GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%

HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2024 / 16:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.

Rast dobiti ostvaren je zahvaljujući doprinosu neto kamatnog prihoda koji je viši za 84 posto na međugodišnjoj razini zbog značajno više razine likvidnih sredstava na koje Banka ostvaruje remuneraciju, ali i zbog prosječno više referentne kamatne stope ECB-a.

Kao rezultat konsolidacije i učvršćivanja položaja, s jedne strane, nakon rekordnog rasta imovine u 2023. odnosno povrata viška izvora u segmentu poslovanja s pravnim osobama, imovina je u prvom tromjesečju 2024. smanjena za blagih 4,3 posto, ali je i dalje viša za 53 posto na međugodišnjoj razini. U strukturi bilance posebno se ističe nastavak rasta depozita stanovništva za 91 milijuna eura, dok je u novom ciklusu najatraktivnijeg štednog proizvoda na bankarskom tržištu – HPB SUPER ŠTEDNJE 2 – sklopljeno 212 milijuna eura novih ugovora o depozitu.

Dionica HPB je nastavila s pozitivnim trendom rasta i u 2024. godini te je u prvom tromjesečju porasla za 26 posto, čime je iznova ostvaren bolji rast od CROBEX indeksa. Zahvaljujući nastavku profitabilnog poslovanja uz ostvarenih 17,5 posto povrata na kapital, kapital i rezerve porasli su za 4,3 posto, dok je knjigovodstvena vrijednost dionice povećana za 12 eura, na 275 eura koliko iznosi na 31. ožujka 2024.

Prvi dio 2024. godine obilježit će završetak operativnih aktivnosti integracije Nove hrvatske banke, čime bi se trebali osloboditi značajni financijski, ljudski i informatički resursi Banke, što bi moglo rezultati ubrzanjem rasta tržišnog udjela i još boljeg pozicioniranja HPB brenda u nadolazećem razdoblju.

Povodom objave financijskih rezultata za prvo tromjesečje 2024. godine, predsjednik Uprave HPB Marko Badurina izjavio je: „Ponosan sam što HPB tim nastavlja s rekordnim rezultatima i u 2024. godini, koja za nas označava razdoblje konsolidacije nakon rekordnog rasta u prethodnoj godini. 24 milijuna eura neto dobiti u tromjesečju potvrda je trenda u kojem se nalazimo već dulje vrijeme te predstavlja značajan dodatak kapitalu i našem potencijalu za rast u budućnosti.“

Tagovi: HPB, HRVATSKA POŠTANSKA BANKA
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
UPOZORENJE
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
WASHINGTON - Europi trebaju pametna ulaganja kako bi povećala otpornost te poboljšala prilagodbu i financiranje smanjenja rizika od katastrofa i klimatskih promjena, poručili su u četvrtak iz Svjetske banke.
NLB objavio namjeru preuzimanja Addiko banke
AKVIZICIJE
NLB objavio namjeru preuzimanja Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je u srijedu objavila namjeru objave javne ponude za preuzimanje svih dionica Addiko banke. Ponudit će 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende.
KPMG: Banke i dalje optimiziraju troškove, a one u Hrvatskoj i regiji imaju dodatne izazove
OPTIMIZIRANJE
KPMG: Banke i dalje optimiziraju troškove, a one u Hrvatskoj i regiji imaju dodatne izazove
ZAGREB - KPMG International proveo je istraživanje s više od 200 bankarskih institucija, koje je podržano usporednim benchmarking analizama i osobnim razgovorima s čelnicima banaka zaduženim za novi ciklus strateških inicijativa.
Amerikanci ponovo upozorili Raiffeisen
UPOZORENJE
Amerikanci ponovo upozorili Raiffeisen
BEČ - Američka administracija ponovo je upozorila Raiffeisen bank International (RBI) zbog poslovanja u Rusiji.
Commerzbank ugodno iznenadio rezultatima u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Commerzbank ugodno iznenadio rezultatima u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačka Commerzbank priopćila je u srijedu da je neto dobit porasla za 29% u prvom tromjesečju, što je njena najjača kvartalna dobit u desetljeću, te je povećala svoje izglede za neto prihod od kamata za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE