GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračne luke u ožujku bilježe pad prometa veći od 50 posto

Zračne luke u ožujku bilježe pad prometa veći od 50 posto
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zračne luke u Hrvatskoj su u ožujku već 'dobro' osjetile negativni utjecaj pandemije koronavirusa s više od 50-postotnim padom broja putnika i operacija zrakoplova u odnosu na isti mjesec 2019., pokazuju statistički podaci o prometu na internetskim stranicama tih luka.

Ožujak je inače za većinu zračnih luka mjesec kada počinju sezonski letovi, odnosno ljetni red letenja (krajem ožujka), što obično krivulju prometa znatno podiže u odnosu na veljaču, no to je ove godine gotovo suprotno, jer je za većinu zračnih luka veljača bila bolja od ožujka.

Uslijed gotovo potpunog prestanka aktivnosti turističke i industrije putovanja te ukupno kretanja ljudi i roba u ožujku je u zračnim lukama došlo do znatnijeg 'koronapada' prometa u odnosu i na veljaču 2020. i na ožujak 2019.

Najveća zračna luka u Hrvatskoj, u Zagrebu, ožujak je, po podacima s njihovog weba, završila sa nešto malo više od 97 tisuća putnika, što je 58,3 posto manje nego u istom mjesecu 2019.,

Za oko tisuću, na 2.310, u zagrebačkoj je zračnoj luci smanjen i broj letova, dok je tereta bilo za oko 130 tona manje ili 829 tona.

Zračna luka Split u ožujku je sa gotovo 16,5 tisuća putnika zabilježila pad od 67 posto u odnosu na lanjski ožujak, dok na internetskim stranicama treće veće luke u Hrvatskoj, one u Dubrovniku, nema statističkih podataka o prometu za ožujak, iako ga je imala u prvom dijelu tog mjeseca.

U drugom dijelu ožujka, odnosno od 19. ožujka, zračna luka Dubrovnik je, naime, zbog zaraženih na toj luci koronavirusom, zatvorena za sav civilni promet, otkazani su brojni letovi i još se otkazuju, a iz uprave su poručili kako će u ožujku i travnju ta luka izgubiti oko 40 milijuna kuna prihoda.

S druge strane, zračna luka Zadar se u ožujku sa gotovo 2 900 putnika uspjela 'izboriti' za relativno manji pad prometa putnika (kada se gledaju 'padovi' u drugim lukama), od 51 posto u odnosu na lanjski ožujak.

Zračna luka Pula je pak s prepolovljenim brojem operacija zrakoplova u ožujku ove godine, na 150 (u ožujku 2019. ih je bilo 302), zabilježila pad prometa putnika od 56 posto, sa njih 681.

Manje 'sreće' sa putnicima bilo je na zračnoj luci Rijeka, koja je sa samo 292 putnika u minusu od čak 87 posto u odnosu na ožujak 2019., dok zračne luke Brač i Lošinj kao izrazito sezonske na svojim web stranicama nemaju podatke o prometu, uz napomenu Lošinja da do kraja ožujka niti nemaju operacija.

Na stranicama zračne luke Osijek pak nema statističkih podataka za promet.

Tagovi: Zračna luka Split, Zračna luka dubrovnik, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Zadar, Zračna luka Pula
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE