GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Započela je berba rajčica u Belju

Započela je berba rajčica u Belju
RAJČICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 12:14
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Početkom travnja svake godine kreće prva berba rajčica u stakleniku u Mitrovcu pa su prve zrele rajčice iz Belja već stigle na tržište.

 U stakleniku veličine 4,5 hektara, što je površina osam nogometnih igrališta, rajčica je zasađena u siječnju i brat će se do kraja studenog. O tri vrste rajčica, koje se uzgajaju u stakleniku, brine se 49 radnika koji ih beru u punoj zrelosti pa na stolove potrošača dolaze kao da su upravo ubrane u vrtu. Zbog kvalitete plodova i distribucije na prodajna mjesta, rajčica se bere minimalno četiri dana u tjednu i odmah nakon berbe slijedi otprema.

Robert Marković, direktor staklenika Mitrovac, za početak ovogodišnje berbe rajčica kaže:

„Do sada smo ubrali više od 150 tona domaćih rajčica koje su odmah nakon berbe otpremljene u trgovačke centre. Svaka naša biljka godišnje da oko 20 kilograma zrelih plodova, ali traži puno brige i sunca pa je zato lokacija u Mitrovcu posebno pogodna za uzgoj rajčice.“

S obzirom da cjelokupna povrtlarska proizvodnja u Hrvatskoj, pa tako i proizvodnja rajčice, ne zadovoljava domaće potrebe, oko 30% rajčica na tržište dolazi iz uvoza. Domaće rajčice su, za razliku od uvoznih, ukusne i sočne i na tržište dolaze kroz kratke lance opskrbe čime zadržavaju svoju kvalitetu i nutritivne vrijednosti.

„Proizvodnja u staklenicima jedini je način cjelogodišnje proizvodnje povrća kojom se zadovoljavaju potrebe domaćeg stanovništva. Mi, u stakleniku Belja, godišnje proizvedemo 2.800 tona rajčica koje se plasiraju na hrvatsko tržište. U uzgoju rajčica primjenjuje se isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za oplodnju biljaka su zaduženi bumbari. Svake godine prilikom odabira sortimenta posebno pazimo na sočnost i okus domaće rajčice Belje. Staklenik zimi zagrijavamo toplinskom energijom koju proizvodi bioplinska elektrana pa je cijeli poljoprivredni kompleks Mitrovac međusobno povezan i osim staklenika i bioplinske eketrane, obuhvaća i farmu s 4.000 mliječnih krava “ istaknuo je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus.

Ove sezone Belje u ponudi ima dva tipa domaćih rajčica koje su dostupne diljem Hrvatske u prepoznatljivim pakiranjima Belja te mini rajčicu u pojedinačnom pakiranju od 250g koje će za sada biti dostupno na lokalnom tržištu i u trgovinama Belja, u Osijeku i Belom Manastiru.

Tagovi: Belje, Belje plus, rajčice, staklenik Mitrovac, Andrej Dean, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE