GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu

Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2024 / 17:08
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.

Neto dobit iznosila je 4,1 milijardu dolara, nadmašivši očekivanja analitičara. Njegovi prihodi od 14,2 milijarde dolara također su porasli u odnosu na prošlu godinu, dijelom zahvaljujući povećanju naknada investicijskog bankarstva za 32%. Prihodi od upravljanja imovinom i imovinom skočili su, kao i trgovanje.

Goldmanove dionice porasle su više od 5% u ranom trgovanju u ponedjeljak.

Poboljšani rezultati uslijedili su nakon godine koja je bila najizazovnija za Solomona od 2019., njegove prve cijele godine na čelu.

Sklapanje poslova usporilo se diljem Wall Streeta, a Solomon se uhvatio ukoštac sa skupim izlaskom iz bankarskog poslovanja s potrošačima i nizom visokoprofilnih odlazaka iz tvrtke.

"Već sam rekao da povijesno niske razine aktivnosti neće trajati zauvijek", rekao je Solomon analitičarima u ponedjeljak, dodajući da je "jasno da smo u ranoj fazi ponovnog otvaranja tržišta kapitala".

Pritisak na Solomona nije posustao 2024. Dvije istaknute savjetodavne tvrtke posrednici savjetuju dioničare da ovog mjeseca daju glasove koji bi ograničili moć Solomona, a rezultati bi trebali biti zbrojeni na godišnjoj skupštini tvrtke 24. travnja.

Prijedlog dioničara koji je dobio pečat odobrenja Institucionalnih dioničarskih službi (ISS) i Glass, Lewis & Co. podijelio bi uloge glavnog izvršnog direktora i predsjedavajućeg, a oboje trenutno zauzimaju Solomon. Sličan prijedlog prošle godine nije prošao, osvojivši samo 16 posto glasova.

Glass Lewis zasebno sugerira da dioničari također glasaju protiv Goldmanova plana plaća izvršnih direktora zbog "značajne nepovezanosti između plaća i učinka". ISS je pružio "podršku upozorenja" za plan plaća rukovoditelja.

Solomonova naknada za 2023. porasla je 24% - na 31 milijun dolara - unatoč padu dobiti za isti iznos.

Ne samo da je to više od 25 milijuna dolara koje je dobio 2022., to je više od njegovih rivala Briana Moynihana, Charlesa Scharfa i Jane Fraser koji su zaradili u Bank of America (BAC) i Wells Fargo (WFC) i Citigroup (C) .

Rezultati prvog kvartala mogli bi pomoći Solomonu dok se priprema suočiti s dioničarima kasnije ovog mjeseca. Porast u investicijskom bankarstvu uključivao je rast naknada za savjetovanje od 24%, skok preuzimanja duga od 38% i povećanje naknada za preuzimanje vlasničkog kapitala od 45%.

Tagovi: goldman, solomon, Bank of America, Wells, Citigroup
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE