GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagdanska potrošnja, Amerikanci stali na kočnicu

Blagdanska potrošnja, Amerikanci stali na kočnicu
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2023 / 18:56
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Promet u američkoj maloprodaji porastao je u predblagdanskom razdoblju upola slabije nego u 2022. godini, utvrdio je Mastercard, istaknuvši da su se građani usredotočili na povoljne internetske ponude i popuste pred sam kraj sezone kupovine.

U razdoblju od 1. studenog do 24. prosinca promet je porastao za 3,1 posto, izračunao je Mastercard. U istom prošlogodišnjem razdoblju poskočio je za 7,6 posto.

Podatak se temelji na prodajnoj aktivnosti u Mastercardovoj platnoj mreži i na procjenama izvedenima iz istraživanja o gotovinskom i o plaćanju čekovima i nije prilagođen za inflaciju. Promet u maloprodaji putem interneta porastao je za 6,3 posto, nakon 10,6-postotnog rasta u 2022. U fizičkim trgovinama uvećan je za 2,2 posto.

Građani su pred blagdane najviše trošili na odjeću, prema rastu prometa za 2,4 posto. Prodaja nakita i elektronike pala je pak za dva posto odnosno za 0,4 posto. U uslužnom sektoru izdvajali su se ugostitelji kojima je promet porastao za 7,8 posto.

- Potrošači su ove blagdanske sezone kupovali jako promišljeno, zaključila je glavna ekonomistica Mastercardovog instituta za ekonomiju Michelle Meyer.

Tagovi: POTROŠNJA, MALOPRODAJA, BLAGDANI, AMERIKA
PROČITAJ I OVO
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
PAD
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
BRUXELLES - Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Europske unije.
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
HLAĐENJE
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
WASHINGTON - Porast potrošačkih cijena u SAD-u zahladio je tijekom mjeseca travnja, prema najnovijim podacima Ureda za statistiku rada objavljenim u srijedu ujutro.
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
RAST
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju realno veći za 2,1 posto nego u istom razdoblju lani. Prema desezoniranim podacima koji se koriste za usporedbu u EU, međugodišnji rast iznosio je 1,8 posto, dok je gospodarska aktivnost na tromjesečnoj razini stagnirala, objavio je Državni ured za statistiku.
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
ZAGREB - Europska komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,3 posto, što je drugi najveći rast među članicama EU-a.
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
SIGNALI
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
WASHINGTON - Proizvođačke cijene u SAD-u u travnju su porasle više od očekivanog, potaknute snažnim rastom cijena usluga i roba, što ukazuje na to da je inflacija i dalje visoka na početku drugog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE