GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelena lista i Nezavisni hrvatski seljaci traže zaštitu domaće proivodnje hrane

Zelena lista i Nezavisni hrvatski seljaci traže zaštitu domaće proivodnje hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2017 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednici Zelene liste i Nezavisnih hrvatskih seljaka Nenad Matić i Mato Mlinarić ustvrdili su u nedjelju da je alarmantno visok uvoz hrane i prehrambenih proizvoda i pozvali su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da reagira i zaštiti domaću proizvodnju hrane te osmisli strategiju domaće poljoprivrede.

Matić je rekao da je tema današnje konferencije za novinare, održane ispred Ministarstva poljoprivrede, "Uvoz raste dok se ministri na račun OPG-a časte" zato što je u tijeku akcija "Doručak s hrvatskih farmi" u kojoj se, rekao je, resorni ministar s članovima Vlade časti, a nema konkretnih mjera za pomoć OPG-ovima u prodaji njihovih poljoprivrednih proizvoda i sprečavanja uvoza. A bilo je velikih riječi, kazao je, da će se smanjiti uvoz poljoprivrednih proizvoda i kontrolirati njihova kvaliteta.

Konkretne mjere, koje traže, bile bi jasno označavanje u deklaracijama što je domaća a što uvozna hrana, te jednake sanitarne kontrole za domaću i uvoznu robu.

Zdravstvene i sanitarne kontrole su prema našim proizvođačima stroge dok za uvoznu robu sumnjive kvalitete nema nikakvih sankcija, rekao je, predlažući uvođenje "crnih lista".

Veliki porast uvoza

Matić je naveo da je prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatske gospodarske komore uvoz u prva tri mjeseca ove godine za 20 milijuna eura veći u odnosu na isto razdoblje lani. On očekuje da će u ovoj godini uvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda iznositi više od 20 milijardi kuna.

Rekao je da su po raznim sektorima alarmantni podaci te iznio podatak da je u prva tri mjeseca ove godine uvoz živih životinja za 28 posto veći nego u istom razdoblju lani. Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda taj iznos je veći za 8 milijuna kuna ili oko 20 posto, a naši mljekari imaju problem s mlijekom i prodaju ga za 1,80 kuna po litri i imaju problem plasirati ga, upozorio je.

Očito uvozni lobiji rade svoje, a uvoz tjera seljake da daju u bescjenje svoje mlijeko, ocijenio je Matić.

Velika je neravnoteža i kod žitarica, gdje je zabilježen čak 61 posto veći uvoz u prva tri mjeseca 2017. u odnosu na isto razdoblje lani, naveo je.

Napomenuo je da su ti podaci obrađeni prije početka krize u Agrokoru. Rekao je da je Agrokor jedan od najvećih uvoznika hrane te zatražio od Vladinog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka da predstavio podatke o uvozu hrane za koncern Agrokor.

Mlinarić je pozvao je na cjelovitost Agrokora koji, istaknuo je, hrvatskim poljoprivrednicima mnogo znači za plasman njihovih proizvoda.

Počinje žetva

Mato Mlinarić naglasio je da uskoro počinje žetva pšenice na oko 96 tisuća hektara i očekuje se prinos oko 63 tisuće tona pšenice, ali ta se pšenica, rekao je, nema gdje skladištiti jer zakon o skladištenju nije zaživio.

Po njegovu mišljenju, cijena pšenice neće biti biti korektna cijena pšenice, "tu će biti pljačka". Cijena neće biti korektna jer mi oko 50 posto mlinarsko-pekarskih proizvoda uvozimo iz Europske unije, kazao je.

Podsjetio je da je još 1999. godine bio veliki prosvjed seljaka pod geslom "Ili kuna ili buna", kada se tražila kuna za kilogram pšenice, a tada je, naglasio je, ulaganje po hektaru bilo tri puta manje. Tada je 100 kilograma umjetnog gnojiva stajalo oko 70 kuna, a danas preko 200 kuna, pri čemu je pšenica danas 15 posto jeftinija nego što je bila 1999. godine, rekao je Mlinarić.

Naša poljoprivreda na ovaj način ne može funkcionirati, poručio je.

Pozvao je ministra Tomislava Tolušića da organizira Okrugli stol i okupi akademsku zajednicu, stručnjake i proizvođače hrane kako bi se napravila strategija i kako bi se kroz poljoprivredu branili hrvatski nacionalni interesi.

Tagovi: Zelena lista, Nezavisni hrvatski seljaci, hrana, domaća proizvodnja hrane, Nenad Matić, Mato Mlinarić
PROČITAJ I OVO
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
UDRUŽIVANJE
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
ZAGREB - U prostorijama trgovačkog centra Westgate održana je u ponedjeljak Osnivačka skupština Udruge trgovine i logistike (UTIL), nove interesne udruge koja okuplja tvrtke prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike, sektora koji prirodno čine objedinjeni lanac.
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
POTEZI
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
ZAGREB - Za preuzimanje i oporabu biootpada, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena je jer nije bila valjana.
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ŠTRAJK
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ZAGREB - U tijeku je prosvjed vozača Ubera. Prosvjed je počeo u sedam sati, a trebao bi trajati tri sata.
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE