GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zeleno svjetlo ZET-u za kredit od 537 milijuna kuna za sljemensku žičaru

Zeleno svjetlo ZET-u za kredit od 537 milijuna kuna za sljemensku žičaru
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2019 / 18:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su dali "zeleno svjetlo" ZET-u za kredit od 537 milijuna kuna za izgradnju sljemenske žičare na rok otplate 15 godina, oporba ne spori da je žičara potrebna, ali smatra da je upitno ima li za to novca i može li se otplaćivati kredit.

Gradska skupština je s 26 glasova za i 15 protiv dala suglasnost trgovačkom društvu ZET d.o.o. za dugoročno zaduživanje ugovaranjem kredita kod Kluba banaka - Privredne banke Zagreb d.d., OTP banke Hrvatska d.d., Zagrebačke banka d.d. i HBOR-a, kod svake po 134.250.000 kuna.
Tim novcem financirat će se izgradnja žičare, nabava i ugradnja opreme za žičaru, nadzor i projektantski nadzor projekta te priključci na vodu, odvodnju i struju, na sanaciju klizišta i opremanje objekata.

Tomislav Stojak (HNS) poručio je da žičaru ne treba graditi pod svaku cijenu te je ustvrdio da smo, prema cijeni koja je trenutačno aktualna, mogli imati žičaru do Bistre.

"Ako mi ne znamo koliko će koštati, onda je ne treba graditi pod svaku cijenu. Ako nastavimo tim tempom, možda bi mogla doći i do Mađarske", rekao je Stojak i podsjetio da je na opremu već potrošeno 120 milijuna kuna.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) također ne spori da nam žičara treba, ali smatra da je pravo pitanje kakva nam treba i imamo li novca za to.

"Stavlja nas se pred gotov čin. Krenulo se u radove, a žičara stalno poskupljuje. To je neprihvatljivo. Koliko je u proračunu od 2017. amandmanima HDZ-a stavljano u proračun za žičaru?" upitao je Tomašević.
Podsjetio je da je 2017. u proračunu bilo 50 milijuna kuna, 2018. godine 150 milijuna, ove godine 29 milijuna, a u proračunu za 2020. stavljeno je milijun kuna, ukupno 230 milijuna.

"Ništa od toga nije realizirano, sve se rebalansiralo i sada se kreditno zadužujemo. To nećemo podržati", poručio je taj zastupnik.

Nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji smatra da bi Grad trebao biti jamac tvrtki "za koju znamo da ne može vratiti kredit".

"Ovo se zove prikriveno financiranje. Grad će povećanjem subvencija ZET-u omogućiti vraćenje kredita. Od 2021. godine mi ćemo svake godine morati davati 50 milijuna kuna subvencija više za ZET kako bi mogao servisirati kredit", ustvrdio je Ferdelji i ocijenio da se "cijela priča oko žičare izvodi šlampavo".

Matej Mišić (SDP) rekao je da će žičara na kraju biti jedna od najskupljih u Europi te da će je otplaćivati generacije.

"Iz otplatnog plana je vidljivo da će se na 537 milijuna kuna kredita platiti 112,3 milijuna kuna kamata. Kažu da je to povoljno. Protiv žičare nismo, od početka upozoravamo, ali u situaciji kada je gotovo 250 milijuna kuna bilo ugrađivano u proračune prethodnih godina da bi se ta sredstva negdje drugdje potrošila, SDP neće podržati davanje kredita. Otplatu žičare ostavljamo budućim generacijama i to će biti minimalno 650 milijuna kuna", upozorio je.

"Novca nema, svi ti veliki projekti kao pročistač, Arena i žičara ubijaju grad i ostavljaju ga bez perspektive", poručio je je Stanko Koridić (GLAS), čija je procjena da će cijena žičare na kraju biti sto milijuna eura.
Izgradnja nove žičare počela je 25. siječnja i trajat će 15 mjeseci.

Tagovi: sljemenska žičara, Sljeme, Zagrebački električni tramvaj, Tomislav Tomašević, Tomislav Stojak
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE