GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Rijeka prestala s radom zbog sukoba Uprave i kontrolora leta

Zračna luka Rijeka prestala s radom zbog sukoba Uprave i kontrolora leta
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 21:31
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Riječki aerodrom danas je bio zatvoren, bez mogućnosti pružanja aerodromskog servisa, zbog imovinsko-pravnih prepucavanja na relaciji Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) - uprava Zračne luke Rijeka.

Djelatnici Kontrole leta u Zračnoj luci Rijeka još u petak navečer prestali su s radom, nakon što je direktor aerodroma Tomislav Palalić, u pratnji zaštitara, ušao u prostorije koje oni koriste i dao zamijeniti brave na vratima, zbog čega su pozvali policiju. Na poslu nisu bili ni danas, zbog čega je aerodrom bio praktički zatvoren, bez mogućnosti polijetanja i slijetanja zrakoplova težih od 20 tona, čak i za potrebe hitnih službi, piše Novi list.

Kako saznajemo, sutra bi stanje trebalo biti normalizirano, nakon reakcije ministra prometa Olega Butkovića, koji je dao nalog Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe da se njihovi djelatnici vrate na posao. Butković je za idući tjedan zakazao i sastanak s direktorom HKZP-a Vladom Bagarićem i direktorom Zračne luke Rijeka Tomislavom Palalićem, kako bi se pronašlo rješenje spora oko imovine u Zračnoj luci i normaliziralo poslovanje kontrole leta i Zračne luke koji jedni bez drugih ne mogu raditi.

U pozadini slučaja je, kako neslužbeno saznajemo, dugogodišnji spor između Zračne luke Rijeka i HKZP-a oko vlasništva nad prostorima koje koristi HKZP i plaćanja najma Zračnoj luci.

O tome što se dogodilo, kao i o uzrocima nemilih scena i odgovornosti za zatvaranje aerodroma koji ima zakonsku obavezu otvorenosti za javni zračni promet upit smo poslali direktoru HKZP-a Bagariću i direktoru Zračne luke Palaliću. Bagarić objašnjava kako je ulaskom Palalića i zaštitara u prostorije Hrvatske kontrole zračne plovidbe narušena sigurnost zračnog prometa, zbog čega je odlučeno da se na Zračnoj luci Rijeka obustavi kontrola zračne plovidbe. Potvrdio je kako je između Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Zračne luke Rijeka u tijeku sudski spor oko imovinsko-pravnih pitanja.

Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić u svom odgovoru navodi kako su, bez obzira na sve, djelatnici HKZP-a imali zakonsku obavezu pružanja usluge kontrole zračnog prometa, kao što i aerodrom ima obavezu pružanja svog dijela usluga, dodajući kako HKZP, unatoč odredbama zakona i Pravilnika o otvorenosti za javni zračni promet, u subotu nije osigurao pružanje svojih usluga na riječkom aerodromu.

Tagovi: Zračna luka Rijeka, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Tomislav Palalić, Oleg Butković, Vlado Bagarić
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE