GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaračunate bruto premije osiguranja u studenom porasle 9,3 posto

Zaračunate bruto premije osiguranja u studenom porasle 9,3 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2018 / 12:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društva za osiguranje zaračunala su u studenom ukupnu bruto premiju u iznosu od 9,07 milijardi kuna, što je 9,3 posto više u odnosu na studeni 2017. godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čine 68,4 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 6,2 milijarde kuna i viša je 9,9 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Najzastupljenija vrsta osiguranja je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 2,02 milijardi kuna i veća je za 6,5 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Udio te vrste osiguranja u ukupnoj premiji je 22,3 posto te 32,6 posto u zaračunatoj premiji neživotnih osiguranja.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama. Premija iznosi 1,9 milijardi kuna i veća je za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvih 11 mjeseci 2018. sklopljeno je 2.072.502 polica, odnosno 109.478 polica ili 5,58 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prosječna premija u obveznom osiguranju vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama iznosi 925,79 kuna.

U skupini životnih osiguranja zaračunata bruto premija u studenom iznosi 2,87 milijarde kuna, uz međugodišnji rast od 8,1 posto.

U ukupnoj premiji životna osiguranja sudjeluju 31,65 posto, pri čemu najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom od 2,3 milijarde kuna.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja sa zaračunatom bruto premijom od 426,9 milijuna kuna i udjelom u ukupnoj premiji od 4,7 posto, uz pad u odnosu na studeni prethodne godine od 17,66 posto.

U studenom je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 28,7 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2,6 milijardi kuna.

Drugi je Allianz sa 1,08 milijardi kuna premije, odnosno s tržišnim udjelom od 11,93 posto, dok je na trećem mjestu Euroherc sa 984 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 10,85 posto.

Croatia osiguranje je zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 33,51 posto, uz premiju od 2,07 milijardi kuna, a na prvom je mjestu i u segmentu životnih osiguranja s udjelom od 18,52 posto i premijom od 531,56 milijuna kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa nabavila i donirala pola milijuna zaštitnih maski Ravnateljstvu civilne zaštite
POHVALNO
Fortenova grupa nabavila i donirala pola milijuna zaštitnih maski Ravnateljstvu civilne zaštite
ZAGREB - Zaštitna oprema u vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna namijenjena je korisnicima koji na terenu provode mjere zaštite zdravlja od koronavirusa.
Ruskim poduzećima naloženo oštro povećanje proizvodnje medicinske opreme
NALOG
Ruskim poduzećima naloženo oštro povećanje proizvodnje medicinske opreme
MOSKVA - Ruska poduzeća bi u svibnju prema državnom nalogu i planu trebala povećati proizvodnju medicinske opreme za 25 puta, rekao je u petak zamjenik ministra industrije i trgovine Ruske Federacije Oleg Bočarov.
Uber šalje milijune jednokratnih maski svojim vozačima
MASKE
Uber šalje milijune jednokratnih maski svojim vozačima
SAN FRANCISCO - Uber je u četvrtak objavio kako planira poslati milijune zaštitnih maski svojim vozačima i dostavljačima diljem svijeta kako bi pomogao u spriečavanju širenja koronavirusa.
JGL: Prodaja u prvom tromjesečju povećana za 26 posto
RAST
JGL: Prodaja u prvom tromjesečju povećana za 26 posto
RIJEKA - Jadran galenski laboratorij posluje u specifičnim nišama, a zbog situacije s koronavirusom povećana je potražnja za proizvodima te tvrtke, pa je, prema preliminarnim podacima, u prvom tromjesečju ove godine prodaja povećana za 26 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz te riječke tvrtke.
Više od polovice njemačkih tvrtki u Hrvatskoj će otpuštati zaposlenike
OTPUŠTANJA
Više od polovice njemačkih tvrtki u Hrvatskoj će otpuštati zaposlenike
ZAGREB - I njemačke tvrtke koje posluju u Hrvatskoj teško je pogodila pandemija koronavirusa, a najveći dio njih pesimistično gleda na budućnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE