GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srebro ove godine pobjeđuje zlato

Srebro ove godine pobjeđuje zlato
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2024 / 07:47
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Srebro je postalo vruća investicija u ovoj godini. Veliko je pitanje može li tako i ostati.

Na kraju prošlog tjedna srebro je bilo 18% više nego na početku godine, ustalivši se na 28,33 USD po troy unci u terminskom trgovanju u New Yorku.

Pritom je metal gotovo dosegao 30 dolara za uncu prvi put od svibnja 2021.

Njegov porast od 2024. do danas nadmašio je rast zlata, koje je 12. travnja zaključilo na rekordnih 2.374,19 dolara za uncu i poraslo je samo 14,6% na godišnjoj razini.

Isto tako, iShares Silver Trust ETF (SLV) , koji je zatvoren u petak na 25,63 USD, porastao je za 17,7% na godišnjoj razini i ispred iShares Gold Trust ETF (IAU) s rastom od 13,5% na 216,89 USD.

Zašto raste cijena srebra?

Uspon srebra ove godine proizvod je nekoliko uzroka.

Ljepljiva inflacija koja ne dopušta Federalnim rezervama da smanje kamatne stope.

Sve veća globalna potražnja za metalom (plus zlatom i drugim plemenitim metalima). Globalna proizvodnja je ili stagnirana ili opada.

Zanimanje ulagača diljem svijeta, ali posebno u Indiji i Kini, za zaštitu bogatstva pred geopolitičkim napetostima.

Posljednji čimbenik vjerojatno je bio glavni razlog povećanja srebra od 4% u prošlom tjednu i 13,7% povećanja do sada u travnju.

Zabrinutost da bi nasilje na Bliskom istoku moglo izmaći kontroli potaknula je kupnju zlata, srebra i platine cijeli prošli tjedan.

Napad bespilotnim letjelicama i raketama, koji je izbio kasno u subotu, uglavnom je odbio Izrael, uz pomoć vojnih snaga iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Cijene su bile nepromijenjene kada je trgovanje terminskim ugovorima otvoreno u Aziji u ponedjeljak. U 20.30 sati u nedjelju je srebro kotirano na 28,26 dolara za uncu, što je pad od 7 centi u odnosu na petak. Zlato je poraslo za 4,10 dolara na 2378,20 dolara.

Tagovi: srebro, zlato, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE