GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je Davor Tomašković napustio HT?

Zašto je Davor Tomašković napustio HT?
POZADINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2018 / 08:56
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Od 1. travnja sljedeće godine Davor Tomašković više neće voditi Hrvatski Telekom, priopćili su iz te kompanije, čiji je većinski vlasnik Deutsche Telekom.

Tomašković je, naime, na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora HT-a podnio ostavku i najavio da 1. travnja 2019. godine odlazi s mjesta predsjednika Uprave HT-a te da karijeru nastavlja izvan DT Grupe. Na njegovo mjesto, priopćili su iz HT-a, 1. travnja 2019. dolazi hrvatskoj javnosti slabo poznat Konstantinos Nempis, koji dolazi iz grčke OTE Grupe, u kojoj je DT najveći dioničar.

Nempis je u OTE-u bio izvršni komercijalni direktor za segment privatnih korisnika, a u telekomunikacijskoj je industriji više od dva desetljeća, stoji u priopćenju.

- Ponosan sam na rezultate koje smo zajedno postigli. U pet godina završili smo izazovnu transformaciju, kompanija je danas brza i agilna. Uz rast svih financijskih pokazatelja, učvrstili smo lidersku poziciju u svim segmentima tržišta te konsolidirali ukupno tržište. Napravili smo i regionalni iskorak i pokazali uspješne rezultate u poslovanju izvan domaćeg tržišta. HT je u posljednjih pet godina postao i jedan od najvećih investitora u zemlji, kao i jedan od najznačajnijih poslodavaca, koji svojim radom pridonosi ukupnom razvoju zemlje - rekao je, kako HT prenosi u priopćenju, Tomašković.

Ovdje valja podsjetiti da je upravo za Tomaškovićeva mandata HT preuzeo Crnogorski Telekom, a nedavno i EvoTV. No, jednako je tako za njegova mandata znatno smanjen i broj zaposlenih u HT-u. Unatoč tome, o mogućnosti Tomaškovićeva odlaska iz HT-a u poslovnim se krugovima govori već nekoliko mjeseci.

U priopćenju Hrvatskog Telekoma ne navode se razlozi zbog kojih je Tomašković podnio ostavku. Među njemu bliskim ljudima jučer se moglo čuti jedino da je to njegova "osobna odluka", kao i da "prelazi na bolje radno mjesto". Nitko, međutim, nije želio nešto više reći o tome, a sam Tomašković bio je nedostupan.

No, nekoliko sugovornika s kojima je Jutarnji list razgovarao smatra da je priča ipak malo složenija. Prema jednoj od njih, DT je od Tomaškovića očekivao bolje rezultate u sljedećoj godini, a kada im je on, navodno, rekao da su u uvjetima koji vladaju na tržištu teško ostvarivi, odlučio se za odlazak s mjesta na kojem je proveo posljednjih pet godina. Drugi, pak, tvrde, da je sam DT pritisnuo Tomaškovića da ode.

- Deutsche Telekom uvijek traži više i često ima nerealna očekivanja. Tu se, očito, radi o različitom pogledu na način kojim se kompanijom upravlja - ističe jedan od dobrih poznavatelja prilika u telekomunikacijskoj industriji, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

- Malo je čudna ova odluka da Tomašković sam podnosi ostavku nedugo nakon što mu je produljen mandat na čelu Hrvatskog Telekoma za četiri godine - ocjenjuje drugi naš sugovornik, također dobar poznavatelj stanja u HT-u i telekomima.

Očito, na konkretna saznanja o razlozima Tomaškovićeva odlaska morat ćemo još pričekati. No, valja upozoriti da je iza HT-a, kadrovski gledano, prilično turbulentno razdoblje. Tako je, podsjetimo, nedavno objavljeno da Marija Felkel 18. siječnja 2019. godine prestaje biti članica Uprave HT-a i glavna direktorica za ljudske resurse te također odlazi iz HT-a: njezin će posao biti pod ingerencijom predsjednika Uprave, no i on je sada na izlaznim vratima.

Sam je Tomašković nedavno, nakon što je HT od Hrvatske pošte preuzeo EvoTV, dao intervju Jutarnjem listu, u kojem je ustvrdio da je hrvatsko tržište premalo za više od dva teleoperatera. Upozorio je i da Europa ima preregulirano tržište, kao i da regulatori stalno vrše pritisak da se smanje cijene u telekom-industriji.

Prema javno dostupnim podacima, HT je, unatoč tome, u prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobre rezultate. I sam Jonathan Richard Talbot, predsjednik Nadzornog odbora HT-a, u izjavi koju prenosi HT u priopćenju ističe da je HT jedna od najuspješnijih kompanija DT Grupe.

Inače, Hrvatski Telekom u svojim financijskim rezultatima za prvih devet mjeseci ove godine ističe da su ostvarili neto dobit od 872 milijuna kuna, što je 18,6 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

EBITDA je, stoji u izvješću, u tom razdoblju porasla 3,5 posto, na gotovo 2,43 milijarde kuna, uz maržu od čak 41,9 posto. Ukupni konsolidirani prihodi HT-a u prva tri tromjesečja povećali su se za 2 milijuna kuna u usporedbi s istim lanjskim razdobljem te su dosegli oko 5,79 milijardi kuna.

- Hrvatski Telekom je u prvih devet mjeseci zadržao čvrstu lidersku poziciju u svim segmentima telekomunikacijske ponude - ocjenjuje se u izvješću HT-a te se dodaje da se radi o jednom od najboljih razdoblja kompanije u posljednjih pet godina.

Tagovi: Davor Tomašković, Hrvatski Telekom, Deutsche Telekom, Jonathan Richard Talbot, Crnogorski Telekom, Konstantinos Nempis, Evotv
PROČITAJ I OVO
Končar održao poslovni skup u Podgorici i sastao se s crnogorskim premijerom
KONTAKTI
Končar održao poslovni skup u Podgorici i sastao se s crnogorskim premijerom
PODGORICA - S ciljem jačanja gospodarske suradnje uspješno je održan poslovni skup KONČARA kojem su prisustvovali ministrica gospodarstva Dragica Sekulić, ministar financija  Crne Gore Darko Radunović, ministar prometa i pomorstva Osman Nurković, kao i Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj. E. Veselko Grubišić.
Neto dobit Kraša u 2019. potonula 68,7%
POTONUĆE
Neto dobit Kraša u 2019. potonula 68,7%
ZAGREB - Kraš grupa je u 2019. ostvarila neto dobit od 15,6 milijuna kuna, što je smanjenje za 68,7 posto u odnosu na 2018. godinu, kada je iznosila 49,7 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša, iz kojeg napominju kako su se na ukupni rezultat odrazile povećane rezervacije.
Thyssenkrupp prodao odjel dizala za 17 milijardi eura
PRODAJA
Thyssenkrupp prodao odjel dizala za 17 milijardi eura
FRANKFURT - Njemački industrijski div Thysenkrupp objavio je da je prodao odjel za proizvodnju dizala za 17,2 milijarde eura investicijskom konzorciju koji su oformili investicijski fondovi Advent i Cinven i zaklada njemačke rudarske tvrtke RAG.
LOT dobio odobrenje za preuzimanje Condora
ZELENO SVJETLO
LOT dobio odobrenje za preuzimanje Condora

BERLIN - Njemačka antimonopolska agencija je odbrila preuzimanje njemačke aviokompanije Condor (DE/CFG) od strane poljske vazduhoplovne grupacije PLG.

ZET uvodi novu autobusnu liniju od Dubrave do Kozari Boka
LINIJE
ZET uvodi novu autobusnu liniju od Dubrave do Kozari Boka

ZAGREB - Zagrebački električni tramvaj (ZET) najavio je kako će u ponedjeljak 2. ožujka promet pustiti novu autobusnu liniju broj 235 koja će prometovati na trasi Dubrava - Trnava - Kozari Bok.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE