GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika

Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2024 / 07:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.

U odnosu na veljaču ostvaren je rast za 11.837 osoba ili 0,7%, dok je na godišnjoj razini broj osiguranika porastao za 44.338 osoba ili 2,7%. Blago smanjenje osiguranika na mjesečnoj razini u razdoblju kolovoz 2023.-siječanj 2024. bilo je u skladu s uobičajenim sezonskim obrascem. S druge strane, pozitivne godišnje promjene kontinuirano traju više od tri godine.

U razdoblju siječanj-ožujak 2024. u prosjeku je bilo osigurano 1.655.379 osoba pri HZMO-u, što je na godišnjoj razini rast za 2,7%. Najveći doprinos ukupnom porastu u promatranom razdoblju generirali su strani državljani odnosno radnici iz trećih zemalja (43,8%), kojih je prema statistici HZMO-a bilo u prosjeku 71,7 tisuća ili 36% više u odnosu na siječanj-ožujak 2023. U skladu je to s našim očekivanjima da će rast zaposlenih biti predvođen upravo zapošljavanjem stranaca. U prva tri mjeseca 2024. pri HZZ-u zaprimljeno je preko 62 tisuće zahtjeva za radne dozvole radnika iz trećih zemalja, od kojih je preko 51 tisuću dobilo pozitivno mišljenje. Predmnijevamo da bi na razini godine broj zaprimljenih zahtjeva mogao po prvi put premašiti 200 tisuća.

Vrijedi napomenuti da je i dio rasta broja osiguranika generiran i povratkom dijela umirovljenika na pola radnog vremena. Prema dostupnoj statistici, u prva dva mjeseca 2024. radnika umirovljenika bilo je u prosjeku 27.698, što predstavlja rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za gotovo 17%.

S druge strane, podaci OVI indeksa* sugeriraju na pad potražnje za radom u prvom tromjesečju za 5,1% na godišnjoj razini, što je najveće smanjenje u posljednje tri godine. Navedeno može upućivati da se tržište rada nalazi na vrhuncu svojih pozitivnih trendova. Međutim, za konkretnije zaključke potrebno je pričekati podatke iz narednih tromjesečja.

Godišnji rast broja osiguranih osoba u ožujku predvodi Građevinarstvo sa stopom rasta od 8,4% (+11.250 osiguranika), a slijedi IT sektor i poslovne usluge (u što se prema NKD-u ubrajaju Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, Informacije i komunikacije te Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti) s rastom na godišnjoj razini od 5,3% (+11.546 osiguranika) i Uslužne djelatnosti (Trgovina, Prijevoz i skladištenje, Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane) s rastom za 3,6% godišnje (+15.442 osiguranika). Industrija (isključujući Građevinarstvo) je nadodala 1.515 osiguranika (+0,5% godišnje, 3,4% ukupnog porasta), a od toga se više od 60% odnosi na Prerađivački sektor. U strukturi, industrija sudjeluje s gotovo 18% u ukupnom broju osiguranika. Javni sektor (Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, Obrazovanje i Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi) zabilježio je rast za 1.181 osoba ili 0,3% (2,7% ukupnog porasta), a činio je gotovo 22% svih osiguranika.

Vrijedi napomenuti da je kod Građevinarstva i ICT-a (+3,6% na godišnjoj razini, udjel u ukupnom broju od 3,7%) trend pozitivnih godišnjih promjena prisutan od 2015. Kod Stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (+5,4% godišnje, udjel od 6,7%) te Administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti (+6,7% godišnje, udjel od 3,5%) pozitivne godišnje promjene traju neprekidno od ožujka 2021. S druge strane, Financijske djelatnosti bilježe kontinuirani godišnji pad broja zaposlenih od početka 2015. kao posljedica konsolidacije i strukturnih promjena u djelatnosti.

*Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: tržište rada, nezaposlenost, školovanje, STRANCI, STRANI RADNICI, HZMO
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE