GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Zadar: Promet slab, ali nastavlja se projekt produljenja uzletno-sletne staze

Zračna luka Zadar: Promet slab, ali nastavlja se projekt produljenja uzletno-sletne staze
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 09:18
Autor: SEEbiz
ZADAR - Zadarska je zračna luka još jedna u nizu koja bilježi značajan pad broja putnika. Prometa u travnju i svibnju nije bilo, no zato od tada kontinuirano raste. Usprkos pandemiji, nastavlja se projekt produljenja uzletno - sletne staze.

Zračna luka Zadar u travnju i svibnju nije imala putnika, no brojke od lipnja kontinuirano rastu. U lipnju je kroz ovu zračnu luku prošlo gotovo tri tisuće putnika, u srpnju preko 33 tisuće, a kolovoz je trenutno na gotovo 43 tisuće putnika. Ukupno je od prvog siječnja do danas kroz zadarsku zračnu luku prošlo 90 959 putnika, što je tek 13% prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine (562 251 iz 2019.).

Do danas je Zračna luka Zadar prihvatila i otpremila 1806 zrakoplova, dok je prošle godine u istom periodu bilo njih čak 3868. Od toga valja istaknuti da je broj redovnih letova značajno manji, dok je broj poslovnih zrakoplova ostao gotovo na istoj razini kao i prošle godine, što je u skladu s očekivanjima, s obzirom na to da korona kriza nije značajno utjecala na poslovnu avijaciju, piše Croatian Aviation.

Komercijalni promet nastavit će se i u rujnu, Zadar će biti povezan s 20 europskih destinacija.

Najprometniji dan za ovu zračnu luku i u rujnu će biti subota, kada se očekuje oko 35 slijetanja i polijetanja. Prema Zadru će u rujnu prometovati 9 aviokompanija: Croatia Airlines, Austrian Airlines, Ryanair, EasyJet, Eurowings, Transavia, LOT, Lufthansa te Luxair.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Zračne luke Zadar, Nikola Barać, izrada projektne dokumentacije za produljenje uzletno-sletne staze 13-31 Zračne luke Zadar je u tijeku i nesmetano se odvija u odnosu na okolnosti vezano za pandemiju. 

- Trenutačno se odvijaju geomehanička ispitivanja i sukladno ugovornim obvezama projektanata, očekujemo da se do prosinca ove godine dovrši izrada projektne dokumentacije vezano za produljenje USS 13-31 i pripadajućih voznih staza te da se ista preda na ishodovanje građevinske dozvole. Daljnji tijek rekonstrukcije i izgradnje ovisit će o odlukama relevantnih tijela države, no sigurni smo da će realizacija zadržati povoljnu dinamiku, kaže Barać.

Odavno je poznato da su kineski investitori zainteresirani za projekt Zračne luke Zadar o čemu je SEEbiz pisao u više navrata.

Postojali su veliki planovi za zadarsku zračnu luku u ovoj ljetnoj sezoni, no oni su odgođeni zbog izbijanja pandemije na globalnoj razini.

Podsjećamo, partnerska kompanija Ryanaira, Lauda, planirala je bazirati zrakoplove tipa A320 u ovu zračnu luku i povezati je s brojnim europskim destinacijama. Nažalost, do realizacije ovog plana ipak nije došlo, no nadamo se aktivaciji u ljetnoj sezoni 2021.

foto: Zračna luka Zadar/Facebook

Tagovi: Zračna luka Zadar, Ryanair, kineske investicije, Lufthansa, EasyJet, Eurowings, Transavia, Nikola Barać, Croatia Airlines
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE