GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zastupnici ZG Skupštine prihvatili zaduženje Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura

Zastupnici ZG Skupštine prihvatili zaduženje Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 21:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su, bez nazočnosti oporbe, prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o zaduženju Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura, što će grupa u najvećem dijelu usmjeriti na refinanciranje postojećeg duga.

Oporbeni gradski zastupnici sjednicu su napustili u ponedjeljak popodne, i prije nego što se počelo raspravljati o zaduženju Zagrebačkog holdinga, pa je ta odluka donesena tankom većinom, od 26 glasova ZA.

Naime, o prijedlogu Tomaševića za davanje suglasnosti Zagrebačkom holdingu na dugoročno zaduživanje i refinanciranje postojećih kreditnih obveza i davanju jamstva za dugoročno zaduživanje", glasovalo je 27 gradskih zastupnika - 26 ih je bilo "ZA", a jedan, SDP-ov Renato Petek je bio suzdržan.

Klub SDP-a razjedinjen

Ostalo dvoje SDP-ovih zastupnika koji su bili na sjednici - predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i zastupnica Davorka Moslavac Forjan također su glasali "ZA". Time je postalo jasno da Klub SDP-a, koji ima 5 članova, nema jedinstveni stav oko kreditnog zaduženja koji je po riječima predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca bio jedan od kamena spoticanja između sada već bivših koalicijskih partnera.

Korisnik tog kredita je Zagrebački holding, a sudužnici su Gradska plinara Zagreb, Gradska plinara Zagreb - Opskrba i Vodoopskrba i odvodnja.

Riječ je o zaduženju kod šest banaka - Zagrebačke banke, Erste&Steiermarkische banke, Privredne banke Zagreb, OTP banke, Raiffeisenbanke i Nove hrvatske banke.

Od ukupnog iznosa kredita, 18,4 milijuna eura bit će usmjereno na opće poslove grupe Zagrebački holding, a preostali iznos od 221,6 milijuna eura ići će u refinanciranje postojećih dugova.

Član Uprave Zagrebačkog holdinga Dubravko Karačić rekao je da se za kredit osim jamstva Grada Zagreba, za prvi dio, tranšu A i B daju nekretnine u procijenjenoj vrijednosti od najmanje 100 milijuna eura, a koje nemaju trenutačno komunalnu funkciju i za koje je procijenjeno da bi dobit, odnosno vrijednost koje bi one mogle dati u formi zarade puno manja od ukupne vrijednosti kapitala koju bi ta društva trebala uložiti.

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek je tijekom rasprave zatražio stanku kako bi se provjerilo postoje li svi dokumenti. Radi se, kako je rekao, o suglasnosti sudužnika, aktima o sudužništvu, a postoji i problem oko vrijednosti imovine.

Gradonačelnik Tomašević rekao je Peteku da te nekretnine ne idu u prodaju, već se stavljaju u zalog.

"U ugovoru jasno piše da je banka procijenila vrijednost tih nekretnina kao zalog ako Zagrebački holding neće moći otplaćivati svoje kredite, a što se nadam i vjerujem da se nikada neće dogoditi. A čak i da se dogodi - stvarna vrijednost tih nekretnina se utvrđuje na tržištu i to putem javnog natječaja", poručio je Tomašević.

Prije te točke gradski zastupnici prihvatili su prijedloge gradonačelnika Tomaševića vezane za Integrirano godišnje izvješće društva Zagrebački holding za 2021. te poslovna izvješća ZET-a, Zagrebačkog velesajma, Zagrebačkog inovacijskog centra i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom za razdoblje od siječnja do prosinca 2021.

Gradski ogranak SDP-a u petak je raskinuo koalicijski sporazum s platformom Možemo! Tomislava Tomaševića. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac zatražio je od zastupnika te stranke da podnesu ostavku na sve dužnosti.

Tagovi: Zagrebački holding, Gradska skupština, Joško Klisović, Renato Petek
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE