GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU s najvećim poskupljenjem mesa

Hrvatska među zemljama EU s najvećim poskupljenjem mesa
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2024 / 20:56
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Meso je u veljači ove godine u Europskoj uniji bilo 3,3 posto više nego u istom mjesecu 2023. godine.

Najveći rast od 5,7 posto zabilježilo je svinjsko meso, ispred janjetine i kozletine (4,5 posto) te govedine i teletine (tri posto). Nasuprot tome, perad je zabilježila pad od 1,6 posto u odnosu na veljaču 2023., pokazuju podaci Eurostata.

Tijekom posljednje tri godine, godišnje stope inflacije za meso bile su najviše između travnja 2022. i ožujka 2023., s godišnjim stopama promjene iznad deset posto. Najveća stopa zabilježena je u veljači 2023., kada je cijena bila viša za 17,3 posto u odnosu na veljaču 2022.

Godišnji rast cijena goveđeg, telećeg, janjećeg i kozjeg mesa u posljednje tri godine ostao je ispod 15 posto. Veće oscilacije bilježe cijene peradi (24,4 posto u studenom 2022.) i svinjskog mesa (18,8 posto u veljači 2023.).

U veljači 2024. većina zemalja EU-a zabilježila je rast cijena mesa u odnosu na veljaču 2023. Najveći rast zabilježen je u Bugarskoj (8,2 posto), zatim u Rumunjskoj (7,7 posto) i Hrvatskoj (7,1 posto).

Nasuprot tome, tri zemlje bilježe pad cijena mesa: Češka (-5,1 posto), Finska (-2,2 posto) i Danska (-0,6 posto).

Tagovi: meso, piletina, perad, svinjetina, govedina
PROČITAJ I OVO
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
INVESTICIJE
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
LONDON - Globalna ulaganja rizičnog kapitala u kripto tvrtke porasla su na 2,4 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2024., pokazali su podaci u ponedjeljak, što je uvjetni znak da se interes ulagača vraća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE