GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapovjednik američke Šeste flote u Lencu: Nastavljamo suradnju

Zapovjednik američke Šeste flote u Lencu: Nastavljamo suradnju
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 08:42
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Zapovjednik američke Šeste flote, viceadmiral Gene Black posjetio je jučer Rijeku i brodogradilište »Viktor Lenac« gdje se susreo s hrvatskim vojnim dužnosnicima, a obišao je i posade triju brodova Američke mornarice koji se trenutačno nalaze u ovom kvarnerskom škveru u sklopu njhovih redovnih održavanja.

Riječ je o ekspedicijskoj morskoj bazi »USS Hershel ‘Woody’ Williams« i brzim transportnim dvotrupcima »USNS Carson City« i »USNS Trenton«.

U priopćenju koje je tim povodom pristiglo iz američkog Veleposlanstva u Hrvatskoj navodi se, između ostalog, kako je upravo vojna suradnja između dviju država temelj međusobnih, bilateralnih odnosa te da Hrvatska suštinski pridonosi regionalnoj stabilnosti i međunarodnoj sigurnosti kao članica NATO saveza.

– Hrvatska je prekrasna zemlja, sjajna saveznica u NATO-u i pouzdan prijatelj američke Šeste flote. Naši brodovi i časnici uživaju toplo gostoprimstvo tijekom svakog našeg posjeta i radujem se još mnogim godinama čvrste i postojane suradnje u budućnosti, poručio je u prigodi svog posjeta i susreta s hrvatskim vojnim izaslanstvom viceadmiral Black.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera hrvatskih Oružanih snaga, general bojnik Siniša Jurković podsjetio je kako vojna suradnja između SAD-a i Hrvatske traje već godinama.

– Izuzetno smo zahvalni za svu potporu i doprinos koje je američka vlada pružila u razvoju hrvatskih vojnih sposobnosti. Zajedničke obuke, vježbe i sudjelovanje u operacijama povećavaju našu operativnu spremnost. Hrvatske oružane snage u potpunosti su posvećene jačanju stabilnosti i sigurnosti, kao i daljnjem unaprjeđenju naše vojne suradnje, istaknuo je general bojnik Siniša Jurković.

Privremena otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Victoria Taylor pozdravila je snažno američko-hrvatsko vojno partnerstvo i dugu povijest suradnje.

– Američki vojni projekti pomoći izravno podupiru lokalne zajednice diljem Hrvatske. Sjedinjene Države kroz proteklih su deset godina uložile 4,5 milijardi kuna u Hrvatskoj u civilne i vojne projekte, uključujući zajedničke vježbe i stručno obrazovanje, kazala je Taylor.

U priopćenju se podsjeća kako se američki vojni brodovi često zaustavljaju u Hrvatskoj radi održavanja i zajedničkih operacija, a apostrofira se i kako je riječki lučki bazen centar te američko-hrvatske suradnje s osnova kojeg je od 2011. godine, između ostalog, realizirano blizu 900 milijuna kuna kroz ugovorene poslove za Američku ratnu mornaricu.

Kao što je poznato, brodogradilište »Viktor Lenac« kroz proteklih se desetak godina etablirao kao pouzdan i kvalitetan partner američkoj mornarici što se reflektiralo kroz čitav niz poslova koje je ovaj škver ugovorio i odradio na njihovim brodovima Šeste flote, od redovnih remonta, pa do kompleksnih zahvata vrijednih više desetaka milijuna dolara, kao što je bio slučaj sa zapovjednim brodom 6. flote »USS Mount Whitney«.

Tagovi: Šesta flota, Viktor Lenac, USS Mount Whitney, Victoria Taylor, Gene Black, NATO
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE