GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska pokušava oživjeti zimski turizam

Hrvatska pokušava oživjeti zimski turizam
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2024 / 11:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za skijanje imamo ograničavajuće faktore zbog manjka snijega, ali imamo puno mogućnosti za razvoj zdravstvenog te sportsko-rekreativnog, adventskog te planinarskog turizma. Cilj je da se udio zimskog turizma do 2030. digne na 25 posto sa sadašnjih 16 posto, piše u nedjelju Večernji list.

Hrvati vole snijeg, mnogi obožavaju i skijati, a na zimovanje ih godišnje samo u inozemstvo putuje dvjestotinjak tisuća. Hrvatska se može pohvaliti i Kostelićima, koji su godinama suvereno vladali bijelim stazama, ali i entuzijastima koji vjeruju da popularno mediteransko ljetno odredište može biti i destinacija zimskog turizma. Pogotovo kada, kao zadnjih dana, zima pokaže zube.

Na poznatom riječkom skijalištu Platak, recimo, ski-sezona trebala je početi već ovaj vikend, a na još poznatijem Sljemenu to planiraju za kraj ovog mjeseca.

“Skijaška sezona ove će se godine odvijati na Bijelom i Zelenom spustu. Crveni spust neće se moći koristiti, s obzirom na to da je sedežnica Trosjed, koja se nalazi na Crvenom spustu, teško oštećena u srpanjskom nevremenu. Stručnjaci iz austrijske tvrtke Doppelmayr obavili su monitoring i ekspertizu oštećenja te utvrdili da je opseg oštećenja prevelik za popravak, odnosno, vraćanje sedežnice u funkciju. No, u proračunu za ovu godinu osigurana su sredstva za nabavu nove žičare za potrebe Crvenog spusta i uskoro ćemo pokrenuti postupak javne nabave”, poručuju sa Sljemena, gdje je početkom proteklog tjedna Bijeli i Zeleni spust zabijelilo pet centimetara prirodnog snijega, a zasnježuju se i umjetnim snijegom.

Na Platku, pak, ove godine imaju novu žičaru dužine 800 metara, sa 114 sjedala, koja u sat vremena može prevesti 2400 skijaša. Usporedbe radi, maksimalni kapacitet stare bio je 900 skijaša u sat vremena. Investicija od 4,8 milijuna eura znatno će unaprijediti kvalitetu skijanja i komociju skijaša, a dobra je vijest da su i na Sljemenu i na Platku zadržali lanjske cijene ski-karata unatoč općim poskupljenjima.

Svojevrsne perjanice zimskog turizma, Sljeme i Platak, ipak nisu i turističke predvodnice u zimskim mjesecima. Odnosno, naša skijališta, među kojima su najpoznatija upravo dva spomenuta, samo su djelići turističke puzzle koja se polako i ustrajno slaže u mjesecima od listopada do ožujka – travnja.

Tagovi: TURIZAM, ZIMSKI TURIZAM, SLJEME, SKIJANJE, PLATAK, BRNJAC
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE