GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell ohladio tržišta; zasad bez spuštanja kamatnih stopa

Powell ohladio tržišta; zasad bez spuštanja kamatnih stopa
HLAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 07:58
Autor: Maja Marković
KOLUMNA - Gotovo godinu dana nakon kolapsa triju američkih banaka, koji je ozbiljno uzdrmao financijski sustav, Wall Street se ponovno suočava sa sličnim bolesnicima, a srž problema ovog puta dolazi iz sektora nekretnina.

Tržište komercijalnih nekretnina, vrijedno čak 20 trilijuna dolara (20 tisuća milijardi), našlo se u problemima zbog visokih kamata, piše CNN. Desetljetno razdoblje ultraniskih kamatnih stopa i lakog pristupa kreditima donijelo je mnoge rizike koje su ulagači ignorirali sve dok kamatne stope središnje banke nisu skočile u nebo od ožujka 2022. Od tada procjena ureda, proizvodnih hala, radionica i drugih komercijalnih nekretnina klizi prema dolje, što zadaje glavobolje srednjim bankama. Cijeli bankarski sustav u svojim bilancama ima 2,7 trilijuna dolara zajmova za komercijalne nekretnine, a prema podacima Goldman Sachsa, čak 80 posto tih zajmova ide manjim regionalnim bankama koje ne spadaju u kategoriju "prevelike da bi propale". Oni su, dakle, premali i nedovoljno važni da bi ih država mogla spasiti ako dođu u nevolju.

Većina duga (više od 2,2 trilijuna dolara) dospijeva do kraja 2027. Ulagače je prošli tjedan prestrašio New York Community Bancorp, koji je izvijestio o iznenađujuće visokom gubitku od 252 milijuna dolara u zadnjem kvartalu prošle godine nakon što je banka imala profit od 172 milijuna dolara u istom razdoblju 2022. Loši krediti su u porastu, a sve to proizlazi iz krize poslovnih nekretnina. Dionice su jučer izgubile još 22 posto, a cijena im se ove godine više nego prepolovila (-60%). Podsjetimo, u prosincu je američki Odbor za financijsku stabilnost, u kojem je i guverner Feda Jerome Powell, objavio izvješće u kojem su komercijalne nekretnine navedene kao najveći potencijalni rizik za financijsku stabilnost sustava.

Za sada, naravno, tržišta dionica, gledano u cjelini, još uvijek uglavnom ignoriraju te rizike. Pohlepa i dalje prevladava, tri glavna njujorška burzovna indeksa češće su u rasponu rekordnih vrijednosti, frankfurtski DAX jučer se hrabro pomaknuo iznad 17 tisuća bodova i dosegnuo povijesni vrhunac. Na Wall Streetu je tjedan započeo oprezno i ponedjeljkom padom indeksa. Razlog su komentari guvernera Jeromea Powella da se najvjerojatnije ne očekuje smanjenje kamatnih stopa u ožujku. Vjerojatno su analitičari koji su predviđali smanjenje kamatnih stopa u ožujku bili previše optimistični (i iznad svega, vrlo glasni) i zanemarili da američko gospodarstvo još uvijek otvara iznadprosječna radna mjesta, a inflacija jenjava, tako da potreba za nižim kamatnim stopama nije .

U međuvremenu, sezona kvartalnih zarada u punom je jeku u SAD-u. Kompanije unutar indeksa S&P 500 trebale su u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu povećati dobit u prosjeku za 1,6 posto, no ako se u izračunu ne uzmu u obzir dionice iz skupine "sedam veličanstvenih", dobit bi biti manji za osam posto. Nije ni čudo da su dionice Amazona, Mete, Microsofta i Nvidije zaslužne za čak tri četvrtine ovogodišnjeg rasta S&P 500 indeksa (+4,5%). Velike tehnološke tvrtke prošle su godine otpustile brojne zaposlenike, što je utjecalo na znatno niže troškove i rekordnu dobit. Prošlog je tjedna bio najveći hit na Meti, jer je tromjesečna dobit (u usporedbi sa zadnjim kvartalom 2023.) skočila čak 200 posto, s 4,65 milijardi dolara na 14,02 milijarde dolara. Cijena Metine dionice lani je skočila 194 posto, a ove godine još 32 posto.

Tagovi: tržište kapitala, powell, microsoft, kamate, nekretnine, nvidia, meta, amazon
PROČITAJ I OVO
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
TRENDOVI
Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
ANALIZA - Sirova nafta bila je slaba u posljednjih nekoliko tjedana. Terminska cijena sirove nafte West Texas Intermediate pala je za 10 dolara jer je geopolitička premija nestala, a zalihe su se iznenadile prema gore.
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KAMATNE STOPE
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KOLUMNA - Nakon padova u travnju, Wall Street ponovno raste. Njujorški Dow Jones u utorak je uspio peti uzastopni dan rasta.
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
RAZVOJ ZAPOSLENIKA
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
U poslovnom svijetu uspjeh timova i poduzeća uvelike ovisi o znanju, vještinama i sposobnostima njegovih zaposlenika.
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE