GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Zadar: Promet slab, ali nastavlja se projekt produljenja uzletno-sletne staze

Zračna luka Zadar: Promet slab, ali nastavlja se projekt produljenja uzletno-sletne staze
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 09:18
Autor: SEEbiz
ZADAR - Zadarska je zračna luka još jedna u nizu koja bilježi značajan pad broja putnika. Prometa u travnju i svibnju nije bilo, no zato od tada kontinuirano raste. Usprkos pandemiji, nastavlja se projekt produljenja uzletno - sletne staze.

Zračna luka Zadar u travnju i svibnju nije imala putnika, no brojke od lipnja kontinuirano rastu. U lipnju je kroz ovu zračnu luku prošlo gotovo tri tisuće putnika, u srpnju preko 33 tisuće, a kolovoz je trenutno na gotovo 43 tisuće putnika. Ukupno je od prvog siječnja do danas kroz zadarsku zračnu luku prošlo 90 959 putnika, što je tek 13% prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine (562 251 iz 2019.).

Do danas je Zračna luka Zadar prihvatila i otpremila 1806 zrakoplova, dok je prošle godine u istom periodu bilo njih čak 3868. Od toga valja istaknuti da je broj redovnih letova značajno manji, dok je broj poslovnih zrakoplova ostao gotovo na istoj razini kao i prošle godine, što je u skladu s očekivanjima, s obzirom na to da korona kriza nije značajno utjecala na poslovnu avijaciju, piše Croatian Aviation.

Komercijalni promet nastavit će se i u rujnu, Zadar će biti povezan s 20 europskih destinacija.

Najprometniji dan za ovu zračnu luku i u rujnu će biti subota, kada se očekuje oko 35 slijetanja i polijetanja. Prema Zadru će u rujnu prometovati 9 aviokompanija: Croatia Airlines, Austrian Airlines, Ryanair, EasyJet, Eurowings, Transavia, LOT, Lufthansa te Luxair.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Zračne luke Zadar, Nikola Barać, izrada projektne dokumentacije za produljenje uzletno-sletne staze 13-31 Zračne luke Zadar je u tijeku i nesmetano se odvija u odnosu na okolnosti vezano za pandemiju. 

- Trenutačno se odvijaju geomehanička ispitivanja i sukladno ugovornim obvezama projektanata, očekujemo da se do prosinca ove godine dovrši izrada projektne dokumentacije vezano za produljenje USS 13-31 i pripadajućih voznih staza te da se ista preda na ishodovanje građevinske dozvole. Daljnji tijek rekonstrukcije i izgradnje ovisit će o odlukama relevantnih tijela države, no sigurni smo da će realizacija zadržati povoljnu dinamiku, kaže Barać.

Odavno je poznato da su kineski investitori zainteresirani za projekt Zračne luke Zadar o čemu je SEEbiz pisao u više navrata.

Postojali su veliki planovi za zadarsku zračnu luku u ovoj ljetnoj sezoni, no oni su odgođeni zbog izbijanja pandemije na globalnoj razini.

Podsjećamo, partnerska kompanija Ryanaira, Lauda, planirala je bazirati zrakoplove tipa A320 u ovu zračnu luku i povezati je s brojnim europskim destinacijama. Nažalost, do realizacije ovog plana ipak nije došlo, no nadamo se aktivaciji u ljetnoj sezoni 2021.

foto: Zračna luka Zadar/Facebook

Tagovi: Zračna luka Zadar, Ryanair, kineske investicije, Lufthansa, EasyJet, Eurowings, Transavia, Nikola Barać, Croatia Airlines
PROČITAJ I OVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZDRAVSTVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZAGREB – S misijom širenja portfelja u području privatne medicinske skrbi, Affidea, kao najveći europski pružatelj usluga u području dijagnostike, ambulantnog liječenja i liječenja karcinoma, objavila je kako je od prosinca dio njihove mreže medicinskih centara i ugledna zagrebačka poliklinika Sveti Rok.
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
FORUM
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
ZAGREB - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizirao je 1. prosinca 2020. on-line konferenciju Forum obiteljskih poduzeća.
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
BOŽIĆNICE
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
ZAGREB - SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1.600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini staža u SPAR-u.
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ANKETA
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ZAGREB - Prvi hrvatski trgovački lanac PEVEX prvu je anketu o zadovoljstvu zaštitnim mjerama proveo polovicom godine. Od tada ju je nastavio periodično provoditi kako bi što bolje osluškivao potrebe i zahtjeve kupaca u vrijeme pandemije.
Velika Britanija prva na svijetu odobrila Pfizerovo cjepivo
CJEPIVO
Velika Britanija prva na svijetu odobrila Pfizerovo cjepivo
LONDON - Velika Britanija prva je zemlja na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE