GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračne luke u sedam mjeseci s 11,5% više putnika

Zračne luke u sedam mjeseci s 11,5% više putnika
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2018 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u sedam mjeseci prihvatile su gotovo 6 milijuna putnika ili 11,5 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a samo u srpnju putnika je bilo gotovo 2 milijuna ili 7,4 posto više nego u lanjskom srpnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je od ukupnog srpanjskog broja putnika u svih devet zračnih luka u Hrvatskoj najviše, 692 tisuće, bilo u Zračnoj luci Split, koja je time u plusu od 6 posto u odnosu na srpanj prošle godine..

Na drugom mjestu je Zračna luka Dubrovnik sa 470,5 tisuća putnika ili 7 posto više nego u lanjskom srpnju, dok je zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman treća sa 378,1 tisućom putnika ili 8,1 posto više.

S većim porastom, od 14 posto, može se pohvaliti Zračna luka Pula, zbog 171,5 tisuća putnika koje je u srpnju prihvatila, a po broju od 111,1 tisuće putnika slijedi Zračna luka Zadar, no time je i jedina među svim lukama u blagom minusu u odnosu na lanjski srpanj, od 0,8 posto.

Najznačajniji porast broja putnika od 33 posto, zabilježila je pak u srpnju Zračna luka Rijeka sa 41,3 tisuće putnika, a slijede zračne luke Osijek sa nešto malo više od osam tisuća putnika ili 15,5 posto više, te Brač sa nešto više od šest tisuća putnika ili porastom od 27,4 posto, dok je najmanja među svim lukama Mali Lošinj sa 829 putnika u plusu od 18,4 posto u odnosu na srpanj 2017.

Strana tržišta s kojih je na hrvatskim zračnim lukama bilo najviše putnika u srpnju su Njemačka, UK, Francuska, Norveška, Švedska, Italija, Danska, Španjolska, Nizozemska i Švicarska, a iz svih tih zemalja, osim iz Švedske, je i bilo više putnika nego u lanjskom srpnju.

Takvi porasti sa tih, ali i drugih stranih tržišta dijelom se mogu objasniti i povećanim brojem sezonskih aviolinija prema i iz Hrvatske, u čemu veliki udjel ima i udruženo oglašavanje odnosno sredstva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i sustava turističkih zajednica te privatnog turističkog sektora sa stranim partnerima, avio prijevoznciima i touroperatorima. Velik dio sezonskih avio linija bit će dostupan do kraja listopada.

Porast broja putnika u svim zračnim lukama i u srpnju i u sedam mjeseci ove godine pratio je porast broja operacija zrakoplova i teretnog prometa, odnosno podaci DZS-a pokazuju da je ukupno u srpnju na zračnim lukama bilo 19,5 tisuća operacija zrakoplova ili 6,6 posto više, dok je to na razini sedam mjeseci bilo 69,4 tisuće operacija ili 7 posto više.

Tereta je na zračnim lukama pak u srpnju bilo ukupno 1.157 tona ili čak 25,5 posto više nego u srpnju 2017., a iznimno velik porast, od gotovo 51 posto, luke su ukupno zabilježile u sedam mjeseci sa gotovo 7.000 tona tereta.

Grafikoni DZS-a pokazuju i da se, unatoč povećanju broja avio linija ove godine, i dalje na zračnim lukama zadržala slična krivulja prometa kao i u prethodne tri godine (od 2015.), odnosno vršni promet ili najviše putnika bi na tim lukama bilo upravo sezonski, od travnja do rujna, da bi u ostalim mjesecima godine to bilo znatno manje, ili otprilike manje od 300 tisuća putnika po mjesecu ili u prosjeku oko 150 tisuća putnika. To je bio i slučaj ove godine u prva tri mjeseca.

Tagovi: Zračna luka Zadar, Zračna luka Pula, Zračna luka Split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
UZLET
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
ZAGREB - Dionice Granolija u ovom su tjednu katapultirane čak 99 posto, na 32,6 kuna. Volumen trgovine nije bio pretjeran, samo 105 tisuća kuna.
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
CJEPIVO
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
WASHINGTON - Johnson & Johnson cjepivo protiv Covida-19 dobilo je službeno odobrenje američkih regulatora, što ga čini trećom vrstom cjepiva dostupnog u toj zemlji.
Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.
ANALIZA
Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.
ANALIZA - U 2020. godini grupa Končar ostala je relativno netaknuta pandemijom Covid-19, budući da je prihod od poslovanja zabilježio rast od 5,5% na 3,095 milijardi kuna.
Umro slavni modni dizajner Fred Segal
IN MEMORIAM
Umro slavni modni dizajner Fred Segal
SANTA MONICA - Fred Segal, modni dizajner omiljen među slavnim osobama umro je u četvrtak od posljedica moždanog udara u dobi od 87 godina u bolnici u Santi Monici u Kaliforniji, objavio je u subotu njegov agent.
Brodogradilište 3. maj lani u gubitku zbog negativnih tečajnih razlika
GUBITAK
Brodogradilište 3. maj lani u gubitku zbog negativnih tečajnih razlika
RIJEKA - Brodogradilište 3. maj lani je ostvarilo ukupne prihode od 282,7 milijuna kuna i rashode od 309,7 milijuna kuna te je za 2020. iskazan gubitak od 26,9 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća 3. maja, objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE