GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Auto brendovi: Švicarska i Balkan vole Škodu

Auto brendovi: Švicarska i Balkan vole Škodu
AUTOMOBILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 08:09
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERN - List Blick objavio je na svom web-portalu zanimljivu statistiku o tome koje su automobilske marke, tj. modeli auta najprodavaniji po zemljama svijeta. Generalno gledajući, Toyota je najpopularniji proizvođač.

Toyota je i dalje najpopularnija automobilska marka svijeta. Kako piše „Blick", Japanci su u čak 48 zemalja na vrhu liste po broju prodanih vozila. I to s ogromnom prednošću.

Škoda je po pitanju „automobilskog ukusa" druga najomiljenija, brand koji je dio koncerna VW najprodavanija je marka u „samo" deset država. Treće mjesto popularnosti dijele Renault i njegova firma-kćer Dacia. Njihovi automobili najpopularniji su u sedam zemalja.

Što se tiče modela, najpopularniji auto svijeta je, pomalo neočekivano, Hilux! Toyotin „pickup" je top-seller u čak 17 država. Posebno je omiljen u Africi, Australiji, Argentini i Peruu.

Na Srednjem istoku odlično se prodaje Toyotin Land Cruiser – zahvaljujući tome on se našao na drugom mjestu najpopularnijih automobila svijeta. Land Cruiser je najprodavanije vozilo u deset zemalja, uglavnom u arapskom svijetu.

Na trećem mjestu u globalnoj konkurenciji je – Škoda Octavia. Ona je prvi izbor u sedam država. Octavia je najomiljeniji model i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, u Austriji, u Češkoj, Poljskoj i – Švicarskoj.

„Time je Švicarska, po pitanju automobilskog ukusa, dio Balkana", piše list Blick na svom portalu.

A kakav ukus prevladava u drugim zemljama? Nijemci najviše vole VW Golf, baš kao i Belgijanci. Francuzi najviše kupuju Renaultov Clio, Grci vole Toyotin Yaris, u Velikoj Britaniji je Ford Fiesta na vrhu liste najomiljenijih modela. U Italiji je to Fiatova Panda, u Španjolskoj Seat Leon, u Turskoj Fiat Egea, u Mađarskoj Suzuki Vitara, a u Japanu Toyota Prius.

Na Kosovu se najbolje prodaje Dacia Sandero, u Crnoj Gori Škoda Fabia, u Sloveniji Renault Clio, a u Sjevernoj Makedoniji Kia Sportage. U Nizozemskoj i Norveškoj na samom vrhu liste je Teslin Model 3.

Po pitanju apsolutnih brojki (odnosno komada prodanih vozila), statistika je ipak nešto drugačija: Hilux, Land Cruiser i Octavia su omiljeni u zemljama s relativno malim brojem ukupno prodanih vozila. A za statistiku po ukupnoj prodaji su relevantna ponajprije velika automobilska tržišta, poput onog u SAD-u ili Kini.

U prošloj godini je, kako napominje „Blick" najprodavanija bila Toyota Corolla. Ona je i u SAD-u i u Kini u „top tenu", ukupno je u svijetu prodano 1,5 milijuna Corolla. Na drugom mjestu je Fordov pickup F-serije (1,1 milijun). Na trećem mjestu, s 966.971 komada prodanih vozila, Toyotin RAV4.

Među pet najprodavanijih modela su još Hondini CR-V (2824.897) i Civic (817.902), piše „Blick" koji je za svoj članak koristio podatke online-osiguravatelja Carinsurance.ae iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tagovi: Toyota, Škoda, Volkswagen, Audi, automobilski brendovi, Ford Fiesta, Renault Clio, Dacia, Toyota Yaris
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE