela 3?

Električni automobili još su uvijek neistraženo područje, pa mnogi prema njima još uvijek osjećaju strah i odbojnost. Većini se vozača na spomen rabljenih električnih automobila, posebice onih iz kolokvijalno rečeno prve generacije, diže kosa na glavi, piše Klix.ba. No, električni automobili sve više postaju dio naših života, au priču se polako uvode i modeli s tržišta rabljenih vozila. Može li Tesla Model 3 biti jedan od njih?

Pogled na dizajn

Tesla Model 3 je električni automobil jedinstvenog i inovativnog stila koji je osvojio srca mnogih vozača u Europi. Tijelo je dizajnirano elegantno i jednostavno, bez nepotrebnih dodataka i ukrasa. Glatka i aerodinamična prednja strana nema tradicionalnu rešetku tipičnu za automobile sa SUS motorima. Ispod branika nalazi se veliki dovod zraka koji hladi bateriju i podržava rad klima uređaja. Ručke na vratima skrivene su i integrirane s karoserijom. Sve u svemu, automobil u cjelini izgleda moderno i stilski privlačno.

S dužinom od 4,67 metara, širinom od 1,88 m i visinom od 1,43 m, Trojka bi se mogla usporediti s Renault Lagunom treće generacije, samo je Model 3 širi. Također, kod električnih automobila navikli smo na dugačak međuosovinski razmak koji je znatno duži od "popularnih" limuzina srednje klase, a kod limuzine Tesla iznosi 2,87 metara, što u praksi ima niz prednosti.

Kakav je Model 3 iznutra?

Automobil izaziva senzaciju izvana, prije svega jer je nešto novo na ulici. No, model 3 novom naraštaju vozača dojmljiviji je iznutra, gdje dominira minimalizam u kombinaciji s ogromnim 15-inčnim ekranom u središnjem dijelu. Vozači se ne žale ni na položaj sjedenja jer je Model 3 automobil prostrane unutrašnjosti za putnike zahvaljujući znatnom razmaku između prednje i stražnje osovine.

Naravno, ovaj model ima značajno manje prostora za noge i glavu od modela Y, što proizlazi iz njegovog SUV dizajna i oblika. Otraga ima dovoljno mjesta za osobe do 185 cm visine, čak i na dužim putovanjima. Auto ima ravan pod, što olakšava trećem putniku da sjedi u sredini.

Model 3 nema veliki prtljažnik i ograničen je limuzinskim oblikom karoserije pa nije idealan za obitelji ili ljude koji često putuju s puno prtljage. Kapacitet prtljažnika sa standardnim položajem naslona stražnje klupe je 405 litara. Nije loše, ali nepravilni oblici u unutrašnjosti, nedostatak praktičnih dodataka i uzak utovarni otvor ne poboljšavaju ergonomiju.

Infotainment najbolji u klasi

Umjesto praktičnog prtljažnika, od ovog automobila dobivamo nešto sasvim drugačije. Tesla je poznata po ponudi mnogih dodataka i modernih značajki u svojim automobilima. Model 3 može se pohvaliti satelitskom navigacijom, besplatnim pristupom internetu i uslugama poput Netflixa i Spotifyja. Vozač se također može igrati s aplikacijama kojima se upravlja pomoću kontrola na upravljaču ili preko ultrabrzog zaslona kristalne rezolucije.

Automobil također ima dva "podmetača" za bežično punjenje telefona ispod ekrana infotainment sustava te USB-C priključke za brzo punjenje. Unutrašnjost automobila je jednostavna i moderna, kao u skandinavskim trgovinama namještajem, što obožavatelji Tesle cijene i vole kod ove marke.

Što je s pogonom, baterijama i performansama?

U ponudi su tri verzije. Osnovni model dolazi s pogonom na stražnje kotače, dok verzije srednje klase i Performance imaju pogon na sve kotače. Osnovna verzija P50 ima bateriju od 50 kWh (bruto) i snagu od 261 KS, što omogućuje autonomiju od cca 354 km. Ova verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,8 s i postiže najveću brzinu od 209 km/h.

Kupci ipak preferiraju Long Range Dual Motor verziju koja ima bateriju od 80,5 kWh i snagu od 441 KS, što u praksi znači zahvalniji domet do 560 km. Ova verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,6 s i postiže najveću brzinu od 233 km/h. Vrhunska Performance verzija ima identičnu bateriju kao Long Range Dual, ali veću snagu od 513 KS nakon redizajna 2020. godine. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,3 sekunde i postiže najveću brzinu od 261 km/h, što ga svrstava u konkurenciju vrhunskim sportskim automobilima.


Najveće mane i nedostaci

Ono što može biti najveći problem za elktričnu marku su popravci i servis jer je dostupnost i servisa i dijelova još uvijek loša. Ako pogledamo popis nedostataka, recimo da je Model 3 automobil s puno senzora i kamera, s obzirom na to da ima sustave poluautonomne vožnje i samoparkiranja ili sustav koji pomaže u izbjegavanju sudara.

Unatoč takvom skupu zaštitnih i sigurnosnih mjera u vožnji i rukovanju, ovaj se automobil često prodaje kao rabljeni u zapuštenom stanju, jer su ga prethodni vlasnici zbog korištenja oštetili. u gusto naseljenim gradovima i na parkiralištima. No, ovdje nisu problem samo prijašnji vlasnici i njihova nepažnja, jer se pokazalo da je tvornički nanesen lak na pojedinim serijama nekvalitetan i lako se ošteti. Ogrebotine ili udubljenja čije je popravljanje skupo možda se neće pravilno popraviti zbog fluidnog dizajna, a na tržištu gotovo da nema zamjenskih dijelova karoserije. Stoga je vrijedno pažljivo provjeriti lim.

Ono što je kod starijih godišta nemoguće ispraviti je izolacija putničkog prostora, zbog čega se pri većim brzinama čuje "fijuk" vjetra. Problem koji su vlasnici ispravili u garanciji je problematičan motor petih vrata. Ako nisu, onda će dočekati novog vlasnika. Vlasnici se žale i na vrijeme punjenja na kućnim punjačima, zbog glomaznog kapaciteta baterije.

Prije kupnje morate provjeriti ne samo karoseriju, već i unutarnju opremu, poput sjedala ili upravljača, koji se, osobito u prvim godinama modela, mogu oštetiti zbog nekvalitetnih materijala ili mogu zapeti prilikom podešavanja položaja.

Također, trebali biste provjeriti sva vrata, jer su se neki vlasnici žalili da zapinju pri zatvaranju. S obzirom na to da Model 3 stiže na velikim kotačima i gumama od 18 ili 19 inča, koje se inače brže troše na pretežkim električnim automobilima, bilo bi poželjno provjeriti u kakvom su stanju gume jer njihova nabava nije jeftina.

Najveću pažnju svakako treba posvetiti ekranu osjetljivom na dodir. Stoga, osim tradicionalne provjere karoserije, zupčanika i pogonskih osovina, u modernim električnim automobilima mora se provjeriti i infotainment sustav.

Budući da je riječ o drugom srcu, odnosno mozgu ovog modela, fizička oštećenja, ali i funkcionalnost sustava treba provjeriti s posebnom pozornošću, posebice nakon pritužbi pojedinih vlasnika kojima se zaslon znao "smrznuti". Općenito, Model 3 nema većih problema, ali zna imati malih i dosadnih kvarova, ponajviše u elektronici i multimediji.

Cijene i pogodnosti

Ako pogledamo oglase rabljenih modela u Europi, nećemo naći previše ponuda. Recimo kako se u vrijeme pisanja ovog teksta u Njemačkoj na popularnoj stranici mobile.de prodavalo oko 800 rabljenih Modela 3. Cijene se kreću od 22.000 eura za modele stare pet godina i pređenih 150.000 i više kilometara. Poželjniji modeli Long Range Dual Motor s kilometražom ispod 100.000 kilometara drastično su skuplji, a cijene im se kreću od 34.000 eura naviše.

Pozitivne strane ovog modela su izvrsna oprema, zanimljiva tehnologija i pristojna udobnost. Vlasnici uglavnom hvale, a neki usporedni testovi su to i dokazali, jednostavnost korištenja zaslona osjetljivog na dodir koji se ponaša poput vrhunskog tableta s pristupom svim funkcijama i aplikacijama.

Također, Teslin imidž jako visoko kotira među električarima, što je vrlo bitan faktor, pa će ovaj model bolje držati svoju vrijednost kao rabljeni nego električni model druge marke. Ono što kupci jako cijene su izvrsne performanse, pristojna autonomija, pa čak i skroman pad kapaciteta baterije zimi, posebno u Long Range verziji.

S obzirom da je baterija najskuplji dio automobila, može se reći da je ova komponenta možda i najveća prednost Tesla automobila. Naime, za razliku od konkurenata, koji baterije slažu u velike i preskupe module koje servisi neće djelomično popraviti, Tesla ih pakira u male saćaste pakete spojene paralelno - vizualno poput spojenih baterija za kućanstvo od 1,5 V, što posebno kada se vozilo isprazni. jamstva, a kada vlasnik traži najpovoljniju mogućnost popravka, može ga održavati znatno jeftinije.

Isplati li se investirati u ovaj model?

Ovaj automobil, prema standardnim očekivanjima, može povremeno pokazati anomalije u kvaliteti izrade i manje nedostatke u osjetljivim područjima poput elektronike i multimedije, ali ne na svim, već na određenim modelima. Ako ste već u potrazi za rabljenim električnim automobilom i ako uspijete pronaći dobro očuvan primjerak bez sumnjive prošlosti, Model 3 može biti zanimljiv izbor, pogotovo jer će vas nagraditi s puno zabave u vožnji, pristojnom autonomijom i zanimljivu interakciju s modernim gadgetima današnjice.

Tagovi: električni automobili, Tesla, Tesla Model 3
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE