GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%

Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 13:14
Autor: SEEbiz
ANKARA - Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila je 67 posto u veljači, dosegnuvši novu najvišu razinu od studenog 2022., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Na mjesečnoj razini inflacija je iznosila 4,5 posto.

Prema službenim podacima, godišnja stopa inflacije u veljači je iznosila 67,1 posto, nakon što se u siječnju zaustavila na 64,9 posto, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Stopa inflacije tako je ojačala četvrti mjesec zaredom, unatoč pokušajima turske središnje banke da je obuzda uz pomoć povećanja ključne kamatne stope. Središnji bankari nisu mijenjali kamatnu stopu u siječnju, koja je ostala na 45 posto, prekinuvši osmomjesečni niz povećanja.

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u veljači porasle za 4,5 posto, što je manje nego u siječnju, kada su porasle za 6,7 posto.

Stopa inflacije u Turskoj u listopadu 2022. dosegnula je višedesetljetnu visinu, popevši se na 85 posto. Zatim se smanjio, ali je ubrzo ponovno počeo ravnomjerno rasti.

Rast cijena stoga ostaje veliki izazov za vladu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uoči nadolazećih lokalnih izbora. Njegova vladajuća stranka AKP koristit će ih kako bi povratila kontrolu nad velikim gradovima, uključujući Istanbul i glavni grad Ankaru, koji je trenutno u rukama glavne oporbene stranke.

Erdogan je u nedjelju rekao da će se mjere za obuzdavanje inflacije "početi osjećati u praksi krajem godine", prenosi AFP.

Tagovi: turska, inflacija
PROČITAJ I OVO
HNB: BDP bi u prvom tromjesečju mogao porasti 3,9 posto na godišnjoj razini
PROCJENE
HNB: BDP bi u prvom tromjesečju mogao porasti 3,9 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da bi realni BDP u Hrvatskoj u prvom tromjesečju mogao porasti za jedan posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2023. godine, dok bi na godišnjoj razini rast mogao iznositi 3,9 posto.
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
PAD
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
BRUXELLES - Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Europske unije.
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
HLAĐENJE
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
WASHINGTON - Porast potrošačkih cijena u SAD-u zahladio je tijekom mjeseca travnja, prema najnovijim podacima Ureda za statistiku rada objavljenim u srijedu ujutro.
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
RAST
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju realno veći za 2,1 posto nego u istom razdoblju lani. Prema desezoniranim podacima koji se koriste za usporedbu u EU, međugodišnji rast iznosio je 1,8 posto, dok je gospodarska aktivnost na tromjesečnoj razini stagnirala, objavio je Državni ured za statistiku.
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
ZAGREB - Europska komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,3 posto, što je drugi najveći rast među članicama EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE