GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračne luke u siječnju s blagim porastom broja putnika, u veljači minusi

Zračne luke u siječnju s blagim porastom broja putnika, u veljači minusi
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
ZADAR - Hrvatske zračne luke u siječnju su ukupno zabilježile blagi porast broja putnika od 0,4 posto u odnosu na siječanj 2019., no od njih devet tek ih je tri imalo poraste, dok su ostale u velikim minusima, a statistički podaci sa njihovih web stranica pokazuju da se sličan trend nastavio i u veljači.

U siječnju je na svih devet zračnih luka u Hrvatskoj, po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), bilo ukupno 258,2 tisuće putnika, što je taj blagi porast od 0,4 posto u odnosu na siječanj 2019., a koji zapravo 'duguju' porastima na zagrebačkoj i splitskoj zračnoj luci. Od svih luka jedino na onoj na otoku Braču nije u siječnju bilo nijednog putnika, jer je ta luka izrazito sezonska.

Zagrebačku zračnu luku u siječnju je prošlo 201,2 tisuće putnika ili 78 posto od ukupnog broja po svim lukama, čime je ta luka u plusu od 6,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine. Dio tog prometa i porasta broja putnika svakako se može pripisati početku hrvatskog predsjedanja Vijeće EU-a te dijelom i tada još otvorenih aviolinija prema Europi u i iz Hrvatske.


Znatno manji promet putnika imala je zračna luka Split, koja je sa njih 35,3 tisuće u odnosu na lanjski siječanj u plusu od 1,7 posto.

S porastima od čak 600 posto ističe se zračno pristanište na otoku Mali Lošinj, ali je to na maloj 'bazi', s tek 21 putnikom u toj luci.

Sve ostale luke, uključujući i veće, poput one u Dubrovniku, su u siječnju imale pad broja putnika, pa ih je tako u dubrovačku stiglo oko 19 tisuća ili 28,4 posto manje nego u siječnju 2019.


Zračna luka Zadar u minusu je s brojem putnika od 35 posto u odnosu na lanjski siječanj sa 1160 putnika, dok je na Puli broj putnika pao najmanje, za tek oko 7 posto, na njih 836, a u Rijeci za 73,6 posto manje, na 484 putnika u siječnju ove godine.

Najveći pad broja putnika i u siječnju ove godine, kao i u zadnjih nekoliko mjeseci, imala je zračna luka Osijek, od čak 88 posto, sa tek 306 putnika.

Minusi na zadarskoj, pulskoj, riječkoj, pa i dubrovačkoj zračnoj luci u siječnju toliko i ne čude jer su to većinom, osim dubrovačke, izrazito sezonske zračne luke, gdje promet počinje obično sa ljetnim redom letenja ili oko i iza uskrsnih blagdana.

Kada se promatraju tržišta odakle je u siječnju u Hrvatsku na zračne luke stiglo najviše putnika, na prvom mjestu su Nijemci sa daleko najviše dolazaka, 77 tisuća ili i 2,2 posto više nego ih je letjelo u u siječnju 2019.

Potom slijedi Katar sa oko 14 tisuća putnika ili 31,2 posto više, te Turska iz koje je stiglo 12 tisuća putnika u siječnju ili 4 posto više nego lani.

Slijede Francuzi, putnici iz UK, Nizozemske, Austrije, Belgije (odakle je došlo također zapaženo više putnika, za 27 posto više), Švicarske i UAR-e.

Za razliku od blagog porasta broja putnika, zrakoplovnih operacija ukupno je na zračnim lukama u siječnju ove godine bilo 4,2 posto manje ili 4.494, dok je tereta bilo za 6,7 posto više ili 760 tona.

U veljači porast u Zagrebu, pad u Dubrovniku i Splitu

Nakon siječnja, u veljači su veće zračne luke, zagrebačka, splitska i dubrovačka, zabilježile različite pokazatelje o prometu putnika u odnosu na isti mjesec 2019., što pokazuju statistike na web stranicama tih luka.

Zagrebačka zračna luka je tako, po podacima s njihovog weba, u veljači sa 184,2 tisuće putnika u plusu od 1,7 posto u odnosu na isti mjesec 2019.

Na drugom mjestu je zračna luka Dubrovnik, koja je u veljači uslužila 33,6 tisuća putnika ili 0,5 posto manje nego u veljači 2019., dok je treća zračna luka Split sa 26,3 tisuće putnika u veljači ili 24,5 posto manje njih nego lani.

Tagovi: Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Split, Zračna luka Zadar, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Pula, Zračna luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
Rijeka postala rezervna opcija u globalnoj nestašici brodskih kontejnera
KONTEJNERI
Rijeka postala rezervna opcija u globalnoj nestašici brodskih kontejnera
RIJEKA - Globalna pandemija koronavirusa, osim što je utjecala na zdravlje ljudi, bacila je svjetsko gospodarstvo na koljena.
Delta Holding: Hotel Esplanade ostaje naša velika želja
INVESTICIJE
Delta Holding: Hotel Esplanade ostaje naša velika želja
ZAGREB - Čelnici Delta Holdinga na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili prošlogodišnje rezultate i planove za ovu godinu.
HUP: Produljiti mjere pomoći dok traju posljedice krize uzrokovane pandemijom
MJERE
HUP: Produljiti mjere pomoći dok traju posljedice krize uzrokovane pandemijom
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je poručila da mjere pomoći gospodarstvu treba produljiti dok god traju posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.
PEVEX ponosni sponzor atletičarke Klare Andrijašević
SPONZORI
PEVEX ponosni sponzor atletičarke Klare Andrijašević
ZAGREB - „Kao svaki mladi sportaš u usponu i ja sam prošla onaj osjećaj kada se zapitate ima li sve ovo smisla, vidi li tko moje treninge po kiši, buri i mraku te hoće li mi se ikada isplatiti sva moja odricanja u želji za što boljim rezultatom.“ , rekla je mlada sportašica.
Forum IZAZOV 2021 početkom aprila u Beogradu
DOGAĐAJI
Forum IZAZOV 2021 početkom aprila u Beogradu
BEOGRAD – Reč je o interaktivnom poslovnom događaju, prvom ovog tipa u regionu, namenjenom isključivo profesionalcima iz oblasti marketinga, odnosa s javnošću i digitalnih komunikacija iz kompanija i agencija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE