GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto

Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2024 / 07:40
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.

Čini se da je ECB na putu da smanji kamatne stope u lipnju, izuzev bilo kakvih većih iznenađenja, a nedavni podaci o inflaciji od tada su potvrdili argumente za skoro smanjenje troškova zaduživanja.

U međuvremenu, američka središnja banka zadržala je kamatne stope stabilnima u srijedu, a Savezni odbor za otvoreno tržište koji određuje stope naveo je "nedostatak daljnjeg napretka" u vraćanju inflacije na ciljanih 2%.

Federalne rezerve su u izjavi navele da ne očekuju smanjenje stopa sve dok ne steknu "veće povjerenje" da se inflacija održivo kreće natrag prema ciljanoj razini, ponavljajući jezik koji je koristila nakon sastanaka u ožujku i siječnju.

Ostavlja ECB na čvrstom putu da smanji kamatne stope prije Fed-a.

“Problem snižavanja stopa upravo sada je taj što ECB uzima zdravo za gotovo snagu eura. A ako počnu snižavati stope prije Federalnih rezervi, to je u biti davanje signala svijetu da euro mora oslabiti,” rekao je Daniel Lacalle, glavni ekonomist u Tressis Gestionu, za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Europe” u četvrtak.

“A ako euro oslabi, račun za uvoz u eurozoni će porasti, što će još više otežati rast eurozone.”

Lacalle je rekao da lipanjsko smanjenje stope od ECB-a neće natjerati njemačke, francuske ili španjolske tvrtke da uzmu više kredita "jer malo smanjenje stope nije pokretač potražnje za kreditima". Potražnja za kreditima odnosi se na apetit za poslovnim i potrošačkim kreditima.

Dodao je: "Ono što potražnju za kreditima čini zanimljivom ili raste, jest činjenica da [postoje] gospodarske i investicijske prilike, a one su ograničene regulativom i pogrešnom energetskom politikom eurozone."

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati kada ga je CNBC kontaktirao.

Govoreći za CNBC prošlog mjeseca, predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da je središnja banka i dalje na putu smanjenja kamatnih stopa u kratkom roku, podložno svim dodatnim šokovima.

“Samo trebamo izgraditi malo više povjerenja u ovaj dezinflacijski proces, ali ako se bude kretao prema našim očekivanjima, ako nemamo veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku u kojem ćemo morati ublažiti restriktivnu monetarnu politiku ”, rekla je Lagarde 16. travnja.

Službeni podaci objavljeni u utorak pokazuju da su cijene u europodručju u travnju ostale stabilne na 2,4%, dok se gospodarstvo vratilo na rast tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Bruto domaći proizvod porastao je za 0,3% u prvom tromjesečju, nešto bolje od konsenzusnih očekivanja ekonomista. BDP za četvrto tromjesečje 2023. revidiran je s bez rasta na smanjenje od 0,1%, što znači da je eurozona bila u tehničkoj recesiji u drugoj polovici prošle godine.

Lacalle iz Tressis Gestiona rekao je da je jedan od prevladavajućih tržišnih narativa da su visoke kamatne stope u Europi krive za spor gospodarski rast. "Međutim, usporavanje eurozone nema apsolutno nikakve veze s povećanjem stopa", rekao je.

Umjesto toga, Lacalle je rekao da se nedavna gospodarska slabost u cijeloj eurozoni treba pripisati energetskoj politici bloka, regulatornim mjerama te poljoprivrednoj i poljoprivrednoj politici.

Tagovi: ecb, kamate, inflacija, fed, euro, dolar, forex
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE