GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaračunate bruto premije osiguranja u studenom porasle 9,3 posto

Zaračunate bruto premije osiguranja u studenom porasle 9,3 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2018 / 12:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društva za osiguranje zaračunala su u studenom ukupnu bruto premiju u iznosu od 9,07 milijardi kuna, što je 9,3 posto više u odnosu na studeni 2017. godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čine 68,4 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 6,2 milijarde kuna i viša je 9,9 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Najzastupljenija vrsta osiguranja je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 2,02 milijardi kuna i veća je za 6,5 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Udio te vrste osiguranja u ukupnoj premiji je 22,3 posto te 32,6 posto u zaračunatoj premiji neživotnih osiguranja.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama. Premija iznosi 1,9 milijardi kuna i veća je za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvih 11 mjeseci 2018. sklopljeno je 2.072.502 polica, odnosno 109.478 polica ili 5,58 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prosječna premija u obveznom osiguranju vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama iznosi 925,79 kuna.

U skupini životnih osiguranja zaračunata bruto premija u studenom iznosi 2,87 milijarde kuna, uz međugodišnji rast od 8,1 posto.

U ukupnoj premiji životna osiguranja sudjeluju 31,65 posto, pri čemu najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom od 2,3 milijarde kuna.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja sa zaračunatom bruto premijom od 426,9 milijuna kuna i udjelom u ukupnoj premiji od 4,7 posto, uz pad u odnosu na studeni prethodne godine od 17,66 posto.

U studenom je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 28,7 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2,6 milijardi kuna.

Drugi je Allianz sa 1,08 milijardi kuna premije, odnosno s tržišnim udjelom od 11,93 posto, dok je na trećem mjestu Euroherc sa 984 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 10,85 posto.

Croatia osiguranje je zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 33,51 posto, uz premiju od 2,07 milijardi kuna, a na prvom je mjestu i u segmentu životnih osiguranja s udjelom od 18,52 posto i premijom od 531,56 milijuna kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
REZOVI
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
NEW YORK - Američka kompanija Ralph Lauren odlučila smanjiti radnu snagu širom svijeta do kraja svoje fiskalne godine, u okviru sveobuhvatnog plana restrukturiranja.
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
PONUDE
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
ZAGREB - Fortenova grupa je zaprimila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih kompanija čine Poslovnu grupu zamrznute hrane koja djeluje unutar divizije Prehrana Fortenova grupe.
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZELENO SVJETLO
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o., glazbenika, tekstopisca i producenta Tončija Huljića za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
PRIZNANJA
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
ZAGREB - Dubrovačkoj tvrtki Importanne Resort u utorak je dodijeljena Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika, dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
OČEKIVANO
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
BERLIN - Njemački turoperator TUI objavio je u utorak da je dodatno smanjio zimski program za sezonu 2020/2021. zbog naglih promjena u ograničenjima putovanja kojima vlade nastoje usporiti zarazu Covidom 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE