GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq tjedan počeli padom

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq tjedan počeli padom
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2024 / 21:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u ponedjeljak kako se smirio porast koji je glavne prosjeke doveo do rekordno visokih vrijednosti. Ulagači su također očekivali nove podatke o inflaciji u SAD-u.

Široki S&P 500 izgubio je 0,11%, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite skliznuo 0,41%. Dow Jones je ojačao 46,97 bodova, odnosno 0,12%.

Dionice Super Micro Computera pale su za više od 5%, dok je proizvođač čipova Nvidia pao za 2%. Ulagači se pitaju imaju li dionice povezane s umjetnom inteligencijom više prostora za trčanje nakon čudovišnih uspona.

Meta se također mučila i oslabila za 4,4%. Izvan tehnološkog sektora, dionice farmaceutske kompanije Eli Lilly pale su za više od 3%.

Ti gubici dolaze dok se trgovci pripremaju za indeks potrošačkih cijena za veljaču u utorak. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones predviđaju da će CPI porasti 0,4% između siječnja i veljače i 3,1% na godišnjoj razini. Isključujući nestabilne cijene hrane i energije, očekuje se da će takozvana osnovna košarica porasti za 0,3% na mjesečnoj i 3,7% na godišnjoj razini.

To dolazi prije indeksa usmjerenog na proizvođače koji je zakazan za kasnije tijekom tjedna. Ova su dva izdanja među posljednjim velikim gospodarskim izvješćima koja se očekuju prije nego što se čelnici Federalnih rezervi okupe na sastanak o politici u ožujku.

"Na kraju dana, tržišta su vjerojatno još uvijek previše optimistična u pogledu sposobnosti Fed-a da značajno smanji stope 2024.", rekla je Lara Rhame, glavna američka ekonomistica u FS Investments. "Mislim da će podaci o inflaciji za veljaču biti još jedan podsjetnik da Fed mora biti oprezan."

Akcija u ponedjeljak slijedi nakon gubitničkog tjedna za glavne prosjeke, povlačeći S&P 500 i Nasdaq s najviših razina svih vremena. Naime, Dow s 30 dionica zabilježio je najlošiju tjednu izvedbu od listopada.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE