GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto

Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 16:21
Autor: SEEbiz
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.

Heineken, drugi proizvođač piva u svijetu, izvijestio je da mu je prodaja porasla već u prvom tromjesečju, prvi puta u više od osam godina. Pridružio mu se i Carlsberg, čija se prodaja do početka godine smanjivala nekoliko tromjesečja.

Anheuser-Busch InBev izvijestio je pak u srijedu o blažem padu obujma prodaje no što se očekivalo. Kompanija je pod pritiskom zbog bojkota ključnog američkog brenda Bud Light, no očekuje se da će pivopije nakon više od godinu dana popustiti i zaboraviti neuspjelu kampanju s TikTok influensericom Dylan Mulvaney.

"Prošlo je više od godinu dana od katastrofe za Bud Light i očekujemo poboljšanje organskog obujma prodaje i prihoda", rekao je analitičar u RBC Capitalu James Edwardes Jones za AB InBev.

Ako prodaja u drugom tromjesečju poraste, AB InBev će prekinuti negativni niz koji je počeo u prvom tromjesečju 2023.

Pivari očekuju rast i zbog ljetnih sportskih događanja. U lipnju kreće europsko prvenstvo u nogometu, a u srpnju Olimpijske igre u Parizu.

Ako i vremenske prilike budu manje ekstremne nego prošlog ljeta, sportska natjecanja mogla bi potaknuti prodaju čak i u "zrelim" pivskim regijama, poput zapadne Europe, rekao je izvršni direktor Carlsberga Jacob Aarup-Andersen.

"Očekujemo rast obujma (prodaje) u budućnosti", nastavio je Aarup-Andersen, dodajući da bi Carlsbergu na ruku trebali ići i dobri rezultati na tržištima u razvoju, posebno u Aziji.

Pivari su proteklih godina ubirali veće prihode, zahvaljujući podignutim cijenama. Druga strana medalje bio je pak znatno slabiji rast ili čak pad prodaje.

Kompanije su naglo podizale cijene kako bi pokrile veće troškove sirovina, poput ječma i aluminija.

Troškovi su se u međuvremenu stabilizirali i poskupljenja bi trebala biti blaža.

"Podignute cijene bile su u prošle dvije godine glavni izvor rasta... Sada se nadamo da će tu ulogu preuzeti obujam prodaje", rekao je upravitelj fonda u Tresides Asset Management Berndt Maisch.

Promjena trendova odrazit će se i u profitnim maržama, napominju analitičari.

Veća prodaja pomaže maržama jer pivovare bolje iskorištavaju svoje kapacitete, objašnjava Maisch. Čak i ako poraste prodaja jeftinog piva, marže će porasti zbog manjih troškova, dodao je analitičar Mdudu Siphelele.

Ulagači obično manje cijene kompanije čiji se rast temelji na cijeni, naglašava pak Maisch.

Tagovi: PIVO, EURO, OLIMPIJADA, HEINEKEN, CARLSBERG
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE