GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatvara li Podravka pogon u Umagu?

Zatvara li Podravka pogon u Umagu?
NEIZVJESNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 08:15
Autor: SEEbiz
UMAG - Zatvara li se tvornički dio Podravke u Umaga nakon 52 godine produktivnog rada - pitanje je koje ovih dana itekako zaokuplja umašku javnost.

Naime, od nekoliko preostalih radnika u pogonu "Povrće", sastavnom dijelu kompanije Podravka, specijaliziranog za prerađivačke djelatnosti umaške (istarske) zlatne rajčice, doznajemo da je proteklih dana demontirana nova Tetra Pak A3 Flex proizvodna linija. Zanimljivo je da je linija instalirana u 2018. godini, a vrijedna je 7 milijuna kuna, piše Glas Istre.

Doznajemo da je proizvodna linija premještena u Podravkinu tvornicu Kalnik u Varaždinu te je nekolicini umaških radnika ponuđeno radno mjesto na toj lokaciji. Činjenica je da je većina umaških radnika koji su radili u prerađivačkoj industriji rajčice još 2019. godine preraspoređena na poslove u rovinjskoj Mirni. Svakodnevno i organizirano putuju u Rovinj, a planski ih se u ljetnim mjesecima vraća na poslove prerade rajčice u Umag. Sada se pak nameće pitanje vodi li sve ovo što se događa tihom, ali konačnom zatvaranju umaškog pogona "Povrće".

Niz godina spominje se i planira izgradnja nove tvornice u budućoj umaškoj poduzetničkoj zoni Ungarija, odnosno premještanje proizvodnog pogona prerađivačke industrije rajčice iz stare Podravkine tvornice koja tu radi od 1969. godine i nalazi se u strogom centru grada, uz more. Međutim, ništa od toga nije realizirano, iako je iz Grada Umaga u više navrata bilo naznaka, pregovaranja i mogućnosti osiguravanja zakupa i davanja prava građenja Podravci na gradskim nekretninama u zoni Ungarije.

S druge strane, Dario Makovac, predsjednik umaške udruge "Pomidor", kaže da ih iz uprave Podravke nisu nikada službeno kontaktirali ili obavještavali o novim projektima i budućoj poslovnoj strategiji kompanije koja se tiče umaške prerađivačke industrije. No kako stvari stoje, izgledno je da se ispod radara, u zamagljenom vremenu koronakrize, proizvodnju pokušava polako ugasiti.

No uvidom u Urbanistički plan uređenja Grada Umaga (UPU) izglasan 12. srpnja 2019. godine, vidi se da je Gradsko vijeće usvojilo i novu namjenu obuhvata na području sadašnje tvornice. Na česticama u vlasništvu firme dopuštena je izgradnja turističko –hotelskog kompleksa T1 –T4, na drugoj čestici ucrtana je zona M1 (stambena ili apartmanska zona) i na trećoj u tvorničkom krugu, onom uz samu obalu, rekreativna zona (R). Vijećnici su, tako, praktički definirali sudbinu umaške Podravke, kojoj je sadašnja utvrđena namjena u UPU Umaga postala vrlo privlačna za buduće velike ulagače u nekretninski biznis.

Tagovi: Podravka, Umag, Kalnik, Istra, Dario Makovac, udruga Pomidor, Tetra Pak A3 Flex
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE