GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto

Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 13:20
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju realno veći za 2,1 posto nego u istom razdoblju lani. Prema desezoniranim podacima koji se koriste za usporedbu u EU, međugodišnji rast iznosio je 1,8 posto, dok je gospodarska aktivnost na tromjesečnoj razini stagnirala, objavio je Državni ured za statistiku.

I dok je prema desezoniranim podacima gospodarska dinamika bila približno ista kao u zadnjem kvartalu prošle godine te znatno bolja nego u prva tri kvartala prošle godine, prema desezoniranim podacima pogoršana je u odnosu na zadnja tri mjeseca prošle godine. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, prema tim podacima, BDP je na međugodišnjoj razini porastao za 2,6 posto, a na tromjesečnoj razini za 1,1 posto.

Domaća potrošnja u prva tri mjeseca ove godine porasla je za 1,7 posto, što je, prema statističarima, najsnažniji rast u posljednjih godinu i pol. Finalna potrošnja, koja uključuje potrošnju kućanstava i državu, porasla je za 2,0 posto, što je pad od 0,2 postotna boda u odnosu na prethodni kvartal i pad od 0,1 postotni bod u odnosu na godinu prije.

Finalna potrošnja kućanstava na godišnjoj je razini porasla za 0,9 posto, što je 0,3 postotna boda manje nego u prethodnom tromjesečju, ali znatno više nego u drugom i trećem tromjesečju prošle godine. U prva tri mjeseca prošle godine, pak, rast je iznosio pozamašnih 3,4 posto.

U statističkom uredu rast izdataka kućanstava najviše su uočili u izdacima za kupnju hrane i pića, izdacima za kupnju većih kućanskih aparata te izdacima za kupnju osobnih automobila.

Finalna potrošnja u zemlji u prva je tri mjeseca ove godine na međugodišnjoj razini porasla za 5,1 posto, što je dodatnih 0,3 postotna boda više nego u posljednja tri mjeseca prošle godine i znatno više nego u prethodna tri mjeseca. Statistički ured taj rast uglavnom pripisuje povećanju izdataka za zdravstvene usluge te, kao iu prethodnom tromjesečju, izdacima za rehabilitaciju nakon nesreće u kolovozu.

Nakon četiri uzastopna tromjesečja pada početkom ove godine, porasle su i bruto investicije za 0,9 posto. Na njihov porast pozitivno je utjecalo kretanje zaliha. Oni su pridonijeli rastu BDP-a s 0,1 postotnim bodom, nakon što su ga oštro smanjili u prethodnim tromjesečjima.

Bruto investicije u dugotrajnu imovinu porasle su za 0,6 posto, što znači snažan pad rasta u odnosu na dinamiku u 2023. godini, kada su stope rasta varirale između 7,7 i 11,2 posto. Najznačajnije usporavanje rasta statističari su uočili kod investicija u građevinske objekte. Usporavanje je posebno izraženo u izgradnji nestambenih zgrada, dok u području stambene izgradnje dinamika pada nije tako izražena.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine uvoz i izvoz su u prva tri mjeseca ove godine smanjeni, ali je pad bio manje izražen nego u prethodna tri kvartala. Uvoz je smanjen za 0,9 posto, od čega roba za 0,1 posto, a usluga za 4,8 posto. U međuvremenu je izvoz pao za 0,6 posto; u uslugama smanjena je za 7,1 posto, a u robama veća za 1,1 posto. Dobiveni vanjskotrgovinski suficit pridonio je rastu BDP-a s 0,2 postotna boda.

Martin Bajželj iz Statističkog ureda ocijenio je, na temelju travanjskih rezultata ankete o poslovnim trendovima, da je trenutno raspoloženje među slovenskim poduzećima na nešto višoj razini nego prije godinu dana, a vrijednost pokazatelja gospodarske klime tek ispod višegodišnjeg prosjeka, koji ured računa za razdoblje od 2005. do 2023. godine.

Poboljšanju gospodarske klime pridonijele su više vrijednosti pokazatelja povjerenja u prerađivačkoj industriji, među potrošačima i u trgovini na malo, dok se blago pogoršalo raspoloženje u građevinarstvu i uslužnim djelatnostima.

No, slovenska poduzeća u gotovo svim djelatnostima kao glavni ograničavajući faktor u poslovanju navode nedostatak kvalificiranih radnika. Istaknula je to trećina poduzeća u proizvodnji, gotovo polovica poduzeća u građevinarstvu i nešto više od trećine uslužnih poduzeća. To je najveći udio takvih odgovora u posljednjih 20 godina.

Tagovi: slovenija, ekonomija, bdp
PROČITAJ I OVO
Inflacija u BiH stagnira na 2 posto
STAGNACIJA
Inflacija u BiH stagnira na 2 posto
SARAJEVO - Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini zadržala se na dva odsto u aprilu ove godine, koliko je bila i u martu. Na mjesečnom nivou cijene osnovnih proizvoda i usluga su porasle za 0,1%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.
Slovenija pogoršala transparentnost proračunskog procesa
POGORŠANJE
Slovenija pogoršala transparentnost proračunskog procesa
LJUBLJANA - Slovenija je prošle godine zauzela 27. mjesto od 125 zemalja po transparentnosti proračunskog procesa, što u obzir uzima transparentnost, mogućnost sudjelovanja javnosti i kontrolu.
MMF poboljšao prognoze rasta kineske ekonomije
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze rasta kineske ekonomije
PEKING - Međunarodni monetarni fond u srijedu je povisio svoju prognozu rasta Kine za ovu godinu na 5%, s prethodnih 4,6%, zbog "snažnih" brojki u prvom tromjesečju i nedavnih mjera politike.
Sentiment potrošača u vezi s američkim gospodarstvom ponovno raste
SIGNALI
Sentiment potrošača u vezi s američkim gospodarstvom ponovno raste
WASHINGTON - Nakon tri mjeseca pada, vrijednost indeksa povjerenja potrošača u američko gospodarstvo porasla je u svibnju s travanjskih 97,5 bodova na 102 boda, objavila je njujorška organizacija Coinference Board.
MMF predviđa Njemačkoj osjetniji rast
PREDVIĐANJA
MMF predviđa Njemačkoj osjetniji rast
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) sada procjenjuje da će njemačko gospodarstvo rasti znatno bržim tempom u sljedeće dvije godine, nakon krhkih 0,2 posto u 2024. Njemačka je ove godine na začelju vodećih zapadnih gospodarstava u smislu brzina rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE