GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK preporučuje vaučere za otkazane letove i turistička putovanja

EK preporučuje vaučere za otkazane letove i turistička putovanja
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 22:11
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europske zrakoplovne i turističke kompanije trebale bi putnicima ponuditi vouchere za letove i turistička putovanja koji su bili otkazani zbog koronavirusa, a koji bi vrijedili najmanje 12 mjeseci, preporuča Europska komisija u cilju poticanja putovanja i turizma u Europi.

Preporuke, koje bi trebale biti objavljene u srijedu i u koje je Reuters imao uvid, predviđaju da se putnicima ponude prihvatljivi voucheri kako ne bi tražili puni povrat novca.

Države članice EU-a zatražile su od Komisije da suspendira pravilo po kojem zrakoplovne kompanije moraju u cijelosti vratiti novac za otkazane letove zbog pandemije covida-19.

Nove preporuke ne predviđaju suspenziju tog pravila, nego nude kompromis kako bi se pomoglo tom sektoru u teškoj krizi.

Komisija će preporučiti i da države članice jamče za te vouchere u slučaju insolventnosti kompanija, navodi se u dokumentu.

Voucheri bi trebali nuditi jednake usluge i rute, u slučaju leta, te uvjete putovanja kao i originalni booking.

Zrakoplovne kompanije iz cijele Europe, uključujući Lufthansu i Air France-KLM, zatražile su državnu pomoć jer su morale prizemljiti svoje flote zbog pandemije.

Kupci koji ne iskoriste vouchere automatski bi dobili povrat novac do 14 dana nakon isteka njihova roka valjanosti.

U slučaju vouchera koji vrijede više od godine dana, putnici bi morali zatražiti puni povrat novca do 12 mjeseci nakon izdavanja vouchera, navodi se u dokumentu.

Kako bi se pomoglo najteže pogođenim zrakoplovnim i turističkim kompanijama, EU također poziva organizacije potrošača i putnika na svim razinama da potiču putnike da prihvate vouchere umjesto da traže povrat novca.

Komisija ovime ne suspendira zakon koji štiti prava putnika jer preporuke nisu zakonski obvezujuće. To znači da su potrošači ti koji će odlučiti hoće li prihvatiti voucher ili tražiti puni povrat novca.

Tagovi: vaučeri za otkazane letove, Europska komisija, globalni turizam, Lufthansa, Air France-KLM
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE