GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara

Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 07:56
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.

Cijene zlata dosegle su još jedan rekord pri zatvaranju u ponedjeljak, s najaktivnijim lipanjskim ugovorom za terminsku trgovinu zlatom koji je porastao za 0,37% na 2.383 dolara po unci, a neki kažu da ima još prostora za rast.

"Nedavni rast zlata potpomognut je geopolitičkom tenzijom i podudara se s rekordnim razinama dioničkog indeksa", napisao je Citi u bilješci od 15. travnja.

Potražnja za sigurnim utočištem porasla je usred eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon što je Iran ispalio više od 300 bespilotnih letjelica i projektila izravno na Izrael — od kojih je većina presretnuta, zahvaljujući izraelskom sustavu protuzračne obrane Iron Dome.

Promatrači tržišta pomno prate potencijalnu odmazdu Izraela.

Značajna odmazda mogla bi dovesti do šireg sukoba, što bi posljedično izazvalo ponovnu kupnju zlata, kao i rast cijena nafte i jačanje američkog dolara, rekao je CNBC-u Bartosz Sawicki, tržišni analitičar u tvrtki za financijske usluge Conotoxia fintech.

CitiGold, koji zadržava svoju vrijednost kao zaštita od inflacije, obično ima dobre rezultate u razdobljima ekonomske nesigurnosti kada se ulagači udaljavaju od rizičnije imovine kao što su dionice.

Cijene poluga dosegnule su najvišu razinu svih vremena od 2448,80 USD po unci prošlog petka.

Spot cijene zlata su u velikom porastu od početka godine, popevši se preko 15% od početka godine zahvaljujući koktelu čimbenika uključujući razbacivanje globalne središnje banke, geopolitičke napetosti i očekivanja smanjenja kamata od strane Federalne uprave SAD-a. rezerva.

Cijene zlata obično imaju obrnut odnos s kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u usporedbi s imovinom s fiksnim prihodom kao što su obveznice, koje bi donosile slabije povrate.

Viša inflacija u ožujku od očekivane potisnula je tržišna očekivanja smanjenja stope na rujan, a sada se očekuju dva smanjenja stope umjesto tri.

Unatoč tome, analitičari su i dalje optimistični u pogledu izgleda žutog metala, potaknuti stalnom fizičkom potražnjom kao i njegovom privlačnošću kao geopolitičke zaštite.

"Projiciramo 3000 dolara po unci zlata u sljedećih 6-18 mjeseci", rekli su Citijevi analitičari predvođeni Aakashom Doshijem, Citijevim voditeljem istraživanja roba za Sjevernu Ameriku.

Financijska "donja cijena" zlata također je porasla s oko 1.000 na 2.000 dolara po unci, rekao je Citi.

Goldman Sachs je u petak nazvao tržište zlata "nepokolebljivim tržištem bikova" i revidirao prema gore svoju ciljanu cijenu za žuti metal s 2300 dolara po unci na 2700 dolara do kraja godine.

Tagovi: zlato, citi, metali, izrael, iran, goldman
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE