GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Završeno 90% radova na auto-putu, koronavirus za sada ne remeti dinamiku

Završeno 90% radova na auto-putu, koronavirus za sada ne remeti dinamiku
BAR-BOLJARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2020 / 16:53
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - Do sada su na gradnji auto-puta od Smokovca do Mateševa završeni radovi vrijedni 90 odsto ukupnog projekta, a preostali su većinom završni radovi – asfaltiranje, provlačenje elektro i vodovodnih kablova, nekoliko manjih podzida, postavljanje ograda…

Ova dionica auto-puta Bar – Boljare, prema ugovoru sa kineskim izvođačem CRBC, trebalo je da bude završena 11. maja prošle godine, ali je naknadnim aneksom rok pomjeren za 17 mjeseci za kraj septembra ove godine.
Ministar saobraćaja Osman Nurković prije deset dana nije bio siguran da li će auto-put na kraju septembra biti otvoren za saobraćaj, kao što se očekivalo. On je naveo da će do kraja septembra biti završeni fizički radovi na auto-putu, a nije siguran da li će se do tada završiti tehnički pregled i dobiti upotrebna dozvola.

“Najveći dio fizičkih radova je završen i oni će sigurno do 30. septembra biti završeni. Jedino što je zebnja da se tehnički pregled i upotrebna dozvola u tom trenutku ne mogu obezbijediti. Mora se voditi računa o kvalitetu radova”, rekao je Nurković.

Najzahtjevni dio posla koji je preostao je, kako pišu Vijesti, izgradnja petlje Smokovac – sa mostom preko Morače, ali je za ovaj dio posla angažovan podizvođač Bemaks, pa odsustvo kineskih radnika koji su na odmoru u Kini, zbog proslave kineske Nove godine, ne utiče na njegov završetak.

Izgradnja te petlje nije bila predviđena ugovorom o izgradnji cijele dionice, već je nakon spora da li je ima ili nema u ugovoru, Vlada potpisala aneks ugovora sa kompanijom CRBC. Time se predviđa i njena izgradnja za 30,5 miliona eura, a završetak je takođe predviđen za kraj septembra ove godine.
Prema osnovnom ugovoru, gradnja ove dionice auto-puta trebalo je da košta 809 miliona eura bez kamata, ali je cijena naknadnih i nepredviđenih radova već prešla dodatnih 90 miliona eura.

Otplata kredita za auto-put počinje u julu naredne godine. Godišnja rata bez kamata će iznositi 67 miliona dolara. Vlada je najavila da će u martu ove godine zaključiti ugovor o osiguranju od valutnog rizika, što će takođe povećati cijenu ovog projekta. Kredit će se otplaćivati u narednih 14 godine. Ranije je bio predviđeno da od završetka radova do početka otplate kredite postoji period od 26 mjeseci, ali je zbog dosadašnjih kašnjenja radova taj period biti svega deset mjeseci.

Epidemija za sada ne utiče na dinamiku radovaEpidemija koronavirusa u Kini gdje se na odsustvu nalazi oko 800 radnika koji grade dionicu auto-puta od Podgorice do Mateševa, za sada ne utiče na intenzitet radova, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva saobraćaja, odgovarajući na pitanje da li zadržavanje tih radnika u Kini može izazvati novo pomjeranje rokova za završetak ovog projekta.

“Aktuelna situacija za sada nema značajnijeg uticaja na intenzitet radova, jer je izvođač, kompanija CRBC, pravio planove u skladu sa redovnim godišnjim odmorom radnika koji putuju u svoju domovinu za proslavu kineske nove godine i ostaju tamo do početka marta. Pojava epidemije virusa je nepredvidiva okolnost, i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, u komunikaciji sa nadzornim organom na projektu, izvođačem radova i drugim nadležnim institucijama za javno zdravlje prati stanje. Uvjeravamo javnost da ćemo blagovremeno i sinhronizovano djelovati, kako ni javno zdravlje, na prvom mjestu, ali ni realizacija projekta izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare ne bi bila ugroženi”, zvanično je odgovoreno iz Ministarstva.

Iz Instituta za javno zdravlje su u ponedjeljak saopštili da među osam radnika koji su u međuvremenu doputovali iz Kine nema oboljelih od koronavirusa, kao i da je skoro 800 radnika, koji grade auto-put, trenutno u Kini i da se do daljeg neće vraćati u Crnu Goru. Većina kineskih državljana angažovanih na izgradnji auto-puta porijeklom je iz oblasti u kojoj se nalazi grad Vuhan, koji je označen centrom epidemije. Na izgradnji ove dionice auto-puta je angažovano oko 1.200 radnika iz Kine, od čega su dvije trećine dobile slobodne dane da novogodišnje praznike po kineskom kalendaru provedu sa porodicama u domovini. Na gradilištima se sada nalazi oko 400 radnika iz Kine i oko 400 do 500 domaćih radnika.

Tagovi: autopru Bar-Boljare, China Road and Bridge Corporation, Osman Nurković, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines obnavlja flotu, postojeće zrakoplove zamijenit će Airbusom 220
FLOTA
Croatia Airlines obnavlja flotu, postojeće zrakoplove zamijenit će Airbusom 220
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) odlučio je do 2026. godine zamijeniti sve postojeće zrakoplove novom unificiranom "single type" flotom na mlazni pogon, a za obnovu flote odabrali su zrakoplov tipa Airbus 220, europskog proizvođača Airbus.
Luka Koper objavila revidirani poslovni plan za 2022.
PLANOVI
Luka Koper objavila revidirani poslovni plan za 2022.
ANALIZA - Revidirani prihod za 2022. procijenjen je na 300 milijuna eura (+60 milijuna eura), revidirana EBITDA procijenjena je na 99 milijuna eura (+38,3 milijuna eura), a na kraju, revidirana neto dobit procijenjena je na 62,9 milijuna eura (+31,5 milijuna eura).
Arena Hospitality Group: Kredit OTP-a za repozicioniranja hotela u Budimpešti
FINANCIRANJE
Arena Hospitality Group: Kredit OTP-a za repozicioniranja hotela u Budimpešti
PULA - Arena Hospitality Group objavila je da je 3. listopada 2022. godine zaključen novi ugovor o dugoročnom kreditu s OTP bank Nyrt. u Mađarskoj za nedavno dovršenu prvu fazu projekta repozicioniranja hotela art’otel u Budimpešti.
Miran Mišić novi direktor prodaje u GRAWE Hrvatska
KARIJERE
Miran Mišić novi direktor prodaje u GRAWE Hrvatska
ZAGREB - Prodajnom timu osiguravajućeg društva GRAWE Hrvatska d.d. na poziciji direktora prodaje za trenutno najuspješniji sektor pridružio se Miran Mišić koji je svoju dosadašnju karijeru na području prodaje i marketinga uspješno gradio u Konica Minolta Hrvatska.
Heathrow ukida ograničenje dnevnog broja putnika
POTEZI
Heathrow ukida ograničenje dnevnog broja putnika
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow priopćila je zrakoplovnim tvrtkama da će kasnije ovog mjeseca ukinuti ograničenje dnevnog broja putnika na svojim terminalima, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na ljude upoznate s tom odlukom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE