GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Zagreb: Naši poticaji nisu diskriminirajući

Zračna luka Zagreb: Naši poticaji nisu diskriminirajući
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 16:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od samog početka koncesijskog razdoblja, točnije od 2013. godine, Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u stalnoj je komunikaciji s različitim zrakoplovnim kompanijama diljem svijeta, radi procjene tržišnih uvjeta, razumijevanja potreba zrakoplovnih kompanija i nastojanjima za širenjem mreže destinacija i povećanjem broja prometa i putnika u Zagrebu, tvrde u priopćenju iz MZLZ-a.

Pandemija COVID-19, izrazito je negativno utjecala na zračni prijevoz na globalnoj razini i zagrebačka zračna luka tu nije iznimka. Međunarodna zračna luka Zagreb je 2020. godinu završila ukupnim negativnim rezultatom prometa putnika od -73% u usporedbi sa 2019. godinom, što se reflektiralo na ukupne prihode zračne luke. Razmatrani su različiti scenariji za suočavanje s problemima uzrokovanih „višom silom“, koje je Međunarodna zračna luka Zagreb počela provoditi već na samom početku pandemije u ožujku 2020. godine.

Početne mjere odnosile su se na obustavu naplate naknade za parkiranje zrakoplova u mjesecima u kojima nije bilo prometa, u ljeto 2020. godine uveden je model poticaja za oporavak, koji je osiguravao besplatno slijetanje onim zrakoplovnim prijevoznicima koji su ispunjavali kriterije propisane u modelu poticaja, što je nastavljeno i tijekom druge polovice 2020 godine. Naknadno su smanjene sve naknade za parkiranje zrakoplova tijekom zimskih mjeseci 2020. godine.

Međunarodna zračna luka Zagreb pokrenula je Model poticaja rasta prometa (Growth Incentive Model) krajem 2020. godine, kako bi potaknula zrakoplovne kompanije na otvaranje novih destinacija, te time osigurala rast broja putnika, u nadolazećem razdoblju. U pripremi programa poticaja ispunjeni su svi zahtjevi regulatornog okvira, osigurana su potrebna odobrenja od strane relevantnih regulatornih tijela. Model poticaja rasta prometa predstavljen je Airport User Committee-u (operativnom tijelu zrakoplovnih kompanija koje koriste usluge MZLZ), koje se s istim usuglasilo, te Agenciji za civilno zrakoplovstvo RH. Nakon odobrenja od strane Agencije za civilno zrakoplovstvo RH, Model poticaja rasta prometa objavljen je na službenim web stranicama Međunarodne zračne luke Zagreb.

Pozdravljamo inicijativu od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koja ide u smjeru potpore nastojanjima povećanja prometa u Zagrebu, o čemu će se razgovarati i na sastanku zakazanom za početak idućeg tjedna, zaključuju iz MZLZ-a.

Podsjetimo, hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines ovih je dana oštro istupio prema koncesionaru Zračne luke “Franjo Tuđman”, tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), zbog poticaja koje je dobio najveći niskobudžetni avioprijevoznik u Europi Ryanair za uspostavu svoje baze na Tuđmanu i pokretanje 12 linija.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, Croatia Airlines, Ryanair, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama
PROIZVODNJA
TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama
PREVALJE - Čini se da će u Koruškoj biti prekinut niz proizvodnih odlazaka iz Slovenije u inozemstvo. Nakon planiranog odlaska Adienta iz Slovenj Gradca i najavljenog preseljenja Lekove proizvodnje s Prevalja u Austriju, očekuju se stotine radnih mjesta u Mežičkoj dolini.
Apel Zagrepčanima urodio plodom: Više ne bacaju sanitetski materijal u kanalizaciju
POHVALNO
Apel Zagrepčanima urodio plodom: Više ne bacaju sanitetski materijal u kanalizaciju
ZAGREB - Prije godinu dana, tijekom prvog lockdowna na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba došlo je do začepljenja i kvara pumpi zbog sanitetskog otpada.
Planteu više nije član Uprave Mercatora
ODLUKE
Planteu više nije član Uprave Mercatora
LJUBLJANA - Slovenska vlada je udovoljila zahtjevu Mercatora i razriješila Gregora Planteua kao izvanrednog člana Uprave ove kompanije.
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
PROJEKTI
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
ZAGREB – Uz podršku Hrvatskog pčelarskog saveza, Franck ovim projektom želi podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuti da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača.
Sveti Petar u Šumi: Otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica
GASTRO
Sveti Petar u Šumi: Otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica
SVETI PETAR U ŠUMI - Prva hrvatska Kuća od kobasica, jedinstveni projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, svečano je otvorena u četvrtak u općini Sveti Petar u Šumi nedaleko Pazina u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE