GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Zagreb: Naši poticaji nisu diskriminirajući

Zračna luka Zagreb: Naši poticaji nisu diskriminirajući
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 16:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od samog početka koncesijskog razdoblja, točnije od 2013. godine, Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u stalnoj je komunikaciji s različitim zrakoplovnim kompanijama diljem svijeta, radi procjene tržišnih uvjeta, razumijevanja potreba zrakoplovnih kompanija i nastojanjima za širenjem mreže destinacija i povećanjem broja prometa i putnika u Zagrebu, tvrde u priopćenju iz MZLZ-a.

Pandemija COVID-19, izrazito je negativno utjecala na zračni prijevoz na globalnoj razini i zagrebačka zračna luka tu nije iznimka. Međunarodna zračna luka Zagreb je 2020. godinu završila ukupnim negativnim rezultatom prometa putnika od -73% u usporedbi sa 2019. godinom, što se reflektiralo na ukupne prihode zračne luke. Razmatrani su različiti scenariji za suočavanje s problemima uzrokovanih „višom silom“, koje je Međunarodna zračna luka Zagreb počela provoditi već na samom početku pandemije u ožujku 2020. godine.

Početne mjere odnosile su se na obustavu naplate naknade za parkiranje zrakoplova u mjesecima u kojima nije bilo prometa, u ljeto 2020. godine uveden je model poticaja za oporavak, koji je osiguravao besplatno slijetanje onim zrakoplovnim prijevoznicima koji su ispunjavali kriterije propisane u modelu poticaja, što je nastavljeno i tijekom druge polovice 2020 godine. Naknadno su smanjene sve naknade za parkiranje zrakoplova tijekom zimskih mjeseci 2020. godine.

Međunarodna zračna luka Zagreb pokrenula je Model poticaja rasta prometa (Growth Incentive Model) krajem 2020. godine, kako bi potaknula zrakoplovne kompanije na otvaranje novih destinacija, te time osigurala rast broja putnika, u nadolazećem razdoblju. U pripremi programa poticaja ispunjeni su svi zahtjevi regulatornog okvira, osigurana su potrebna odobrenja od strane relevantnih regulatornih tijela. Model poticaja rasta prometa predstavljen je Airport User Committee-u (operativnom tijelu zrakoplovnih kompanija koje koriste usluge MZLZ), koje se s istim usuglasilo, te Agenciji za civilno zrakoplovstvo RH. Nakon odobrenja od strane Agencije za civilno zrakoplovstvo RH, Model poticaja rasta prometa objavljen je na službenim web stranicama Međunarodne zračne luke Zagreb.

Pozdravljamo inicijativu od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koja ide u smjeru potpore nastojanjima povećanja prometa u Zagrebu, o čemu će se razgovarati i na sastanku zakazanom za početak idućeg tjedna, zaključuju iz MZLZ-a.

Podsjetimo, hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines ovih je dana oštro istupio prema koncesionaru Zračne luke “Franjo Tuđman”, tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), zbog poticaja koje je dobio najveći niskobudžetni avioprijevoznik u Europi Ryanair za uspostavu svoje baze na Tuđmanu i pokretanje 12 linija.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, Croatia Airlines, Ryanair, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE