GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turističke cijene tek blago iznad lanjskih

Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2024 / 07:53
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.

To bi Hrvatsku ostavilo cjenovno konkurentnom na mediteranskom turističkom tržištu.

Peteročlana obitelj iz Njemačke uživa na zlatnom otoku. Na krčkoj rivi osvježili su se kuglicom sladoleda. Platili su je euro i pol, cijenama su, kažu, zadovoljni.

- Cijene su slične kao u Njemačkoj, nije preskupo. Potrošit ćemo između 600 i 700 eura, uključujući smještaj u privatnoj kući, to je u redu za produljeni vikend, kazao je Sandro iz Njemačke.

- Cijene u predsezoni nismo dizali, za sezonu je ipak bilo malo korekcija. Ne mnogo, nekakvih možda 5 posto veće cijene, rekla je HRT-u Stela Stublić, privatna iznajmljivačica.

Skupina Austrijanaca odsjela je u kampu. Na produljeni vikend potrošit će oko 500 eura po osobi.

- Ja sam cijenama pozitivno iznenađen jer sam mislio da će biti skuplje zbog prelaska na euro, ali s mojeg gledišta sve je još dosta pošteno, uspoređujući s drugim zemljama, Italijom na primjer, rekao je Marcus iz Austrije.

Slično kažu i gosti iz susjednih zemalja.

- Čini mi se da nije preskupo, ako usporedim s Beogradom, tu su negdje. Za četvero ljudi, do sto eura čini mi se pristojno može se i jesti, rekao je Aleksandar iz Srbije.

Cijene u turizmu, kažu turistički stručnjaci, vrhunac su dosegnule prošle godine.

Nakon pandemije, malo je tko pitao koliko što stoji, svi su bili željni putovanja, a dogodila se i inflacija. Zato su cijene u dvije postpandemijske godine porasle za 30 pa i 40 posto, ali sada su se stabilizirale i ne bi trebale rasti ili će porasti minimalno.

- Ove godine su cijene manje više iste s prošlom godinom, što je još uvijek apsolutno ispod cijena turističkih destinacija u ostatku Europe. Prošle godine se digla fama kako je Hrvatska skupa. Hrvatska nije skupa, Hrvatska je skuplja zbog inflacije, ali još uvijek nije skupa za europske standarde, napomenuo je Nikola Eterović, Udruga ugostitelja Istre i Kvarnera.

- Cijene definitivno nisu rasle, čak će doći i do nekih korekcija cijene u najvišim razredima pogotovo za prvu polovicu srpnja. Ušli smo u klub ja bih rekao onih izvrsnih i po cijenama prilično jakih destinacija i sad je na nama da se dokažemo kvalitetom, kazao je Nedo Pinezić, predsjednik Odbora za turizam Primorsko-goranske županije.

Odnosno, da standardima usluge opravdamo cijene, čime ćemo zadržati konkurentnost na tržištu.

Tagovi: turizam, cijene, rovinj, poreč, dubrovnik, beograd
PROČITAJ I OVO
Slovenci se odlučili na drastičan korak. Hoće li i Hrvatska slijediti praksu?
REGULATIVA
Slovenci se odlučili na drastičan korak. Hoće li i Hrvatska slijediti praksu?
LJUBLJANA - Ograničavanje rentanja apartmana na 30 dana, broja kreveta po smještajnoj jedinici, upisivanje iznajmljivača u poslovni registar, uvođenje suglasnosti općine za rentanje i veće ovlasti komunalnih inspekcija, glavne su novosti novog slovenskog Zakona o ugostiteljstvu koji je u javnoj raspravi do 17. lipnja.
Tajni kupci obišli 22 trgovine u Zagrebu i okolici: Postali smo europski kontejner
HRANA
Tajni kupci obišli 22 trgovine u Zagrebu i okolici: Postali smo europski kontejner
ZAGREB - Tajni kupci su u petak i subotu obišli 22 trgovine i mesnice u Zagrebu i okolici, gdje su kupovali raznu robu, poput voća i povrća te mesnih prerađevina, a u nedjelju su izvijestili kako su rezultati kvalitete "katastrofalni" i da Hrvatska postaje "europski kontejner za trećerazrednu robu".
Dr Pepper sustigao Pepsi na američkom tržištu
PIĆA
Dr Pepper sustigao Pepsi na američkom tržištu
NEW YORK - Dr Pepper, 139 godina stara marka gaziranih pića, izjednačila se s Pepsi-Colom kao druga marka gaziranih bezalkoholnih pića u Americi iza Coca-Cole.
Zagrebačka burza: Slatinska banka dobitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Slatinska banka dobitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna pali, a zbog skraćenog radnog tjedna promet je bio skroman.
Koliko je poskupjela brza hrana?
POSKUPLJENJA
Koliko je poskupjela brza hrana?
NEW YORK - Potrošači su u nekoliko objava na društvenim mrežama "optužili" McDonald's da je posljednjih godina podigao cijene za čak 100 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE