GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite

Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
SPOJENE POSUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 10:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih depozita usporio je s 4,5% u siječnju na 3,5% u veljači. Na mjesečnoj razini zabilježen je pad za 2,4%, što je dobrim dijelom posljedica smanjenja depozita kućanstava (-2,3% mjesečno) povezanog s ulaganjem u državne trezorske zapise koji nose veči prinos od oročavanja sredstava u bankama.

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti činili su u veljači 71,3% ukupnih, odnosno iznosili gotovo 40 mlrd. eura (-3,1% mjesečno odnosno -5,9% godišnje). Na godišnjoj razini zabilježeno je peto zaredom smanjenje ove kategorije, dok je u listopadu 2023. bio to prvi godišnji pad od studenog 2012. S druge strane, s iznosom od 16,1 mlrd. eura, oročeni depoziti činili su 28,7% ukupnih, najviše od travnja 2021. Osmi je to zaredom mjesečni rast oročenih depozita u ukupnim depozitima iako je u odnosu na siječanj zabilježeno smanjenje za 0,4%, što je rezultat snažnijeg odlijeva s transakcijskih računa. Oročeni depoziti porasli su na godišnjoj razini za snažnih 37,7%. Pozitivne promjene promatrane kategorije na godišnjoj razini traju od ožujka 2023.

Promatrano po sektorima, ukupni depoziti kućanstava iznosili su gotovo 37 mlrd. eura ili 65,9% ukupnih depozita. Rast promatranih depozita usporio je s 1,8% godišnje u siječnju na 1,6% godišnje u veljači. Usporavanje godišnjeg rasta krajem 2023. godine bila je posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na to da je u istom razdoblju godinu dana ranije došlo do zamjetnog povećanja stanja na transakcijskim računima povodom približavanja uvođenja eura. Tijekom 2023. normalizirana je potražnja za gotovinom, pa bi se i u narednim mjesecima godišnje stope rasta također trebale nastaviti normalizirati. Od ukupnih depozita kućanstava, na prekonoćne depozite odnosilo se 26,4 mlrd. eura (gotovo 3/4 ukupnih), što predstavlja pad za 3,6% godišnje i za 3,4% mjesečno. Oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,6 mlrd. eura, a u odnosu na veljaču 2023. godine zabilježili su rast za 17,3%, dok su u odnosu na siječanj 2024. porasli za 0,5%.

S druge strane, ukupni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 15,5 mlrd. eura ili 27,6% ukupnih depozita. Od toga se 11,4 mlrd. odnosilo na prekonoćne depozite, što je jednako smanjenju za 9,5% na godišnjoj razini i za 2,2% u odnosu na siječanj. Oročeni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 4,1 mlrd. eura, što je na mjesečnoj razini manje za 2,6%. U odnosu na veljaču 2023. oročeni depoziti nefinancijskih društava porasli su za 113%. Zamjetan godišnji rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća odraz je i viših kamatnih stopa na depozite poduzeća.

Prema posljednjim podacima HNB-a, kamatne stope na oročene depozite poduzeća i kućanstava bile su u veljači na nižoj razini nego u siječnju, odnosno prosječna kamatna stopa na prvi put oročene depozite stanovništva bila je niža za 12 baznih bodova na mjesečnoj razini te je iznosila 2,2%, dok je prosječna kamatna stopa na oročene depozite poduzeća bila niža za 10 baznih bodova u odnosu na siječanj, na razini od 3,2%. Pritom su za stanovništvo kraća dospijeća atraktivnija s obzirom na povećanje kamatnih stopa na kraća, a smanjenje na duža dospijeća od strane banaka uslijed očekivanja o snižavanju referentnih kamatnih stopa. Središnja banka naglasila je da je primjetno usporavanje dinamike premještanja depozita građana u potrazi za višim prinosima, što je također djelovalo u smjeru smanjenja kamatnih stopa na nove depozite.

Tagovi: trezorci, depoziti, ukupni depoziti, hnb
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE