GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog pomora pčela ostajemo bez domaćeg meda?

Zbog pomora pčela ostajemo bez domaćeg meda?
MED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2019 / 20:43
Autor: SEEbiz / HRT
OSIJEK - Pčelare je uznemirila vijesti da je zamijećen pomor pčela, a stručnjaci ocjenjuju da su uzroci - proljeće, koje je uranilo, i visoke temperature - pa pčele misle da je vrijeme za oprašivanje i skupljanje meda. Dio stručnjaka sumnja da je uzrok pomora prekomjerna uporaba pesticida, od kojih su neki u Hrvatskoj zabranjeni.

Na glavnoj osječkoj tržnici najtraženiji je cvjetni med, a staklenka od 920 g stoji 35 kuna. Usprkos nekim prijavljenim slučajevima pomora pčela cijene su, kažu pčelari stabilne, te ne vide razlog zbog kojeg bi ove godine moglo doći do nestašice pojedinih vrsta meda.

Osječki pčelari med prodaju uz obveznu kratku edukaciju kupaca o tome kako razlikovati domaći od krivotvorenoga meda. Upozoravaju da je krivotvoreni med čest na policama trgovačkih lanaca, a ljudi ga kažu, kupuju jer su u žurbi i često nemaju osnovne spoznaje o pčelinjim proizvodima, pa i onu da pravi med kristalizira.

Članovi najstarije osječke pčelarske udruge ponosni su na dugu tradiciju proizvodnje meda na ovim prostorima, a mnogi se tim poslom bave i duže od 50 godina. Najviše je malih proizvođača, no ima i onih koji gospodare s preko stotinu košnica, a godišnje proizvedu između tri i pet tona mednih proizvoda.

Poručuju da se kupnjom domaćeg meda ponajprije odaje priznanje proizvođačima za veliki posao koji obavljaju tijekom cijele godine.

Mnogi se pčelari zato pitaju zašto uvozimo med kada ga se u Hrvatskoj godišnje proizvede između 7 i 10.000 tona. To je, ističu, više nego dovoljno za vlastite potrebe jer godišnje trošimo oko 5,5 tisuća tona meda.

Pozdravljaju projekt uvođenja nacionalne staklenke za med što ga je prošle godine pokrenuo Hrvatski pčelarski savez. Tako bi se, nadaju se, moglo utjecati na smanjenje uvoza pčelarskih proizvoda i zaštitu domaće proizvodnje meda. No, upozoravaju, neke stvari još nisu posve jasne.

Kako bilo, na kupcima je da biraju pčelinje proizvode registriranih proizvođača kako bi bili sigurni da jedu med proizveden u hrvatskim pčelinjacima.

Tagovi: pomor pčela, hrvatski med, med
PROČITAJ I OVO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
ENORMNO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
PEKING - Kineska avioindustrija zabeležila je u drugom kvartalu gubitak od 4,89 milijardi dolara zbog posledica pandemije korona virusa.
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
LETOVI
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia najavila je da će od 12. jula ponovo uspostaviti avio-saobraćaj na sezonskoj liniji Beograd – Nica.
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
KAMPANJA
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
ZAGREB - Hrvatske autoceste pokrenule su informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima pandemije koronavirusa.
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
EPILOG
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
ZAGREB - Dalekovod je u petak objavio da je s najvećim vjerovnikom iz predstečajne nagodbe - Heta Asset Resolution sklopio nagodbu o tri ugovora o leasingu, kojom regulira financijski dug od gotovo sto milijuna kuna, a kojom Heta preuzima cinčaonicu u Dugom Selu i prodaje je tvrtki NFS Cink, članici češke Signum grupe.
Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka
IZVJEŠĆE
Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka

SPLIT - U izvješću koje je podnijela stečajna upraviteljica Keruma d.o.o. zatražena je deložacija zagrebačkog poduzetnika Vladimira Šelebaja iz stana u vlasništvu te tvrtke u Zadru, ali i obustava ovrhe nad dionicama NK Hajduka koje će ići u prodaju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE