GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zarubežnjeft ne odustaje od rafinerije u Bosanskom Brodu

Zarubežnjeft ne odustaje od rafinerije u Bosanskom Brodu
INVESTITORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2019 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
BOSANSKI BROD - Ruska naftna tvrtka "Zarubežnjeft" neće odustati od upravljanja i proizvodnje u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, ustvrdio je u srijedu jedan od njenih direktora komentirajući nagađanja kako činjenica da jedini pogon takve vrste u Bosni i Hercegovni ne radi već godinu dana predstavlja uvod u likvidaciju.

"Naša tvrtka ne planira se povući nego nastaviti posao", izjavio je u Bosanskom Brodu Igor Šćelnukov, zamjenik direktora "Zarubežnjefta" kako ga citira portal Radiotelevizije RS (RTRS).

Na mrežnim stranicama "Zarubežnjefta" stoji podatak kako je Šćenlukov zadužen za ljudske resurse, iako su ga u Bosanskom Brodu predstavili kao osobu u čijoj je nadležnosti proizvodnja i plasman proizvoda.

Ruski državni naftni gigant "Zarubežnjeft" vlasnik je rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, kao i rafinerije ulja u Modriči, a tim pogonima upravlja preko svoje tvrtke-kćeri pod nazivom "Optima grupa".

Osim u BiH, "Zarubežnjeft" izvan granica Rusije posluje još samo na Kubi i u Vijetnamu.

Bosanskobrodska rafinerija je izvan pogona od listopada 2018., kada je u jednom od njenih pogona izbio požar, zbog čega je došlo do velike havarije, a jedan radnik je poginuo.

Nakon što je proizvodnja prekinuta, više od pedeset radnika poslano je "na čekanje", a pojavila su se nagađanja kako je ruski vlasnik odlučio povući se iz projekta u kojega je ušao 2007. godine. Od samih početaka Rusi su suočeni s činjenicom da im prerada nafte u Bosanskom Brodu samo donosi gubitke koji su do sada premašili akumulirani iznos od 300 milijuna eura.

Otkako je prekinuta proizvodnja izgubili su i značajan dio tržišta unutar BiH, na kojemu su jedino i mogli prodavati svoje derivate zbog kvalitete koja ne odgovara europskim standardima.

Direktor Šćenlukov u srijedu je tijekom sastanka s ministrima energetike i industrije te okoliša Republike Srpske Petrom Đokićem i Srebrenkom Golić, koji su došli posjetiti rafineriju, kazao kako se tamo mjesecima zapravo radi na osuvremenjivanju pogona i na pripremama za korištenje prirodnog plina u proizvodnom procesu.

Plin bi do rafinerije trebao stići produktovodom iz pravca Slavonskog Broda koji za to mora biti posebno prilagođen jer nije projektiran za takvu uporabu.

Doprema prirodnog plina iz Slavonskog Broda produktovodom zapravo je iznuđena kao rezultat činjenice da vlasti u RS-u nisu željele dopustiti spajanje pravim plinovodom na plinsku mrežu u Hrvatskoj jer žele graditi drugi plinovod koji bi ih povezao samo sa Srbijom. Hrvatskoj je pak bilo u interesu da se uporabom prirodnog plina u proizvodnji u rafineriji smanji onečišćenje zraka koje se prenosi na područje Slavonskog Broda.

"U Zagrebu su potpisani ugovori a radovi na ispitivanju produktovoda su počeli. To sve potvrđuje da se 'Zarubežnjeft' ne povlači se iz rafinerije već radi na poboljšanju njenih kapaciteta", kazao je Šćenlukov.

Tagovi: Zarubežnjeft, Rafinerija nafte, Optima grupa
PROČITAJ I OVO
Croatia osiguranje lansiralo indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu (suše)
POTEZI
Croatia osiguranje lansiralo indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu (suše)
ZAGREB - CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider na području osiguranja koji posluje u sastavu Adris grupe, lansiralo je indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu (suše), najznačajnijeg rizika koji već niz godina uzrokuje značajne štete u poljoprivredi.
Ruski prijevoznici od kraja travnja lete prema Zračnoj luci Pula
LETOVI
Ruski prijevoznici od kraja travnja lete prema Zračnoj luci Pula
PULA - Od 25. travnja, ruska aviokompanija S7 Airlines obnovit će promet na liniji Moskva - Pula - Moskva. Ovaj će avioprijevoznik liniju iz Moskve obavljati iz zračne luke Domodedovo, prenosi Croatian Aviation.
Pfizer najavio i treću dozu cjepiva
CJEPIVO
Pfizer najavio i treću dozu cjepiva
NEW YORK - Dok je kod nas i dalje tema koliko je ljudi uopće primilo i prvu dozu cjepiva protiv novog koronavirusa, u svijetu se promišlja i o tome hoće li za 6 do 12 mjeseci nakon primjene druge doze trebati još jedna.
Boeing prodao petnaest aviona 737 MAX Dubai Aerospace Enterpriseu
PRODAJA
Boeing prodao petnaest aviona 737 MAX Dubai Aerospace Enterpriseu
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prodao je leasing kompaniji Dubai Aerospace Enterprise 15 aviona 737 MAX čija je proizvodnja prošle godine morala biti zaustavljena zbog dvije nesreće u Indoneziji i Etiopiji.
Shoppster preuzima D express
AKVIZICIJE
Shoppster preuzima D express
BEOGRAD - Ecommerce platforma Shoppster iz sastava United Groupa planira da kupi kurirsku kompaniju D express u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE