GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ublažavanje monetarne politike na vidiku

Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2024 / 08:24
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.

Gospodarstva u Europi pokazuju slabiji rast i bliže su ciljanoj inflaciji, što opravdava ranije ublažavanje politike. Osim toga, inflacija u eurozoni trenutačno iznosi 2,4 posto, što je niže nego u SAD-u, što zapravo može dovesti do očekivanja da će ECB smanjiti kamatne stope prije Feda, što bi moglo dodatno ojačati dolar u odnosu na euro.

Gospodarstvo SAD-a ostaje u jačoj poziciji u usporedbi s drugim vodećim naprednim gospodarstvima. Tijekom prošle godine SAD je pokazao makroekonomsku izuzetnost. Unatoč zastojima u 2023., druga napredna gospodarstva sada također pokazuju znakove oporavka. Britanija se nakon kratke tehničke recesije u drugoj polovici godine vratila rastu, a njemačko gospodarstvo u ožujku je zabilježilo značajan rast industrijske proizvodnje. Međutim, podaci pokazuju da američko gospodarstvo i dalje pokazuje snažan rast, pri čemu je realni BDP porastao za oko 4,5 posto od sredine 2022., dok je realni BDP u Velikoj Britaniji i eurozoni ostao više-manje nepromijenjen.

Najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u su zabrinjavajući. U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija ne opada tako brzo kao prije, da je u travnju čak i porasla, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta. Poruka dužnosnika Fed-a se promijenila, budući da sada predviđaju duže razdoblje visokih kamata. U početku je tržište predviđalo smanjenje kamata od 1,75 posto u ovoj godini, no sada su očekivanja ograničena na maksimalno smanjenje od 0,75 posto. To je značajna razlika u trošku financiranja kapitala putem duga. Na primjer, povećanje troška kapitala za određeni projekt s 10 na 11 posto smanjuje vrijednost projekta za oko 10 posto. Kao rezultat ovih promijenjenih očekivanja, u travnju smo zabilježili korekciju na burzi.

Unatoč navedenom, uz snažno tržište rada, dobro poslovanje i očekivanja mogućeg smanjenja kamatnih stopa u Europi, ali i u SAD-u, tim više što smo u izbornoj godini, unatoč mogućoj volatilnosti inflacije, možemo očekivati rast na burzama do kraja godine.

Tagovi: monetarna politika, kamate, inflacija, fed, ecb, britanija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE