GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljedice rasta cijena hrane: Kupuje se manje i slabije kvalitete

Posljedice rasta cijena hrane: Kupuje se manje i slabije kvalitete
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2024 / 11:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravo zbog rasta cijena hrane kupci mijenjaju navike - kupuju manje količine, robu slabije kvalitete i zaobilaze brendove. Analitičari prognoziraju da bi sredinom ove godine taj rast napokon trebao usporiti na stope od 2 do 4 posto. Kupci se najviše žale na visoke cijene mesa te voća i povrća.

Na zagrebačkoj tržnici Dolac teško je pronaći voće ili povrće koje nije poskupjelo. Za kilogram naranči treba 2,5 eura, a sjeća li se još itko da su prije dvije godine stajale triput manje?

Građani potvrđuju da je osim voća i povrća poskupjelo i meso. S druge strane, turistice iz SAD-a tvrde da su cijene razumne i da proizvodi izgledaju svježi i da se vidi da je povrće raslo u zemlji.

Lani tlo očito nije bilo plodno za povrće jer je poskupjelo gotovo 18%. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku cijena hrane od prosinca 2022. do prosinca 2023. porasla je za 6,7%. Maslinovo ulje poskupjelo je 44,6%, povrće 17,7%, krumpir 17,2%, slatkiši 15,8% i šećer 13%. Tako ocjenjuju u Državnom zavodu za statistiku, ali neki smatraju da su cijene rasle i više.

- Kategorije koje su najvažnije za novčanik poput jogurta, smrznutog mesa, kave, oni su u prosjeku skuplji 10%, kazao je Ivan Junaković, regionalni direktor prodaje iz kompanije Nielsen IQ Hrvatska.

Blago su pojeftinili mlijeko, brašno i suncokretovo ulje.

Cijene u supermarketima preslika su globalnih zbivanja. Lani je najviše poskupio kakaovac - više od 60 posto, a to smo i osjetili. No većina je sirovina pojeftinila.

- Sve to kreće od nafte koja je pala 10% na što se nadovezao pad cijena žitarica i ostalih energenata. Plin je pao 50%, a pšenica više od 20%, rekao je agroanalitičar Robert Jurišić.


Konzultantica Zvjezdana Blažić kazala je da će se proces usporavanja rasta cijena nastaviti i početkom 2024. godine. Možemo u prvom tromjesečju očekivati rast cijena do 5% da bi se to krajem godine već negdje spustilo na 3% do 3,5%.

Stručnjaci podsjećaju i na rizike koje donose ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku - dovoljno da prognoziranja o daljnjem kretanju cijena hrane učine neizvjesnima.

Tagovi: hrana, kvaliteta, maloprodaja, potrošnja, trgovina, mlijeko, brašno, šećer
PROČITAJ I OVO
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
INVESTICIJE
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
LONDON - Globalna ulaganja rizičnog kapitala u kripto tvrtke porasla su na 2,4 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2024., pokazali su podaci u ponedjeljak, što je uvjetni znak da se interes ulagača vraća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE