GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 06:59
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novi najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 115 bodova ili 0,40 posto, na 29.348 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 3.386 bodova, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 9.817 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da bi se širenje koronavirusa moglo uskoro zaustaviti, nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da se rast broja smrtnih slučajeva i novozaraženih od virusa usporava.


Broj umrlih porastao je, doduše, na više od 2.000, dok je ukupan broj zaraženih porastao na više od 74.000.

No, iz dana u dan rast tih slučajeva sve je usporeniji, pa se ulagači nadaju da se epidemija bliži kraju.

„Čini se da su ulagači odahnuli i da vjeruju da je najgore u vezi koronavirusa iza nas”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Investment Management.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti da se radnici u Kini vraćaju na posao, da je svakodnevno sve veći broj kompanija ponovno u funkciji.

Doduše, neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a negdje su na snazi i zabrane putovanja, no situacija bi se uskoro mogla poboljšati, a daljnje gospodarske štete zaustaviti.

Tim više što se očekuju daljnje poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti – smanjenje kamatnih stopa i ubrizgavanje svježe likvidnosti u financijski sustav.

Očekuju se i poticajne mjere u drugim gospodarstvima regije, a kako je nedavno i američka središnja banka poručila da prati širenje virusa, ulagači vjeruju da će i Fed reagirati, ako to bude potrebno.

To bi, nadaju se ulagači, moglo zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

„Čini se da sve veći broj kompanija upozorava na koronavirus i moguć utjecaj na njihove zarade. No, investitori vjeruju da će vlasti podržati tržišta ako to bude potrebno, a ima i dobrih vijesti o usporavanju širenja zaraze”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u energetskom sektoru, za prosječno 1,3 posto, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za 2 posto, a slijedio je S&P 500 indeks tehnološkog sektora, s rastom od 1,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 posto, na 7.457 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,79 posto, na 13.789 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 6.111 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE