GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Značajan rast profitabilnosti Dalekovoda u trećem kvartalu

Značajan rast profitabilnosti Dalekovoda u trećem kvartalu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2019 / 15:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni rezultat Dalekovod Grupe (Grupa) i Dalekovod d.d. (Društvo) u trećem kvartalu, obilježen je značajnim rastom profitabilnosti u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uz gotovo istu razinu poslovnih prihoda.

Ako promatramo razdoblje poslovanja od početka godine, također je zabilježen značajan rast profitabilnosti uz nešto nižu razinu poslovnih prihoda. Zarada prije kamata i poreza „EBIT" Grupe je u prvih devet mjeseci zabilježila rast od gotovo 29 milijuna kuna, a zarada prije kamata, poreza i amortizacije EBITDA rast od gotovo 23 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Društvo je zabilježilo još značajni rast profitabilnosti pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine EBIT zabilježila rast od HRK 41 milijun kuna, a EBITDA 36 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na lošiji rezultat Grupe u odnosu na Društvo najviše je utjecalo poslovanje društva Proizvodnja MK i OSO d.o.o. koje je tijekom devet mjeseci ostvarilo negativnu EBITDA u iznosu od 14,7 milijuna kuna. U skladu s rastom EBIT i EBITDA razine u prvih devet mjeseci zabilježen je i rast Neto dobiti Grupe (%2B HRK 68 milijuna) i Društva ( HRK 70milijuna) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Unatoč rastu profitabilnosti Grupa i dalje posluje s ograničenom likvidnošću i ovisi o neposrednoj podršci ključnih vjerovnika, financijskih institucija. Ograničena likvidnost još je uvijek u najvećoj mjeri posljedicanegativnog rezultata poslovanja u 2018. godini, obveza s osnove predstečajne nagodbe, te trenutnih potrebama za radnim kapitalom u funkciji podrške rasta poslovnih aktivnosti te procesa operativnogrestrukturiranja.

Slično kao u prethodnim razdobljima, najveći dio prihoda Društva, 83%, dolazi iz sektora Dalekovoda, 13% iz sektora Infrastrukture te 4% iz sektora Trafostanica. Analizirajući geografsku aktivnost, i dalje vrlo veliki udio prihoda Društvo ostvaruje na inozemnim tržištima a što je posljedica smanjenje aktivnosti i odgode brojnih tendera na domaćem tržištu. Od brojnih projekata sektora Dalekovoda istaknuli bismo operativno vrlo zahtjevan norveški projekt „420 kV Modalen - Mongstad" koji je u statusu primopredaje investitoru, a isti je tijekom godine negativno utjecao na bruto dobit Društva.

Trendovi započeti početkom godine nastavljeni su i tijekom trećeg kvartala. Društvo je od početka godine pa do dana pisanja ovog Izvješća ugovorilo ili je odabrano kao najpovoljniji ponuđač radova u ukupnom iznosu od više od 1.400 milijuna kuna što svrstava ovu godinu u jednu od najperspektivnijih poslovnih godina. Trenutna vrijednost ugovorenih poslova i poslova na kojima je Društvo odabrano kao najpovoljniji ponuđač iznosi više od 2.200 milijuna kuna. Najveći izazov koji prati takvu snažnu aktivnost odnosi se na operativnu izvrsnost upravljanja mnogobrojnim projektima te rastuća potreba za radnom snagom. Uz dva najznačajnija tržišta, Norvešku i Švedsku, Društvo sudjeluje na brojnim „tenderima" na njemačkom tržištu (gdje se uspješno prekvalificiralo prošle godine) koje je, s obzirom na iznos planiranih ulaganja, najznačajnije europsko tržište i kao takvo vrlo bitno za budući razvoj poslovanja Društva. Obzirom na gore spomenutu tržišnu perspektivu i dosadašnju uspješnost na tenderima

Menadžment Grupe najveći naglasak daje potrebi osiguranja dostatnih garantnih okvira kod poslovnih banaka što predstavlja najvažniju polugu uspješnog izvršenja poslovnih aktivnosti u narednom periodu.

Tagovi: Dalekovod
PROČITAJ I OVO
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
SUBVENCIJE
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (ovih je dana zatrpan zahtjevima poduzetnika za isplatu državne subvencije na plaće, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je u 10 dana isplaćeno čak 37.000 tvrtki.
Kolika će biti Krkina dividenda?
RASPODJELA DOBITI
Kolika će biti Krkina dividenda?
LJUBLJANA - Krka će svoj prijedlog za isplatu dividende za 2019. godinu objaviti 9. travnja.
Novinarstvo snažno pogođeno koronavirusom
POSLJEDICE
Novinarstvo snažno pogođeno koronavirusom
ZAGREB - I dok se Europljani trenutno možda osjećaju preplavljeni vijestima, novinarstvo je samo po sebi dvostruko pogođeno otkako je izbila zaraza koronavirusom.
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
OVLASTI
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
BERN - Švicarska vlada proširila je u petak ovlasti kako bi mogla naložiti tvrtkama da povećaju proizvodnju ključnih medicinskih potrepština poput lijekova i zaštitne opreme u slučaju veće potražnje zbog pandemije koronavirusa.
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
OPCIJE
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
ZAGREB - Udruženje leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) donijelo je na preporuku Hanfe set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa, priopćeno je u petak iz HGK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE