GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaračunate bruto premije osiguranja u studenom porasle 9,3 posto

Zaračunate bruto premije osiguranja u studenom porasle 9,3 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2018 / 12:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društva za osiguranje zaračunala su u studenom ukupnu bruto premiju u iznosu od 9,07 milijardi kuna, što je 9,3 posto više u odnosu na studeni 2017. godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čine 68,4 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 6,2 milijarde kuna i viša je 9,9 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Najzastupljenija vrsta osiguranja je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 2,02 milijardi kuna i veća je za 6,5 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Udio te vrste osiguranja u ukupnoj premiji je 22,3 posto te 32,6 posto u zaračunatoj premiji neživotnih osiguranja.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama. Premija iznosi 1,9 milijardi kuna i veća je za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvih 11 mjeseci 2018. sklopljeno je 2.072.502 polica, odnosno 109.478 polica ili 5,58 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prosječna premija u obveznom osiguranju vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama iznosi 925,79 kuna.

U skupini životnih osiguranja zaračunata bruto premija u studenom iznosi 2,87 milijarde kuna, uz međugodišnji rast od 8,1 posto.

U ukupnoj premiji životna osiguranja sudjeluju 31,65 posto, pri čemu najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom od 2,3 milijarde kuna.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja sa zaračunatom bruto premijom od 426,9 milijuna kuna i udjelom u ukupnoj premiji od 4,7 posto, uz pad u odnosu na studeni prethodne godine od 17,66 posto.

U studenom je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 28,7 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2,6 milijardi kuna.

Drugi je Allianz sa 1,08 milijardi kuna premije, odnosno s tržišnim udjelom od 11,93 posto, dok je na trećem mjestu Euroherc sa 984 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 10,85 posto.

Croatia osiguranje je zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 33,51 posto, uz premiju od 2,07 milijardi kuna, a na prvom je mjestu i u segmentu životnih osiguranja s udjelom od 18,52 posto i premijom od 531,56 milijuna kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
AmCham izabrao novi Upravni odbor, na čelu Zoran Petrović
KARIJERE
AmCham izabrao novi Upravni odbor, na čelu Zoran Petrović
BEOGRAD - Američku privrednu komoru u Srbiji (AmCham) u naredne dve godine vodiće novi Upravni odbor na čijem će čelu, u dvogodišnjem mandatu, biti Zoran Petrović, predsednik izvršnog odbora Raiffeisen banke.
Adris Grupa: Neto dobit u 2019. skočila 31%
DOBRA GODINA
Adris Grupa: Neto dobit u 2019. skočila 31%
ROVINJ - Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za četvrto tromjesečje 2019. godine, Adris grupa je u 2019. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 6,1 milijardu kuna, što predstavlja rast od pet posto.
Metro postaje cage-free i u Hrvatskoj
ODLUKE
Metro postaje cage-free i u Hrvatskoj
ZAGREB - Metro Group, jedna od najvećih veleprodajnih tvrtki na svijetu, obvezala se utjecati na dobrobit životinja u svom lancu opskrbe javnom izjavom kako će jaja u ljusci i tekuća jaja nabavljati isključivo od poljoprivrednika koji koriste nekavezne sustave držanja kokoši.
Pliva za proizvodnju dezinficijensa uvela rad u trećoj smjeni
PRILIKE
Pliva za proizvodnju dezinficijensa uvela rad u trećoj smjeni
ZAGREB - Nakon što su građani opustošili ljekarne i drogerije pokupovavši do zadnje maske i sredstva za dezinfekciju ruku uskoro bi police mogle biti barem dijelom popunjene.
Suglasnost HŽ Putničkom prijevozu za nabavku 11 elektromotornih vlakova
KREDITIRANJE
Suglasnost HŽ Putničkom prijevozu za nabavku 11 elektromotornih vlakova
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između HŽ Putničkog prijevoza i EUROFIMA o nabavi 11 elektromotornih vlakova - pet vlakova za gradsko-prigradski promet i šest za regionalni promet, ukupno vrijednih 57,2 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE