GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željeznički prevoz kupuje tri voza za 13 miliona eura

Željeznički prevoz kupuje tri voza za 13 miliona eura
KUPOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2018 / 09:56
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - Željeznički prevoz (ŽPCG) sprovešće ove godine tender za nabavku tri nova elektromotorna voza vrijedna 13 miliona eura, naveo je izvršni direktor kompanije, Predrag Popović.

Nabavka vozova finansiraće se iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), dijelom iz kredita KFV banke i uz pomoć Vlade. Vozovi će se koristiti u lokalnom saobraćaju, a isporuka se planira naredne godine, rekao je Popović Pobjedi.

ŽPCG je 2013. godine kupio tri elektromotorna voza španskog proizvođača CAF-a za 13,05 miliona eura, koji su obezbijeđeni od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“ŽPCG dobija sredstva iz budžeta za otplatu ovog kredita, koji se servisira u dva godišnja anuiteta po 600 hiljada eura”, izjavio je Popović.
On je naveo da je ŽPCG u prvih devet mjeseci prošle godine imala oko 816,78 hiljada eura gubitka, što objašnjava dijelom i nesaobraćanjem noćnog voza iz Beograda tokom većeg dijela godine zbog rekonstrukcije pruge u Srbiji. 

Gubici po tom osnovu iznosili su 450 hiljada eura. Na loš rezultat uticali su i zastoji zbog rekonstrukcije tunela Sozina i na dionici pruge Zeta-Virpazar, usled pojave previsokog napona na kontaktnoj mreži. 

“Sve to imalo je za posledicu smanjenje prihoda. Imajući u vidu pozitivne efekte iz četvrtog kvartala 2017. Godine, kao i dobijena sredstva po rebalansu budžeta, za očekivati je bolji poslovni rezultat za prošlu godinu, mada ćemo ostati u zoni negativnog”, izjavio je Popović.

On je najavio mjere štednje koje se ogledaju u smanjenju broja zaposlenih, primjeni nove organizacione šeme i novog akta o sistematizaciji i kolektivnog ugovora. 
Vlada je krajem prošle godine usvojila rebalans budžeta, od kojeg je 1,9 miliona eura opredijeljeno za Željeznički prevoz. 

Popović je kazao da je od tog novca 600 hiljada uplaćeno Željezničkoj infrastrukturi po osnovu duga za struju, pola miliona zagrebačkoj kompaniji TŽV Gredelj za popravku vozova, po 100 hiljada Održavanju željezničkih voznih sredstava i Lovćen osiguranju, a 107 hiljada dobavljačima rezervnih djelova. 

“Sa ostatkom od 510 hiljada eura platićemo opravke dvije lokomotive rumunskoj firmi Reloc iz Krajove”, naveo je Popović i dodao da su lani iz budžeta dobijali mjesečnu subvenciju po osnovu ugovora o javnom prevozu od oko 233,33 eura. 

On je ocijenio da ukupna sredstva koja je ŽPCG dobio u 2017. godini iz bužeta nijesu dovoljna za modernizaciju vozova, ali jesu za redovno održavanje postojećih.
Prema riječima Popovića, putnički željeznički prevoz u Crnoj Gori nije savremen i moderan kao u razvijenim evropskim državama, ali je siguran i bezbjedan. 
ŽPCG nije korisnik državne pomoći u klasičnom smislu, predočio je Popović, jer država ima obavezu po ugovoru o javnom prevozu. Takav koncept finansiranja željezničkog javnog prevoza prisutan je u svim evropskim državama. 

Tagovi: Željeznički prevoz, Predrag Popović, EBRD, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
Generali potvrdio ciljeve, najavljuje rast dividende
DAN INVESTITORA
Generali potvrdio ciljeve, najavljuje rast dividende
MILANO - Generali je na virtualnom Danu investitora financijskoj zajednici predstavio ažurirane informacije o napretku svoje trogodišnje strategije Generali 2021.
Uređaj Therapy Air iOn služi kao pročišćivač i ionizator zraka
UREĐAJI
Uređaj Therapy Air iOn služi kao pročišćivač i ionizator zraka
ZAGREB - Ovaj visokosofisticirani uređaj uklanja do 99,99% onečišćujućih tvari u zraku i nema štetnih nuspojava.
Telemach Hrvatska novi klijent u portfelju agencije Ascanius Media
UGOVOR
Telemach Hrvatska novi klijent u portfelju agencije Ascanius Media
ZAGREB – Medijska agencija Ascanius Media potpisala je ugovor o suradnji s kompanijom Telemach Hrvatska, koja i dalje djeluje pod brendom Tele2, jednom od vodećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj.
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
CERTIFIKAT
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
NAŠICE - Tvornica cementa i vodeći proizvođač, prijevoznik i ugrađivač svježeg betona u Republici Hrvatskoj NEXE d.d, nagrađena je međunarodnim „ICERTIAS Customers’ Friend” certifikatom čime je prepoznata vrhunska razina usluge tvrtke.
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
REZOVI
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
LOS ANGELES - Disney je izvijestio kako je primoran otpustiti blizu 32.000 radnika dok tematski parkovi ove kompanije zjape prazni širom svijeta uslijed teških posljedica pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE