GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?

Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2024 / 08:15
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.

Poruka dužnosnika američke središnje banke (Fed) promijenila se, naime sada predviđaju duže razdoblje visokih kamata. U početku je tržište očekivalo smanjenje kamatnih stopa od 1,75% tijekom godine, no sada su očekivanja ograničena na maksimalno smanjenje od 0,75%, što predstavlja razliku od jedan posto u trošku financiranja kapitala putem duga. Na primjer, povećanje cijene kapitala za određeni projekt s 10% na 11% smanjuje vrijednost projekta za 10%. Kao rezultat ovih promijenjenih očekivanja, u travnju smo zabilježili korekciju na burzi.

Kao rezultat toga, prinosi na 10-godišnje američke obveznice porasli su za 40 baznih bodova i dosegnuli razinu od preko 4,6%. To, zajedno s trenutnim geopolitičkim napetostima, stavlja dodatni pritisak na tržišta dionica. Inflacija u SAD-u i dalje je visoka, osobito u područjima kao što je tržište nekretnina i osnovnih usluga kao što su zdravstvo i obrazovanje. Osim toga, ove su godine ponovno porasle cijene ključnih sirovina kao što su aluminij, nikal i bakar, a posebno je izražen rast cijene nafte koja je ove godine porasla za 15 posto. To će vjerojatno dodati budućim pokazateljima inflacije, posebno u svjetlu trenutnih geopolitičkih uvjeta.

Duža povećanja kamatnih stopa od očekivanih i neizvjesnost oko cijena nafte zbog napetosti između Izraela i Irana i dalje traju i uzrokovali su pad od 5% na tržištima dionica u travnju. Inače, ušli smo u sezonu kvartalnih poslovnih izvještaja koja je započela ohrabrujuće s rastom dobiti od 8% i rastom prihoda od 3% kompanija iz S&P 500 indeksa, iako je izvijestilo tek dobrih 20% svih kompanija.

Uz snažno tržište rada i očekivanja mogućeg smanjenja kamatnih stopa u SAD-u, tim više što smo u izbornoj godini, unatoč mogućoj volatilnosti inflacije, možemo očekivati rast burzi do kraja godine. Osim toga, inflacija u eurozoni trenutačno iznosi 2,4%, niže nego u SAD-u, što može dovesti do očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) prije Feda smanjiti kamatne stope, što bi moglo dodatno ojačati dolar u odnosu na euro.

Tagovi: TRŽIŠTE, INFLACIJA, KAMATE, WALL STREET
PROČITAJ I OVO
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KAMATNE STOPE
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KOLUMNA - Nakon padova u travnju, Wall Street ponovno raste. Njujorški Dow Jones u utorak je uspio peti uzastopni dan rasta.
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
RAZVOJ ZAPOSLENIKA
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
U poslovnom svijetu uspjeh timova i poduzeća uvelike ovisi o znanju, vještinama i sposobnostima njegovih zaposlenika.
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE