GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračne luke u siječnju s blagim porastom broja putnika, u veljači minusi

Zračne luke u siječnju s blagim porastom broja putnika, u veljači minusi
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
ZADAR - Hrvatske zračne luke u siječnju su ukupno zabilježile blagi porast broja putnika od 0,4 posto u odnosu na siječanj 2019., no od njih devet tek ih je tri imalo poraste, dok su ostale u velikim minusima, a statistički podaci sa njihovih web stranica pokazuju da se sličan trend nastavio i u veljači.

U siječnju je na svih devet zračnih luka u Hrvatskoj, po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), bilo ukupno 258,2 tisuće putnika, što je taj blagi porast od 0,4 posto u odnosu na siječanj 2019., a koji zapravo 'duguju' porastima na zagrebačkoj i splitskoj zračnoj luci. Od svih luka jedino na onoj na otoku Braču nije u siječnju bilo nijednog putnika, jer je ta luka izrazito sezonska.

Zagrebačku zračnu luku u siječnju je prošlo 201,2 tisuće putnika ili 78 posto od ukupnog broja po svim lukama, čime je ta luka u plusu od 6,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine. Dio tog prometa i porasta broja putnika svakako se može pripisati početku hrvatskog predsjedanja Vijeće EU-a te dijelom i tada još otvorenih aviolinija prema Europi u i iz Hrvatske.


Znatno manji promet putnika imala je zračna luka Split, koja je sa njih 35,3 tisuće u odnosu na lanjski siječanj u plusu od 1,7 posto.

S porastima od čak 600 posto ističe se zračno pristanište na otoku Mali Lošinj, ali je to na maloj 'bazi', s tek 21 putnikom u toj luci.

Sve ostale luke, uključujući i veće, poput one u Dubrovniku, su u siječnju imale pad broja putnika, pa ih je tako u dubrovačku stiglo oko 19 tisuća ili 28,4 posto manje nego u siječnju 2019.


Zračna luka Zadar u minusu je s brojem putnika od 35 posto u odnosu na lanjski siječanj sa 1160 putnika, dok je na Puli broj putnika pao najmanje, za tek oko 7 posto, na njih 836, a u Rijeci za 73,6 posto manje, na 484 putnika u siječnju ove godine.

Najveći pad broja putnika i u siječnju ove godine, kao i u zadnjih nekoliko mjeseci, imala je zračna luka Osijek, od čak 88 posto, sa tek 306 putnika.

Minusi na zadarskoj, pulskoj, riječkoj, pa i dubrovačkoj zračnoj luci u siječnju toliko i ne čude jer su to većinom, osim dubrovačke, izrazito sezonske zračne luke, gdje promet počinje obično sa ljetnim redom letenja ili oko i iza uskrsnih blagdana.

Kada se promatraju tržišta odakle je u siječnju u Hrvatsku na zračne luke stiglo najviše putnika, na prvom mjestu su Nijemci sa daleko najviše dolazaka, 77 tisuća ili i 2,2 posto više nego ih je letjelo u u siječnju 2019.

Potom slijedi Katar sa oko 14 tisuća putnika ili 31,2 posto više, te Turska iz koje je stiglo 12 tisuća putnika u siječnju ili 4 posto više nego lani.

Slijede Francuzi, putnici iz UK, Nizozemske, Austrije, Belgije (odakle je došlo također zapaženo više putnika, za 27 posto više), Švicarske i UAR-e.

Za razliku od blagog porasta broja putnika, zrakoplovnih operacija ukupno je na zračnim lukama u siječnju ove godine bilo 4,2 posto manje ili 4.494, dok je tereta bilo za 6,7 posto više ili 760 tona.

U veljači porast u Zagrebu, pad u Dubrovniku i Splitu

Nakon siječnja, u veljači su veće zračne luke, zagrebačka, splitska i dubrovačka, zabilježile različite pokazatelje o prometu putnika u odnosu na isti mjesec 2019., što pokazuju statistike na web stranicama tih luka.

Zagrebačka zračna luka je tako, po podacima s njihovog weba, u veljači sa 184,2 tisuće putnika u plusu od 1,7 posto u odnosu na isti mjesec 2019.

Na drugom mjestu je zračna luka Dubrovnik, koja je u veljači uslužila 33,6 tisuća putnika ili 0,5 posto manje nego u veljači 2019., dok je treća zračna luka Split sa 26,3 tisuće putnika u veljači ili 24,5 posto manje njih nego lani.

Tagovi: Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Split, Zračna luka Zadar, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Pula, Zračna luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
Broj fiskaliziranih računa porastao 5 posto, a vrijednost 1 posto
RAČUNI
Broj fiskaliziranih računa porastao 5 posto, a vrijednost 1 posto
ZAGREB - Prošlog je tjedna u Hrvatskoj broj fiskaliziranih računa povećan za pet posto u odnosu na tjedan ranije, a njihov iznos za jedan posto u odnosu na tjedan ranije ove godine, dok se na godišnjoj razini i dalje bilježi njihov dvoznamenkasti pad, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.
Radnici Gorenja u Zaječaru ostali na ulici bez primanja
KATASTROFA
Radnici Gorenja u Zaječaru ostali na ulici bez primanja
ZAJEČAR - Radnici fabrike "Gorenje Home" iz Zaječara krajem meseca prestaju da rade, nakon što je kompanija donela odluku o zatvaranju pogona u ovom gradu.
Jadranski luksuzni hoteli otvaraju hotele u Dubrovniku
HOTELIJERI
Jadranski luksuzni hoteli otvaraju hotele u Dubrovniku
DUBROVNIK - Iz grupacije Jadranskih luksuznih hotela su izvijestili  kako počinju s otvaranjem hotela u Dubrovniku.
Britanija mora dogovoriti zračne mostove, poručuju kompanije
ZRAČNI PRIJEVOZ
Britanija mora dogovoriti zračne mostove, poručuju kompanije
LONDON - Britanska vlada mora što prije sa zemljama niskog koronarizika sklopiti sporazume o 'zračnim mostovima' kako bi smanjila štete u gospodarstvu, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora.
Valamar otvorio kampove, podiže standarde higijene
SEZONA
Valamar otvorio kampove, podiže standarde higijene
POREČ - Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping Resort u Poreču i restorana La Pentola u Rapcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE