GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračne luke u devet mjeseci bilježe 8 posto više putnika

Zračne luke u devet mjeseci bilježe 8 posto više putnika
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2019 / 08:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske zračne luke ukupno su u devet mjeseci ove godine zabilježile 9,7 milijuna putnika ili 8 posto više nego u istom razdoblju 2018., a porast broja putnika ostvaren je i u mjesecu rujnu, i to za 4,2 posto na 1,5 milijuna putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Porast broja putnika na zračnim lukama u devet mjeseci rezultat je povećanja broja operacija zrakoplova, za 4,2 posto, na 108,5 tisuća tih operacija, dok ih je samo u rujnu bilo 1,3 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu ili 15,2 tisuće.

Za razliku od toga, tereta je na zračnim lukama i u rujnu i u devet mjeseci bilo manje nego lani, i taj se trend provlači unazad nekoliko mjeseci ove godine. Tereta je u rujnu na svim zračnim lukama bilo 957 tona ili 21,4 posto manje, dok je na razini devet mjeseci toga bilo 8.150 tona ili 6,7 posto manje.

Od ukupnih 1,5 milijuna putnika na svim zračnim lukama u rujnu, najviše ili 467,5 tisuća bilo je u zračnoj luci Split, koja je time u porastu od 3,2 posto, a sa tek nešto manje putnika ili 403 tisuće zračna luka Dubrovnik je u plusu od 5,1 posto.

Zagrebačka zračna luka u rujnu je uslužila gotovo 348 tisuća putnika ili 1,3 posto više, dok je zračna luka Pula sa 123 tisuće putnika na razini lanjskog rujna.

Sa 113,7 tisuća putnika slijedi zračna luka Zadar, koja time u rujnu ima i najveći porast broja putnika među svim lukama, od 25,6 posto, a važnijim povećanjem od 11,1 posto može se pohvaliti i zračna luka Rijeka, sa 30,5 tisuća putnika.

Za zračnu luku Osijek rujan je donio nastavak negativnog trenda iz ove godine, jer je sa nešto malo više od 4500 putnika u velikom minusu, od čak 35,1 posto u odnosu na rujan 2018.

Nešto malo veći pad, od 38,7 posto, zabilježila je u rujnu i zračna luka Brač sa nešto malo više od četiri tisuće putnika, ali kako je to sezonska i jedina veća otočna luka to je i očekivano nakon ljetnih porasta prometa na toj luci.

Najmanja zračna luka u Hrvatskoj, na otoku Mali Lošinj, koja može primiti samo male zrakoplove, u rujnu je bilo 411 putnika ili 6,6 posto manje nego u rujnu 2018.

Zemlje iz kojih je u hrvatske zračne luke u rujnu dolazilo najviše putnika ili top deset predvode Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom slijede Francuska, Švedska, Nizozemska, Austrija, Italija, Španjolska, Irska i Švicarska, pri čemu je iz četiri od tih zemalja, Švedske, Austrije, Španjolske i Švicarske doletjelo manje putnika, a iz ostalih zemalja više nego u rujnu prošle godine.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, Zračna luka Split, Zračna luka Osijek, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zadar
PROČITAJ I OVO
Njemačka vlada najavljuje kraj velikodušne pomoći malim poduzetnicima
POMOĆ
Njemačka vlada najavljuje kraj velikodušne pomoći malim poduzetnicima

BERLIN - Njemačka vlada najavila je u ponedjeljak prestanak pomoći u sadašnjem obujmu malim poduzetnicima zbog gubitaka prouzročenih mjerama protiv širenja pandemije koronavirusa.

Jakominić: Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim
STRAHOVANJA
Jakominić: Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim
ZAGREB - U ponedjeljak je održan još jedan sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika kako bi se dogovorili o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.
Moderna traži hitno odobrenje za svoje cjepivo
CJEPIVO
Moderna traži hitno odobrenje za svoje cjepivo
NEW YORK - Moderna je objavila da analize posljednje faze istraživanja efikasnosti njenog cjepiva govore da je riječ o uspješnosti zaštite od zaraze covidom-19 od 94,1 posto.
Atlantic Grupa i Procaffe sklopili strateško partnerstvo
PARTNERI
Atlantic Grupa i Procaffe sklopili strateško partnerstvo
ZAGREB - Atlantic Grupa je ušla u strateško partnerstvo s tvrtkom Procaffe, koja je jedan od vodećih igrača na hrvatskom tržištu espresso kave.
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
DOGOVOR
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
ZAGREB - A.N.P. Energija d.o.o. jedini je vlasnik društva Energija Gradec d.o.o., tvrtke koja u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, koja koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE