GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZET zaključio nabavu 65 Mercedesovih autobusa koje je sufinancirala EU

ZET zaključio nabavu 65 Mercedesovih autobusa koje je sufinancirala EU
AUTOBUSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2023 / 14:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Isporukom posljednjih 20 zglobnih autobusa marke Mercedes-Benz, sufinanciranih iz Operativnog fonda Konkurentnost i kohezija, u utorak je uspješno završen projekt "Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.".

Autobuse je u pogonu u Podsusedu predstavio gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, u društvu potredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, direktora ZET-a Marka Bogdanovića te zamjenice ravnatelja SAFU-a Željke Perić, priopćeno je iz ZET-a.

Ukupna vrijednost projekta „Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.iznosi 23.956.018,43 eura, a nakon provedenog postupka javne nabave, ukupna vrijednost nabavljenih autobusa iznosi 21.429.059,66 eura. Ugovor je potpisan u lipnju 2021. godine između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i ZET-a. Nastavno na ugovorenu vrijednost autobusa, prihvatljivi trošak iznosi 17.143.247,73 eura, od čega je 85 posto, odnosno 14.571.760,57 eura bespovratnih sredstava, sufinanciranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok 15 posto troškova financira ZET.

U studenom 2022. godine javnosti je predstavljeno 20 niskopodnih autobusa proizvođača MAN i 25 poluniskopodnih autobusa proizvođača Iveco, a sada je isporučeno i posljednjih 20 zglobnih autobusa marke Mercedes-Benz. Riječ je o modelu Citaro G kapaciteta 89 stajaćih i 41 sjedećih mjesta (uključujući vozača) te jedno mjesto za invalidska kolica, ukupne vrijednost 9.176.587,70 eura (s pdv-om).

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je riječ o velikom i značajnom projektu za ZET i Grad Zagreb.

„Ovo su najmoderniji dizelski autobusi EURO VI norme, koji imaju najmanju emisiju stakleničkih plinova. Radi se o velikom iskoraku u modernizaciji voznog parka ZET-a, no ovo je ipak zadnji kontigent autobusa koje ZET nabavlja na klasična goriva. Sljedeći autobusi koje će ZET kupiti, bit će na alletrnativne izvore energije. Hoće li to biti vodik ili električna energija, ovisi o dogovoru s Ministarstvom, poručio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik..

Ministar Oleg Butković podsjetio je kako je od 2019. godine za ZET nabavljeno 109 autobusa i poručio kako će Ministarstvo biti saveznik svima koji rade na povećanju udobnosti i sigurnosti javnog prijevoza.
"Za nabavku autobusa na vodik ili električnih, ne samo u Zagrebu nego i u drugim gradovima, u budućnosti će biti na raspolaganju 120 milijuna eura", istaknuo je ministar Butković.

Nabavom novih autobusa, broj autobusa u voznom parku ZET-a se neće povećati, već se radi o modernizaciji, odnosno zamjeni starijih vozila novima. Direktor ZET-a Marko Bogdanović kazao je kako su novi zglobni autobusi zbog velikog kapaciteta bili nasušno potrebni ZET-u te najavio kako će ti autobusi odmah krenuti u promet na najfrekventnijim linijama.


"Ovi su autobusi opremljeni najmodernijom opremom, poput klime, video nadzora i platforme za invalidska kolica. Sada se okrećemo budućnosti i nabavci novih tramvaja i autobusa na alternativni pogon. Vjerujem kako će ovaj uspješno završeni projekt biti temelj uspješne suradnje i na projektima koji su tek pred nama", kazao je direktor ZET-a Marko Bogdanović te se zahvalio svima koji su surađivali na ovom projektu.

Tagovi: Zagrebački električni tramvaj, Mercedes, Tomislav Tomašević, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE